×

Eskişehirlilerin de öğrenmesi lazım: Taklit ve tağşiş ürünlere dikkat!

Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi Nida Tokgöz, bakanlığın hileli gıda üreticilerini açıklamasını olumlu bulduğunu belirterek, "Vatandaşlar etiket okuryazarlığı konusunda bilinçlenmeli" dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi Nida Tokgöz, bakanlığın hileli gıda üreten firmaları açıklamasını değerlendirdi. Bu uygulamanın yeni olmadığını, ancak gündeme gelen konuların toplumun hassasiyetine dokunduğu için dikkat çektiğini belirten Tokgöz, denetim ve tüketici sorumluluğuna vurgu yaptı.

UYGULAMA YENİ DEĞİL

Bu uygulamanın yeni bir uygulama olmadığını ifade eden Tokgöz, “Bakanlık daha önce de düzenli aralıklarla açıklama yapıyordu. Bu sefer konular farklı olduğu ve toplumun duyarlılığına dokunduğu için gündeme geldi. Bu olumlu bir uygulama. Denetimin bir parçası. Bakanlığın konuyu kamuoyuna açmasıyla bir nevi kamuoyu denetimi oldu” diye konuştu.

SORUMLULUK VATANDAŞA DÜŞÜYOR

Sorumluluğun vatandaşa düştüğünü söyleyen Tokgöz, “Diğer denetim sorumluluğu da satış yapan yerlerdedir. Marketlerin ve restoranların hammadde aldıkları, ürün aldıkları yerleri denetlemesi gerekiyor. Bu, devlet eliyle olabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarıyla yapılabilir. Vatandaşlar, öncelikle güvenilir firmalardan alışveriş yapmalı. Bu güvenilirliği sağlayacak şey, denetimden geçmiş firma olmasıdır. Yani firmaların gıda güvenliği denetim belgelerinin olması gerekiyor” dedi.

TAKLİT VE TAĞŞİŞ VA

Vatandaşların etiket okuryazarlığı konusunda bilinçlenmesi gerektiğini ifade eden Tokgöz, “Etikette içindekiler bilgisinin anlaşılabilmesi, son tüketim tarihine bakılması, satış ortamına dikkat edilmesi gibi konularda vatandaşlara sorumluluklar düşüyor. Bakanlık 80’den fazla firmanın ismini açıkladı. Birçok taklit ve tağşiş unsuru var. Boya maddesi kullanılması, ette farklı et türlerinin kullanılması gibi durumlar söz konusu. Ancak toplumun büyük çoğunluğunun duyarlı olduğu bir konu gündeme gelince, bu domuz eti kalıntısı gibi, konu birden daha dikkat çeker hale geldi. Gıda üretimi, denetimi ve satışı yapan yerlerde bu konuda uzman, eğitim almış personelin istihdam edilmesi gerekiyor. Çözüm buradan geçiyor” şeklinde konuştu.