×

Eskişehir sokakları doldu taştı: Kalabalığın sebebi...

Eskişehir'de Kurban Bayramı öncesi vatandaşlar yoğunluk oluşturarak bayram alışverişlerini tamamlamaya çalışıyor. Hamamyolu Caddesi'nde yoğunluk göze çarparken, esnaflar geçmiş yıllara göre satışlarda düşüş olduğunu ifade ediyor.

Kurban Bayramı öncesi bayram alışverişini tamamlamak isteyen vatandaşlar Eskişehir çarşıda yoğunluk oluşturdu. Geleneksel bayram alışverişi olan kuruyemiş, baklava, şekerleme ve giyim alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar, Hamamyolu Caddesi'ne akın etti. Geçmiş yıllara göre satışlarında düşüş olduğunu ifade eden esnaf, yine de bayram öncesinde yaşanan hareketlilikten memnun olduğunu belirtti. Çarşı esnafı, kurumsal mağazalardan yapılan alışverişlerin küçük esnafı bitirdiğini dile getirerek, "Küçük esnaf ayakta kalırsa, halk ayakta kalır" dedi. 

"MALİYETLERİMİZ ARTTI" 

Arifiye Mahallesi'nde giyim ürünleri satışı yapan esnaf Fırat Aktaş, geçmiş yıllara göre adet satışlarının düştüğünü ifade etti. Aktaş, "Bayram öncesi işlerimiz fena değildi. Mevcut enflasyondan dolayı fiyatlar biraz yüksek dolayısıyla vatandaş da fiyatları pahalı buluyor. Bizler de kendimizce indirim yaparak vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Geçmiş yıllara göre adet sayımızda büyük bir düşüş var. Gelen zamlar tekstil ürünlerine de geldiği için maliyetlerimiz de artıyor, bu da fiyatlara yansıyor. Yine de geleneksel bayram alışverişi nedeniyle bayram öncesi satışlarımız arttı" dedi. 

"ESKİ BAYRAMLARDA Kİ YOĞUNLIK YOK"

Son 1 yılda fiyatlarda yüzde 100 artış olduğunu belirten esnaf Taşkın Taşkın," İşlerimiz iyi ama eski bayramlarda ki yoğunluk yok tabii ki. İnsanların bayram anlayışı değişti, vatandaş daha çok tatil odaklı bayram tatili geçirdiği için alışveriş de azaldı. Yaklaşık 3 yıldır fiyatlarımız yüksek seyrediyor. Üretim ve işçilik maliyetlerinin artması kumaş fiyatlarının da yükselmesine sebep oldu. Son 1 yılda yüzde 100 artış yaşadık diyebiliriz" diye belirtti. 

"KÜÇÜK ESNAF BİTİYOR" 

Çocuk kıyafeti satışı yapan esnaf Emrah Şensoy ise kurumsal mağazalardan yapılan alışverişin esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, "Ramazan Bayramı'nda satışlarımız gayet güzeldi ama Kurban Bayramı' nda vatandaşın kurbanlık almasından dolayı satışlarımızda düşüş var. Fiyatlarımız geçen bayrama oranla değişmediği halde geçmiş bayramları arıyoruz. Emekli maaşı ve asgari ücretle geçinen vatandaşa da fiyatlar yüksek geliyor. 9 günlük tatil nedeniyle vatandaşın şehir dışına çıkmasıyla birlikte alışverişe de önem verilmiyor. Bizim de masraflarımız ve kiralarımız arttığı için bu bayram biraz sıkıntı yaşıyoruz. İnsanlar genelde alışverişlerinde kurumsal mağazaları tercih ettiği için küçük esnaf bitmeye başladı. Aslında küçük esnaf ayakta kalırsa halk ayakta kalır. Büyük mağazalarda ki imkanlar bizde de var, bizler indirim de yapabiliyoruz ama vatandaş yine de kurumsal mağazaları tercih ediyor" diye konuştu. 

"BÜTÇEM YETERSE KENDİME DE BİR ŞEYLER ALACAĞIM" 

Kızına bayramlık almak istediğini ifade eden vatandaş Melisa Kökpınar, "Alışverişimiz arefe gününe kaldı. Hem giyim hem de gıda alışverişini bugün halledeceğim. Kızıma bayramlık alacağım bütçem yeterse de kendime bir şeyler bakacağım. Bütün alışveriş için 2 bin lira bütçe ayırdım" açıklamasında bulundu. 

"ÇORAP VE ATLET DIŞINDA BİR ŞEY ALAMADIK"

4 kişilik bir aile babası olan Muharrem Esenler ise bayram için 10 bin lira bütçe ayırdığını belirterek, "Fiyatlar çok yüksek. Bayram alışverişine çıktık ama çorap ve atlet dışında bir şey alamadık. Çocuklarıma yeni kıyafetler almak istiyorum. Bütün alışveriş için 10 bin lira bile yetmeyecek gibi görünüyor" dedi. 

"35 BİN HARCAMA YAPTIK" 

Kurbanlık alışverişiyle birlikte 35 bin harcama yaptığını belirten Fırat Oral, "Bayram için giyim alışverişi yapacağız ama fiyatlar geçmiş yıllara göre yüksek. Giyim alışverişinden sonra kuruyemiş ve baklava alacağız. Kurban Bayramı için aldığımız kurbanlıkla birlikte toplamda 35 bin harcama yaptık" diye konuştu.