Fransız Vanguard adlı dergide Türkiye üzerine yer alan makalelerin ve fotoğrafların yer aldığı sergi ile Avrupa’nın Türkiye’ye bakışı yer aldı. Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt sergide yaptığı konuşmasında: “1944 yılında 20 yıllık taze Cumhuriyetin Avrupa’da nasıl göründüğüne bakmak lazım. Avrupa savaşla uğraşırken, Türkiye aydınlanmanın ateşini yakmıştır. Türkiye ekonomisini belli bir noktaya getirmiş 20 yılda. Biz şuanda 2017 yılında bunun farkında değiliz. Zannediyoruz ki ‘ey Avrupa’ diyecek pozisyonda olalım. O nedenle bu farkındalığı ve ayrımı göstermemiz lazım. Ülkemizin geçirdiği aşamaları bilerek ve bildirerek 2017’de politika yapmalıyız. Maalesef böyle değil şuanda. Bir tarafta savaş olurken, diğer tarafta ‘yurtta barış, dünyada barış’ diyen sistemin hangi aşamaya geldiğini bu sergide göreceğiz.”
Sergide bir konuşma yapan Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan, “Fotoğraf sanatı geçmişten geleceğe uzanan en önemli köprüdür. Geçmişi bilmeyen insan toplulukları, ne gününü yaşayabilir, ne de geleceğini planlayabilir. Türkiye’nin içinde Türkiye’nin insanları bizleri izledi. Bu konularda konuşmalar, konferanslar, eğitimler verildi. Bizim elimizde ki arşiv ise çok büyük bir ihtiyaçtır, dışarıdan insanlar Türkiye’nin oluşumuna nasıl bakıyorlar? Türkiye’yi kuran insanlara nasıl bakıyorlar? Bunları halkımıza, üniversite kenti olan şehrimizde ki insanlara bu tür etkinliklerle anlatılması gerekiyor” dedi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dil Karşılaştırmaları Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Medine Sivri’nin de Fransızca olan dergi makalelerini Türkçeye çevirdiğini belirten Tanaçan serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Prof. Dr. Medine Sivri ise yaptığı konuşmasında, “Karınca kararınca çorbada bizimde bir tuzumuz oldu ise ne mutlu bana. Atatürk’e ve onun eserlerine sahip çıkmak bizim birincil vazifemiz. Onun için gönüllü olarak çalışmaya her zaman hazırım. Osman bey arşivleri biriktirerek Atatürk’ün mirasına çok güzel bir şekilde sahip çıkmış. Geçmişle gelecek arasında yaşananları gelecek kuşaklara aktarabilmek, güzellikleri fark ettirebilmek ve geleceği planlamak bu tür müzeler ile olacaktır. Bu nedenle müzeciliği, arşivciliği ve fotoğraf sanatını önemsiyorum” dedi.
Konuşmaların ardından, ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medine Sivri ve Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan’a plaket takdim edildi. Plaket törenin ardından konuklar sergiyi gezdi.