×

Eskişehir'i zehirleyecek projeye onay yok!

Eskişehir’in Tepebaşı ve Mihalgazi İlçelerine bağlı Alpagut ve Atalan Mahalleri’nde yapılması planlanan “Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehirliler, projeye karşı olduklarını ifade etti.

Cengiz Holding’in şirketi Eti Bakır A.Ş’nin yerel seçimler öncesi geri çektiği ÇED (Çevre Etki Değerlendirme)süreci  yeniden başlatılarak seçim sonrası tekrar gündeme geldi. 509 hektarlık alanda kurulması planlanan altın-gümüş madeni projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED raporu sunuldu. Proje, çıkarılan cevherin siyanürle işlenmesinden ötürü bölgeye olumsuz etkileri bulunacağını belirten bölge halkının yanı sıra, dernekler tarafından da tepki gördü. Mikrofon uzattığımız Eskişehirli vatandaşlar da konuya ilişkin yorumda bulunarak, “Direneceğiz!” dedi.

EMİR BÜYÜK YERDEN

MUSTAFA ANILIRKAN: Evet altını arayacaklar ama büyük bir bölgeyi etkilemeyecektir, sonuçta altın belli bir bölgede aranacak. Çiftçi toprağa zararı olacağını söylüyor ama ben tarımı çok fazla etkilemeyeceğini düşünüyorum. Emir büyük yerden geliyorsa bizim söyleyecek bir şeyimiz kalmaz.

DOĞAYI KİRLETEREK YAPILMAMALI

RIFAT BOYNER: Altın madeni bulmak gerekli tabii ki ama bu doğayı kirleterek yapılmamalı. Doğaya zarar vermeden bu işi yapmanın bir yolu varsa o seçenekle ilerlenebilir ama eğer alternatif bir yol yoksa hiç yapılmamalı. Siyanürle yapılacak bir çalışma bölgeyi olumsuz etkileyecektir.

İSTİHDAM YARATABİLİR

OSMAN YILMAZ: Ben bu duruma iki farklı açıdan bakıyorum. Projenin yapılması bir yandan tarımı olumsuz etkiler bir yandan da üretimi arttırarak istihdam yaratabilir. İş arayan kişilere iş sahası açılması olumlu olacaktır. Araziler de gördüğüm kadarıyla çiftçi tarafından yeterince değerlendirilmiyor. Değerlendiren çiftçi de ekonomiden kaynaklı gittikçe zorlanıyor. Bu nedenle yapılması olumlu etki yaratacaktır.

ZENGİNİ ZENGİN EDECEK

SÜLEYMAN TUNCU: Ben bu projeye karşıyım. Proje zengini zengin edecek ama şehrimizi olumsuz etkileyecek. Bahsedilen bölgenin toprakları da Eskişehir için oldukça verimli. Yapılması halinde ne Eskişehir’e ne de bölge halkına faydası olacağını düşünmüyorum.

YAPILMASI ŞART MI?

CAFER DİKSU: Çiftçiye zararı olacak her proje hayata geçirilmemeli. Zaruri bir ihtiyaç mı? Yapılması şart mı? Bu proje yapılırsa bölgede yaşayan çiftçi ürününü nereye ekecek? Nereden kazanç sağlayacak? Ben bu projeye karşıyım. 

ÜRETİM DÜŞECEK

FÜSUN ZEREN: Bence çok zararlı bir proje, toprağımızı alt üst ediyorlar.  Yapılmasını istemiyorum, kesinlikle karşı çıkıyorum. Toprağın bozulmasıyla birlikte bölgenin çiftçisi olumsuz etkilenecek. Üretimi düşecek, geliri düşecek.

İLGİLİLER SES ÇIKARMALI

FATİH ÖÇGÜDER: Daha önce reddedilen bu konu maalesef tekrar gündeme geldi. Biz bölgedeki tüm vatandaşlarla bir araya gelerek karşı çıkıyoruz. Gerekirse yürüyüş yapacak, direneceğiz! Bu projenin hayata geçmesi demek birçok mesire alanları ve koparmanın cezası binlerce lira olan ters lale gibi endemik bitkiler mahvolacak. Konuyla ilgili kişilerin de sesini çıkarmasını bekliyorum. 

DESTEKLEMİYORUM

MEHMET ALİ OK: Ben toprağımıza zarar verilmesini istemiyorum. Toprağımıza zarar gelmemesi, bölgenin çiftçisinin olumsuz etkilenmemesi ve şehrimize kötü etkileri olmaması açısından yapılacak olan projeyi desteklemiyorum.

 

MAHVETMESİNLER

MİTHAT GÖK: Güzelim doğayı mahvetmesinler. Sadece tarım etkilenmeyecek, kimyasal kullanımıyla bölgede kanser vakaları bile artacaktır. Yer altı sularına karışan kimyasallar vatandaşı zehirlenme noktasına getirecektir. Ben karşı çıkıyorum.