×

Eskişehir Sağlık Müdürü Bildirici'den Doğum Haftası açıklaması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, "1-7 Ekim Normal Doğum Haftası" kapsamında normal doğumun önemine dair önemli bilgiler paylaştı.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, "1-7 Ekim Normal Doğum Haftası" kapsamında yaptığı açıklamada, normal doğumun tanımını yaparak bu sürecin önemine dikkat çekti. Normal doğumun, 38-42. gebelik haftaları arasında gerçekleşen, kasılmaların başlamasıyla rahim ağzının açılmasıyla bebeğin ve plasentanın vajinal yolla doğması olduğunu belirtti.

Bildirici, normal doğumun anne ve bebek için en doğal yöntem olduğunu vurgulayarak, bu doğum şeklinin pek çok avantaj sunduğunu ifade etti. Normal doğum yapan kadınların daha hızlı bir şekilde eski vücut şekillerine kavuştuğunu ve bebeklerini hemen kucaklayarak daha erken emzirmeye başlayabildiğini belirtti. Ayrıca, bu süreçte anne ile bebek arasında duygusal bağın daha hızlı kurulduğunu da ekledi.

Bildirici, vajinal doğumun, bebeğin akciğerlerindeki sıvının boşalmasına yardımcı olduğunu ve böylece bebeğin daha rahat nefes almasını sağladığını açıkladı. Buna karşın, isteğe bağlı yapılan sezaryen doğumların bebeklerde solunum sıkıntısı riskini artırdığını ifade etti. Ayrıca, normal doğumun hastanede kalış süresini kısalttığını ve anne sağlığı açısından riskleri azalttığını da belirtti.

Son olarak, Bildirici, normal doğumun riskli olduğu durumlarda sezaryenin gerekli olabileceğini, ancak tıbbi bir gerekçe yoksa gebelerin normal doğuma teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.