×

Eskişehir gezilecek yerler - Eskişehir gezi rehberi

Eskişehir gezilecek yerler bakımından Türkiye'de en geniş yelpazesine sahip şehirlerden birisi. Eskişehir parkları, Eskişehir müzeleri, Eskişehir yemekleri, Eskişehir parkları, Eskişehir ulaşım, Eskişehir plaka numarası, Eskişehir alan kodu gibi birçok bilgi Eskişehir gezilecek yerler Eskişehir gezi rehberi yazımızda.

Eskişehir gezi rehberi

Eskişehir "Türkiye turistik yerler listesi"nde üst sıralarda yer alacak kadar çeşitliliğe sahip bir ilimiz. Peki Eskişehir gezilecek yerler listesinde neler var? Eskişehir gezilecek yerler, Eskişehir'de ne yenir, Eskişehir'de ulaşım, Eskişehir'de görülmesi gereken yerler, Eskişehir'in nesi meşhur, Eskişehir mutfağı, Eskişehir müzeleri, Eskişehir yöresel yemekleri nelerdir, Eskişehir plaka numarası ve Eskişehir alan kodu gibi sorularınıza Eskişehir gezi rehberi yazımızda cevap bulabilirsiniz.

Eskişehir, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. Eskişehir, Türkiye'nin en kalabalık yirmi beşinci şehridir ve 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Eskişehir'in nüfusu 2015 yılına göre 826.716'dir. Eskişehir'in plaka numarası 26 Eskişehir'in alan kodu 222'dir. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir. 

Eskişehir'in neyi meşhur?

Eskişehir'in neyi meşhur diye soracak olursanız; Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca Balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnız Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir. Türkiye'de Eskişehir ve Sivrihisar dolaylarında yetişen bir çoban köpeği olan akbaş da şehre ait önemli değerlerdendir. 

Eskişehir gezilecek yerler (Eskişehir gezi rehberi)

Eskişehir, sanat kurumları ve tesisleri ile kültür ve sanatta gelişmiş bir şehirdir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde iki adet senfoni orkestrası bulunmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali ile şehirde müzik, tiyatro, resim ve sinema dallarında sergiler ve gösteriler yapılmaktadır. Eskişehir günümüze kadar değişik uygarlıklar altında varlığını sürdürmüştür.

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye'de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor. Müzenin temeli 1945 yılında çevreden derlenen eserlerin Eskişehir Alaaddin Camii'nde depolanmasına dayanır. Daha sonra 1966 yılında Odunpazarı'nda bulunan Kurşunlu Külliyesi'ne taşınmıştır. Müzenin şimdiki yerine taşınması ise, 1974 yılında gerçekleşmiştir.

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi için tıklayın

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 160 kişinin heykeli yer almaktadır.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi hakkında bilgi için tıklayın   

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ETİ Sualtı Dünyası

Eskişehir gezi rehberinin üst sıralarında yer alması gereken yerlerden biri de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ETİ Sualtı Dünyası.

ETİ Sualtı Dünyası hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın 

Eskisehir Sazova Parkı Masal Şatosu

Eskişehir İç Anadolu Bölgesi'nde masal gibi bir şehir ve Eskişehir gezilecek yerler listesindeki en güzel mekanlardan biri de Eskisehir Sazova Parkı. Sazova Parkı'nın içindeki Masal Şatosu da özellikle çocuklar için ayrı bir dünya.



Masal Şatosu hakında ayrıntılı bilgi için tıklayın... 

Eskisehir Kent Park (Yapay Plaj)

Eskişehir'de plajda güneşlenip serin sulara atlanmaz demeyin! Eskişehir'de plajında güneşlenebileceğiniz, suyuna girip serinleyebileceğiniz bir yer var. Eskişehir'in turistler tarafından en ilgi gören yerlerinden biri olan Kent Park size bu imkanı sunuyor. Eskişehir Kent Park ( Yapay Plaj ) nerede, eskişehir yapay deniz, giriş ücreti, nasıl gidilir ve Eskisehir Kent Park ( Yapay Plaj ) ile ilgili aklınızdaki diğer sorular için tıklayın...

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi binası, Eskişehir’in ana arterlerinden biri olan İki Eylül Caddesi’nin geleneksel konuk mimarisinin yoğun olduğu Odunpazarı bölgesine ulaştığı noktada bulunmaktadır. 

Cumhuriyet Tarihi Müzesi hakkında detaylı bilgi için tıklayın... 

Eskişehir Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Eskişehir’in En Büyük Parkı olan Eskişehir Bilim Sanat ve Kültür Parkı, yaklaşık 400 bin metrekarelik alana sahiptir.



