Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge, antibiyotik direncinin artmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekti. Prof. Dr. Bilge, antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımının, enfeksiyonları tedavi etmede zorluklara, daha uzun hastane yatışlarına ve yüksek ölüm oranlarına neden olduğunu belirtti.
Antibiyotiklerin aşırı reçetelenmesinin yan etki riskini artırdığını vurgulayan Bilge, "Alerjik reaksiyonlar, karın ağrısı, ishal, karaciğer ve böbrek problemleri gibi yan etkiler ortaya çıkabiliyor" dedi. Ayrıca, antibiyotiklerin virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı etkili olmadığını ve bunun artık geniş bir halk kesimi tarafından bilindiğini ifade etti. Ancak, özellikle grip mevsiminde antibiyotik kullanımının arttığına dikkat çeken Bilge, "Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir, virüslerin neden olduğu hastalıkları tedavi edemez" diye ekledi.
Bilge, antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanımı sonucu doğaya salınarak antibiyotik direncini artırdığına dikkat çekerek, bu durumun sağlık üzerinde uzun vadede ciddi etkiler yaratabileceğini vurguladı. Yeni dirençli mikroorganizmaların yayılmasının, grip, tifo, idrar yolu enfeksiyonları gibi yaygın hastalıkların tedavisini tehdit ettiğini belirten Bilge, ilaç direncinin kanser tedavisi, yoğun bakım ve küçük cerrahi işlemlerin bile başarısını tehlikeye atabileceğini söyledi.
Son olarak, Bilge, antibiyotiklerin sadece gerekli olduğunda ve doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini hatırlatarak, "İlaçlarınızı bilinçli kullanın, antibiyotiklerin gücü azalmasın" çağrısında bulundu.