×

Eskişehir'i baştan sona değiştirecek öneri

Eskişehir'in çehresini değiştirecek imar önerisi. TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Şube Başkanı Didar Duygu Altuntaş ES TV ekranlarında yayınlanan Ekstra Gündem programına konuk oldu. Altuntaş Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak Eskişehir’deki yapılaşmaya da dikkat çekti. Bitişik nizamın Eskişehir’de çok fazla olduğuna vurgu yapan Altuntaş, Eskişehir’in tek merkezliden çıkıp çok merkezliye doğru yol alması gerektiğinin altını çizdi.

Eskişehir'in televizyonu ES TV ekranlarında yayınlanan Ekstra Gündem programının konuğu TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Didar Duygu Altuntaş oldu. Altuntaş, ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin’in sorularını cevapladı. Programda Kahramanmaraş depremleri, deprem bölgesinde iyileşme süreci, olası Eskişehir depremi ve Eskişehir’in yapılaşma durumu konuları ele alındı. Eskişehir’de bitişik nizam sorunu olduğunu kaydeden Altuntaş, “Eskişehir'de İnşaat Mühendisleri Odasının bir yapı stoku çalışması var. Eskişehir'de kent merkezi zemin olarak gerçekten kötü durumda… Ben mimarım aslında benim meslek disiplini alanıma girmiyor zemin ve işin statik sistemi ama bir yapı tasarımı bütüncüldür. Yapı tasarımını birbirinden ayrı düşünemeyiz Ben bu mantıkla bu alanda yüksek lisans yaptım. Biraz ondan dolayı işin bu kısmını da inceliyorum, araştırıyorum. Zeminde açıkçası alüvyon bir zemin var. Üstünde yüksek katlı yapılarımız çok fazla var. Bu yapıların çoğu 1999 öncesi, yani 1999 depremi öncesi olması demek ne demek? Düzgün bir yapı mevzuatına göre yapılmamış demek. Ve bitişik nizam meselesi var. Eskişehir bu konuda şanslı kelimesini ben çok rahat kullanamıyorum. Yani Eskişehir genel olarak 8 kata rastlarız ama 4 katlar,3 katlar çok fazla ama bitişik nizam da çok fazla olduğunu görüyoruz. Kat kısmını geçelim 8 katlı bir yapının sırtında 3 katlı bir yapı var. 8 katlı yapı dayanamayıp yıkılırsa o 3 katlı yapının ayakta kalabilme ihtimali olmayacak. O yüzden bitişik nizamla beraber değerlendirmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.


ESKİŞEHİR İÇİN ACİL ÇALIŞMA YAPILMALI

Altuntaş Eskişehir’in kent merkezin yönelik acil çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Eskişehir'e ait benim en büyük tedirginliğim 6 metrelik sokaklarımız var, 7 metrelik sokaklarımız var. Allah korusun başımıza geldiği zaman böyle bir felaket bizim ulaşımımız daha büyük bir sorun olacak. Ne arama kurtarma girebilecek, ne yangın çıksa itfaiye girebilecek, ne ambulans girebilecek. Bu daha büyük bir sorun. Bizim kent merkezimizin özellikle mevcut yapı stoku çok yoğun olduğu için, bitişik nizam olduğu için diyorum. Kent merkezine yönelik acil kentsel dönüşüm olabilir, riskli alan ilan edilmesi vesaire durumları olabilir. Bunlarla ilgili tespitleri yapıp planında ne gibi değişikliklere gitmemiz gerekiyor, nasıl uyarlamamız gerekiyor, bunun üzerine şu anda çalışıyor olmamız lazım” vurgusu yaptı.

ESKİŞEHİR ÇOK MERKEZLİ OLMALI

Altuntaş şehrin tek merkezliden çok merkezliye doğru ilerlemesi gerektiğinin altını çizerek, “Biz her yere yapılaşabiliriz, yani tabii ki fay üstüne değil ama ciddi anlamda tedbirlerini almak kaydıyla yapılaşma yapabiliriz. Eskişehir'de aslında hadi 2002-2007'yi bulsun kesin uygulaması vesaire. Deprem yönetmeliği 2007 yılında tekrar değişiyor. Çünkü 1999 yılı sonrası, 2007 sonrası özellikle yapılan binalarda çok fazla kusur çıkabileceğini düşünmüyorum. Yine değerlendirilmesi gerekiyor ayrı bir mesele, en azından jeolojik bir altyapıya bakılarak o altyapının gerekliliklerini, neleri iyileştirmek gerekiyor. Yapılmalı mı, yapılmamalı mı, buna göre çalışmak gerekiyor ama öncesinde neye göre yapıldı. Ne oldu hiç bilmiyoruz. Kaldı ki Eskişehir'in şöyle bir durumu var. Tek merkezli bir kent olduğunu söylemeliyim. Eskişehir’de kesinlikle merkez oluşumları yapılmalı. Tek merkezli bir kent olunca sorun ne oluyor? Biz şu anda Eskişehir'de yaşarken kent merkezi en ufak bir şey de düğüm haline gelecek. Ulaşımımız kilitleniyor, her şey kent merkezinde olduğu için, öyle bir afet anında kent merkezinin halini düşünün. Bizim tek merkezden çıkmamız gerekiyor, o yüzden tabii ki yeni imar alanları açmamız gerekiyor ve çok merkezli doğru ilerlememiz gerekiyor” dedi.

ÖRNEK OLMASI SEVİNDİRİCİ

Altuntaş son olarak Eskişehir'de belediyelerin ortak başlatmış olduğu protokolü çok kıymetli gördüğünü belirterek, “Aslında bundan çıkacak sonuç kamuoyunda benim yapım riskli mi, değil mi, bu tespit edilecek. Aslında mevzu bu değil, yapılara bir risk puanı belirlenecek ve biz de o yapıların yoğunluğuna göre nerede öncelik belirlenecek, nerelerde öncelikli olarak bir revizyona gidilmesi gerekiyor, bu belirlenecek. Ama bu hassasiyetin evet Eskişehir'de gösterilmesi, Eskişehir'in bu konuda örnek bir il olarak ilerliyor olması gerçekten sevindirici bizim için” diye konuştu.