×

Eskişehir Film Festivali izleyici ile buluştu

Türk sineması 100. yılını geride bırakırken, üniversite kimliği taşıyan uluslararası uzun metrajlı tek film festivali “Uluslararası

Türk sineması 100. yılını geride bırakırken, üniversite kimliği taşıyan uluslararası uzun metrajlı tek film festivali “Uluslararası Eskişehir Film Festivali” de açılış töreniyle perdelerini sinemaseverlere açtı. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi (İBF) tarafından bu yıl 16.’sı düzenlenen ve geniş bir izleyici kitlesine ulaşan Uluslararası Eskişehir Film Festivali, 2 Mayıs Cuma günü Sinema Anadolu’daki açılış töreniyle başladı. Galaya, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar, Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ve davetliler katıldı. Festivalin açılış konuşmasını ise Festival Başkanı ve İBF Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon yaptı. Orhon, “Gerçekten burada inanamayacağınız bir enerji var.  Bu açılışı, bu süreci yürütmek için çalışıyorlar. Bu yüzden onları esas başkanlar olarak görüyor ve teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün 3 yaş gününü birden kutluyoruz. Bunlardan ilki, 16.’sı olması vesilesiyle Uluslararası Eskişehir Film Festivali. Bunun yanında, Türk Sinemasının 100.yılını kutluyoruz.  Bu çok değerli çünkü artık yeni bir çağın, yeni bir dönemin sinemasına doğru gidiliyor. Dünyadaki yeri de çok daha belirgin. Ayrıca Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600.yılı olması vesilesiyle festivalimizin özel bir bölümü var. En az sinema kadar önemli olan bir durum da var ortada, Türkiye Cumhuriyeti ilk kurulacağı zaman Türkiye’yi ilk tanıyan ülke Polonya oluyor. Hatta dayanamıyorlar bir gece önceden kabul ediyorlar. O yüzden misafirlerimizin de ilişkilerin 600.yılını kutlamak adına burada olması son derece değerli.” Dedi. Üniversitelerin sadece bilimsel çalışmaların yapıldığı ve bu doğrultuda eğitim ve öğretimin sürdürüldüğü yerler olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Gündoğan, “Üniversiteler kültürel ve sanatsal mekânlardır. Ve üniversiteleri üniversite yapan bir bileşende bu doğrultuda gösterilen çabalardır. Sinema da tıpkı roman gibi modern uygarlığın bize en büyük hediyesidir. Hepimiz sinemanın bir sanat mecrası olduğu kadar aynı zamanda kitle iletişim aracı olduğunu biliriz. Bu yüzden de sinemanın aksi yönde ilerleyen tarihine başvurmanın ve bu tarihe damga vurmuş filmleri görünür kılmanın bize kazandıracaklarına değer biçmek mümkün değildir. Biz onları gördükçe ve görünür kıldıkça saklanılan çelişkiler de görünür hale gelecektir ki ihtiyacımız olan da öncelikle budur. Film festivallerinin bu ihtiyaca cevap veren kültürel etkinlikler olarak önemi yadsınamaz. Anadolu Üniversitesi olarak sinema günlerinden uluslararası hale gelen film festivaline dek bu yönde yapılan etkinliklere verdiğimiz desteğin nedeni de sözü edilen bu ihtiyaçtır.” dedi ve yaşadığımız uygarlığı daha güzel kılacak bu tür güzel kültürel ve sanatsal etkinliklere desteklerinin artarak devam edeceğini ifade etti.

“Onur ve Emek Ödülleri sahiplerini buldu”
Konuşmaların ardından gelenekselleştirilen "Onur ödülü" bu yıl, Türk sinema sanatçıları Kemal Sunal ve Perihan Savaş'a verildi. Savaş, etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirterek, "Gerçekten bugün ben buradaysam doğru işi seçtiğim içindir diyorum. Eskişehir'de düzenlenen film festivalini başladığı günden bu yana yakından takip ediyorum. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu ödülü almak benim için çok önemli ve çocuklarıma bırakacağım en önemli hediye" dedi. Festival 11 Mayıs’a kadar sürecek.