×

Eskişehir’den et krizine çözüm önerisi: 2 yılda…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kırmızı ette yükselen fiyatların önüne geçmek için Uruguay ve Brezilya'dan büyükbaş canlı hayvan ithalatı yapılacağını duyurmasını değerlendiren Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, “Geçmişte inekleri ve süt danalarını kestik. ‘Anayı kesersen danayı bulamazsın’ diye bir deyim var. Dolayısıyla şu anda danayı bulamaz hale geldik” dedi.

Türkiye’de 2010 yılından bu yana kırmızı etteki üretim krizi devam ediyor. Et ve et ürünlerinde 2024’ün ilk 9 ayında geçen yılın tamamında gerçekleştirilen ithalat rakamı aşılırken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni bir adım daha atmayı planlıyoruz" diyerek büyükbaş hayvan ithalatı yapılacağını duyurdu. Erdoğan, “Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ile de değerlendirdik. Vatandaş kırmızı ete beklediği fiyatlarla ulaşabilsin diye süratle Uruguay’dan Brezilya’dan büyükbaş hayvan ithalini yapalım talimatını verdim” açıklamasını yaptı.

ZATEN YILLARDIR BU POLİTİKA VAR

Artan maliyetlerden dert yanan üreticiler çareyi hayvanlarını kesime göndermekte bulurken ithalatta rekor üstüne rekor kırılsa da et fiyatlarındaki artışın önüne geçilemiyor. İktidarın yeniden büyükbaş hayvan ithalatı yapma adımını değerlendiren Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, ithalatın kalıcı bir çözüm olmayacağını belirterek çarenin üreticiyi desteklemek olduğunu söyledi. Karkas et fiyatlarını açıklayan Bilen, “Bu hafta içinde gördüğüm kadarıyla İç Anadolu Bölgesi fiyatları karkas dana eti 360 lira, kuzu karkas eti de 550 lira civarında. Et ithalatını öteden beri yapıyoruz. Piyasayı dengelemek açısından hükümetimiz böyle bir politikayı izliyor. Yıllardır zaten var ama bu uzun vadede çözüm değil. Et piyasası hükümetimiz tarafından desteklenmeli, üretici desteklenmeli. Üreticiye maliyetler, yem fiyatları, enerji fiyatlarında destek verilmeli” dedi.

DESTEK OLMAZSA FİYATLAR ARTAR

Eğer hükümetin üreticiyi desteklerse piyasanın 2 sene içinde dengelenebileceğini söyleyen Bilen, “Geçmişte inekleri kestik. Süt danalarını kestik. ‘Anayı kesersen danayı bulamazsın’ diye bir deyim var. Dolayısıyla şu anda danayı bulamaz hale geldik. Piyasanın dengelenmesi 2 sene sürer ama  hükümetimiz bu konuda tarımda olduğu gibi besicilikte de hayvancılıkta da ciddi destekler vermeli. Sosyal devlet bu konularda, temel tüketim maddelerinde kâr marjı gütmemeli. KDV, stopaj vs. almamalı. Çiftçi tamamen 0 KDV'yle, 0 faizle desteklenmeli ve piyasa dengelenmeli. Aksi takdirde tırmanış devam edecek. Bunun önüne geçemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK ÜRETİCİ BİTME NOKTASINDA

Küçük üreticinin sadece Eskişehir veya İç Anadolu’da değil tüm Türkiye’de bitme noktasına geldiğini vurgulayan Bilen, “Ben Türkiye Lokantacılar Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Vekiliyim. Türkiye'yi de geziyorum. Sadece Eskişehir'de, bölgede değil; Türkiye genelinde büyük entegre et tesisleri sektörü ele almış durumdalar. Zaman zaman piyasayı speküle edebiliyorlar. Burada büyük entegre tesislerini değil, hükümetimiz küçük üreticiyi desteklemeli. Eğer büyük entegre tesislere teslim olursak fiyatlardaki tırmanışlar devam eder ve önüne geçmek mümkün değil, geçemeyiz” şeklinde konuştu.