×

Eskişehir'in en önemli mirası Porsuk Çayı için Ünlüce'den açıklama

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Porsuk Çayı’nın temiz kalması için sosyal medya üzerinden bir video yayınlayarak vatandaşlara önemli mesajlar iletti.

Üç yıldır ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Porsuk Baraj Gölü Havzası ve Porsuk Çayı Havzası Koruma Planı Hazırlama” projesinin kapanış toplantısının ardından Başkan Ünlüce, Porsuk ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Porsuk Çayı kenarında yürüyüş yaparken vatandaşlara hitap eden Ünlüce, “Değerli hemşehrilerim, bu güzel yürüyüş yolunda sizlere çok önemli bir konuda bilgi vermek ve bir ricada bulunmak istiyorum. Çeşmelerimizden akan su, sağlığımız için hayati öneme sahip bir temel ihtiyaçtır. İklim krizinin yarattığı kuraklık ve kirlilik nedeniyle su kaynaklarımız hızla azalıyor. Şehrimizin tek su kaynağı olan Porsuk ile ilgili ESKİ Genel Müdürlüğü, önemli bir çalışma yürüttü. Birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla, Porsuk Barajı ve nehrini korumak amacıyla 3 yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığımız Koruma Projesi’nin sonuna geldik” dedi.

Koruma planının detaylarını paylaşan Başkan Ünlüce, “Bu projede neler gerçekleştireceğiz? Öncelikle, fabrikaların atık sularını Porsuk nehrine daha temiz bir şekilde deşarj etmelerini sağlayacağız. Ayrıca, tarım alanlarında zararlı kimyasal ilaç ve gübre kullanımını azaltacak, hayvancılıkla ilgili atıkların yeraltı sularına ve derelere karışmasını engelleyeceğiz. Madencilik faaliyetlerinin Porsuk Çayı’nda yarattığı kirliliği asgariye indirmek için diğer kurumlarla iş birliği yaparak yoğun çalışmalar yürüteceğiz. Bu çabalar, sadece bugünü değil, çocuklarımızın geleceğini de koruma altına alacak” diye belirtti.

“Eskişehir’in geleceğini birlikte koruyalım!” diyen Başkan Ayşe Ünlüce, “Eskişehir’de yaşayan herkesin, suyu daha bilinçli kullanma ve Porsuk Çayı’nı kirletmeme konusunda azami gayreti göstermesi gerekiyor. Unutmayalım ki, bu güzellikler ve Porsuk Çayı, gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacak” şeklinde konuştu.