Röportaj: Sadi Seda
Özel Hastaneler açıldıktan sonra kamu hastanelerinden yararlanan hastaların nerede ise yarısı bu hastaneleri tercih etmeye başlamıştı. Özellikle otelcilik hizmeti alanında vermiş olduğu hizmet, özel hastanelerdeki ameliyat sayısını da artırmıştı. Bu durum kamu hastanelerinin de kendilerine çeki düzen vermesini sağladı.
KENDİLERİNİ YENİLEDİLER
Bugün baktığımızda artık kamu hastaneleri de özellikle özel hastaneler gibi otelcilik hizmet alanında kendilerini yenileyerek, 6-8 kişilik koğuş sisteminden tek ve çift kişilik özel ile VİP oda sistemine geçerek bu alanda verdikleri hizmetlerle de dikkat çekmeye başladılar. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Seyhan Fidan’la kamu hastaneleri üzerine konuştuk.
Sadi Seda: Kamu Hastaneleri özellerin gerisinde mi?
Hüseyin Fidan: Daha önce de Eskişehir’de özel hastaneler vardı, ancak bu hastanelere vatandaş kendi paraları ile gidiyorlardı. Bugün ise artık özel hastanelere giden vatandaş için SGK o hastanelere ödeme yapıyor. Özel hastanelerin keyfi ücret alma durumu da önlendi. SGK ile anlaşması olan özel hastaneler hastalardan belli oranda fark ücreti alıyor. Geçmişte özel hastaneler tarifelerini kendileri belirliyorlardı. Artık özel hastanelerde ekonomik yönden gidilebilir hale geldi. Özel hastanelerin belirli oranlarda da olsa ücret almasına rağmen bazı vatandaşlarımız özel hastanelere gidemiyordu. Kamu hastanelerinin de kaliteli hizmet vermeye ulaşması gerekiyordu. Bu nedenle kamu hastanelerinde hizmet kalitesi artırılarak, özel hastanelerin vermiş oldukları hizmet kalitesinin üzerine çıktı. Vatandaşlarımız artık kamu hastanelerini tercih ediyor.
Sadi Seda: Kamu Hastaneleri ile özel hastaneler bir yarış içerisinde mi?
Hüseyin Fidan: Özel hastanelerle bir yarış içerisinde değiliz. Böyle bir yarışa da girmedik. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda özel hastaneler ‘devlet hastanesi gibi olduk’ deme noktasına geldiler. Kamu hastanelerimiz asla özel hastanelerin gerisinde değil. Hatta birçok konuda da çok ilerisinde. Hangi parametreye bakarsanız bakın Eskişehir için çok rahat söyleyebilirim. Partner olarak gördüğümüz özel hastanelerimize kötü demiyoruz, öyle deme şansımız yok. Onlar da çok güzel hizmet veriyor.
Sadi Seda: Yunus Emre Devlet Hastanesi ile Devlet Hastanelerinin verdiği hizmetlerle hem bölgede hem de Türkiye’de öne çıkan hastaneler durumuna geldiklerini duyuyoruz. Bu hastanelerimiz bugün ne durumdalar?
ÖZEL HASTANELERİN HİZMET
KALİTESİNİN ÜZERİNE ÇIKTI
Hüseyin Fidan:
Kamu Hastanelerimiz vermiş oldukları hizmetler ve artan hizmet kaliteleri ile özel hastanelerin üzerine çıktı. Teknolojik alt yapımız, hekimlerimizin donanımı, klima sisteminden ameliyathanelerimizin kalitesi, yoğun bakımların sterilizasyonu, kullandığımızın malzemelerin kalitesi. Her yönden üstün durumdayız.
TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ
Sadi Seda: Son yıllarda kamu hastanelerinde yapılan ilaveler ve hastanelerin içerisindeki yatak kapasitelerinin artımı için yapılan çalışmalar sonunda Eskişehir’de kişi başına düşen yatak sayısı ne durumda?
Hüseyin Fidan: Eskişehir’de 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 45, Türkiye ortalaması ise 20. Yatak doluluk oranlarımız oldukça yüksek. Bu konuda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Bugün hastanelerde verilen hizmet kalitesi arttı. 10 yıl öncesine göre hastanelerdeki hekim sayısı iki kat, yatak sayılarımız ise en az yüzde 50 arttı. Ameliyathane sayımız 2-3 kat arttı. Yoğun bakım ünitelerindeki yatak sayısı da yüzde 150 gibi oranlarda arttı. Devlet Hastanesinde bin 100, Yunus Emre Devlet Hastanesinde 600 olmak üzere kamu hastanelerindeki yatak kapasitemiz 1700’e yükseldi. Eskişehir’deki özel hastanelerin hepsindeki yatak sayısı 500. Dolayısıyla kamu hastanelerindeki yatak kapasitesi, özel hastanelerden 2,5 kat fazla.
