×

Eskişehirliler dikkat: Hem ev sahibine hem kiracıya ceza!

Yeni düzenlemeyle birlikte, elden kira ödemeleri sona erdi ve bu uygulamayı ihlal eden kiracılarla ev sahiplerine ağır cezalar uygulanacak. İşte detaylar...

Kira ödemeleri için yeni bir döneme geçiş yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle birlikte, elden yapılan kira ödemelerinde hem kiracılara hem de ev sahiplerine ceza uygulanacağı duyuruldu. Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, bu kararın devletin vergi kaybını önlemek amacıyla alındığını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, resmi olarak yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, iş yeri ve konut kiralarına ilişkin tahsilat ve ödemelerin yalnızca bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirildi. Gazi Çelik, "17 Ekim 2024 tarihli ve 32695 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan bu tebliğle birlikte, artık kiralar banka veya PTT aracılığıyla yatırılacak ve 500 TL’lik tebliğ zorunluluğu kaldırıldı" şeklinde konuştu.

Düzenlemenin ceza sistemini de kapsadığını belirten Çelik, 1. sınıf tüccar ve serbest meslek erbapları için usulsüzlük durumunda 20 bin TL, 2. sınıf tüccarlar ile defter tutan çiftçiler için 10 bin TL, en düşük cezanın ise 5 bin TL olacağını ifade etti. Çelik, "Devlet, resmi kurumlar aracılığıyla vergi kaçağını önleyerek, ev sahibi ve kiracıları kontrol altına almayı amaçlıyor" dedi.

DÜKKAN KİRALARINA YOĞUN ŞİKAYETLER

Emlak Komisyoncuları Odası'nın aldığı şikayetlerin çoğunun dükkan kiralarıyla ilgili olduğunu aktaran Çelik, örnek vererek, "50 bin TL olan bir dükkan kirasında, dükkan sahibine elden 20 bin TL veriliyorsa, 30 bin TL’sinin banka üzerinden yatırıldığını görüyoruz. Bu durum devlete ciddi bir kayıp yaşatıyordu" dedi. Ayrıca, bazı konut sahiplerinin de benzer bir yöntemle kiranın bir kısmını elden aldıklarını belirten Çelik, "Devlet bu vergi kaçağını önlemek amacıyla yeni bir tedbir aldı. Artık tüm kira işlemleri yalnızca banka aracılığıyla yapılacak" diyerek durumu özetledi.