Bilim Sanat ve Kültür Parkı'na nasıl gidilir için tıklayın 

Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Eskişehir gezi rehberinin en güzel yerlerinden biri de Eskişehir Hayvanat Bahçesi. Eskişehir Hayvanat Bahçesi, hayvan yaşam alanı olarak 58 bin m2 dir. Aynı alanda yer alan 27 bin m2 Japon Bahçesi’ni de eklersek hayvanat bahçesinin alanı toplamda 85 bin m2 yi bulmaktadır. Hayvanat bahçesindeki hayvan türleri 120 dir. Sualtı Dünyası’nda da 123 tür sualtı canlısı olmak üzere toplamda 243 farklı türde hayvan türü bulmaktadır.

Eskişehir Hayvanat Bahçesi hakkında bilgiler için tıklayın... 

Gürleyik Şelalesi (Gürleyik Çağlayanı)

Eskişehir ilinin Mihalıççık ilçesindeki Gürleyik köyünün muhteşem şelalesine nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadardır? Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki Gürleyik Şelalesi görsel açıdan en güzel yerlerden biri. Peki Gürleyik Şelalesi nerede? Gürleyik Şelalesi'ne nasıl gidilir ve Gürleyik Şelalesi giriş ücreti ne kadar?

Gürliyek Şelalesi yazımız için tıklayın...

Eskişehir Odunpazarı Evleri

Eskişehir denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri Odunpazarı evleridir. Eskişehir'e gelmişken Odunpazarı evlerini gezmeden gitmemenizi öneririz. Odunpazarı evleri ve sokakları Osmanlı döneminin ruhunu taşıyan, renkli bir görüntü ile sizleri karşılar. UNESCO Dünya Mirası geçici Listesi'nde de yer alan Odunpazarı evlerinin bulunduğu alanda birçok hediyelik ve lületaşı eşya satan dükkanlarla doludur. Ayrıca Eskişehir'in önemli müzelerinin birçoğu da bu bölgede yer almaktadır.

Odunpazarı Belediyesinin Odunpazarı Evleri’ni Yaşatma Projesi bu tarihî ve kültürel mirasın dünyaya tanıtılması açısından önemlidir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve bu proje kapsamında öncelikle geleneksel Odunpazarı evlerinin yoğun olarak bulunduğu 30 sokakta 300 ev, 3 Camii, 1 Külliye, 2 Kervansaray, 15 Çeşme, 1 Han’ın restorasyonu ve aslına uygun yapımı gerçekleştirilmiştir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de adından büyük bir övgü ile söz edilen Odunpazarı, bugün Seyahatname’de adı geçen sokakların 5’ini aynı ismi ile korumaya devam etmektedir.

Dar sokakların iki yanına sıralanan evlerin bazıları bembeyaz duvarlarının arasında kahverengi çerçeveleri ile bir yağlıboya tablo gibi görünüyor. Bazı evler ise çivit mavisi, kiremit kırmızısı görünümleri ile bu tabloya farklı renkler katıyor. Evler, Osmanlı döneminin kent mimarisinin önemli özelliklerini içinde barındırmaktadır. Evlerin sokağa bakan cepheleri çıkmalı, konsolludur.

Hem yaşam alanı hem de ailenin ekonomik faaliyetine uygun biçimde tasarlanan evlerde genellikle alt katta mutfak, ahır, çamaşırlık veya depo bulunurken aile, yaşamını üst katlarda sürdürmektedir.

Bölgede evlerin yanı sıra döneme özgü Kurşunlu Camii ve Külliyesi de bulunmaktadır. Ayrıca bölgenin geleneksel el sanatlarının örneklerini görebileceğiniz tarihi Atlıhan, Eskişehir Sanatları Çarşıları ve dünyada sadece Odunpazarı’nda bulunan Lületaşı Müzesi de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin arasında yer alır.

Odunpazarı; geleneksel el sanatları konusunda bakır işlemeciliği, kalaycılık, antika ve ahşap oymacılığı meraklılarının önemli bir uğrak noktasıdır. Beyler Sokağı’nda yer alan antikacı, Kurşunlu Camii Sokağı’nda yer alan ahşap oyuncakçı, bölgeye akın eden ziyaretçilere Odunpazarı’ndan küçük ama çok özel anı objeleri ile sevdiklerine hoş bir sürpriz yapma imkânı sunmaktadır.

Odunpazarı’nın her sokağı, her konağı her an farklı bir sürprizle karşınıza çıkabilir. Hafız Ahmet Efendi Konağı’nda yer alan; Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin İran Şahı Rıza Pehlevi’ye armağan edilen “Gül Asa”. Bir örneği hâlen Anıtkabir Müzesi’nde sergilenen “Gül Asa” büyük lületaşı ustası Hafız Ahmet Efendi tarafından yapılmış önemli bir eserdir.

Devrim Arabası

Devrim, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil.  4 adet üretilen Devrim'in 1 tanesi Eskişehir'de sergileniyor. Devrim arabası nerede sergileniyor merak ediyorsanız cevabı yazımızda.

Devrim Arabası hakkında bilgi için tıklayın