ESKİŞEHİR’DE HEKİM AÇIĞI YOK
Sadi Seda: Eskişehir’de doktor açığı var mı?
Hüseyin Fidan: Aile Hekimliği uygulaması başlamadan önce yılda Eskişehir’de 1 milyon 250 bin kişi birinci basamakta muayene olmakta idi. Aile Hekimliği uygulaması başladıktan sonra bu rakam 3 milyona yaklaştı. Yılda üç milyona yakın kişi birinci basmaktan yani Aile Hekimlerinin verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Aile Hekimliği uygulaması başlamasıyla muayene olanların sayısı üç kat arttı. Eskişehir de 1700 hekim var. Bunların 220’si Aile Hekimi.
KANSER TEDAVİSİ VE AÇIK
KALP AMELİYATI YAPILIYOR
Sadi Seda: Yunus Emre Devlet Hastanesinin bir birinden ayrı verdiği özel hizmetler var. Biraz da bunlardan bahseder misiniz?
Hüseyin Fidan: Yunus Emre Devlet Hastanesi bizim iki alanda öncü hastanemiz. Birincisi Kardiyovasfüler hastalıkları, ikincisi ise Kanser Cerrahisi, radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi alanında öncü hastane. Bunların Eskişehir’deki hastanelerde yapılmadığını zanneden hastaların il dışına başka hastanelere gittiklerini duyuyoruz. Yunus Emre Devlet Hastanesinde 5 yıldan beri açık kalp ameliyatı, bay pas ameliyatları, kapak cerrahisi ve büyük damar hastalıklarının ameliyatları yapılabiliyor. Tabi bunun ön aşaması var. Koroneranjiyografisi aşaması. Bu tür ameliyatlar en çok Eskişehir de kamu hastanelerinde yani Devlet Hastanelerinde yapılıyor. Kalp rahatsızlığı geçiren bir hasta Yunus Emre Devlet Hastanesine başvurmalı. Nedeni ise 24 saat nöbet tutan Kardiyoloji Uzmanı hekim var. Bunun anlamı şu. Kalp krizi geçiren bir hasta acile geldiğinde hemen yarım saat içerisinde anjiyosu yapılabilir. Tıkalı damar açılır, kalp krizinin kalıcı etkilerinden kişi kurtulmuş olur. Bunu biz 112 ile entegre olarak uzun yıllardır çalışıyoruz. 112’ye telefon edilerek kişinin kalp krizi belirtileri yaşadığı anlatıldığında 112 çok hızlı bir şekilde verilen adrese gider anjiyografi yapılan bir hastane olan Yunus Emre Devlet Hastanesine getirilir. 24 saat süreyle hizmet veren laboratuvara girer ve hastanın tıkalı damarı açılır. Bu imkanı sunan yani 112 ile birlikte entegre şekilde sunan bir başka devlet hastanesi Türkiye de başka bir ilde yok. Yunus Emre Devlet Hastanemizde bir başka öne çıkan bölüm ise Kanser Hastalıklarına teşhis ve tedavi yöntemi. Tıbbi Onkologumuzvar. Radyasyon Onkolojisi uzmanlarımız var. Aynı zamanda nükleer tıp alanında da uzmanlarımız var. Dolayısıyla kanserin erken teşhisi, iyi huylu, kötü huylu kanser türlerinin ayran cihazımız var. Kanser vakasının yayılıp yayılmadığının tespiti. Radyo terapi gerekiyorsa Radyo Terapi Merkezimiz var. Noktasal olarak da tedavi edebilen. Eskiden kanserli dokuyla birlikte sağlam dokularda ışınlanırdı. Ama bugün sadece kanser dokusuna odaklanan cihaz ile kanser tedavisi yapılabilmekte. Tıbbi Onkoloji Uzmanız var. Yani kemoterapi yapan uzman. Cerrahisi dahil kanser yönünden yapılabilecek her şey Yunus Emre Devlet Hastanesinde yapılabiliyor.