Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, Batman'da düzenlenen AK Parti merkez ilçe 8'inci olağan kongresinde laiklik ile ilgili sözleri gündeme oturdu. Bakan Tekin, "Sizin laiklikten anladığınız şey şu; 1940'lı yılları hatırlayın, camilerin kapısına kilit vurmak, camileri ahıra çevirmek, vatandaşın Kur'an-ı Kerim öğrenmesini yasaklamak. Siz bunları laikliğin gereği olarak yaptınız. O zaman sizin laiklikten anladığınız şey ile benim laiklikten anladığım şey aynı değil. Ben laiklikten bütün vatandaşların, hangi dine inanırlarsa inansınlar dini inanç ve ibadet hürriyetinin devlet garantisi altına alınmasını anlıyorum. Sen laiklikten, Müslümanların inanç özgürlüğünün prangalar altına alınmasını, yasaklamasını anlıyorsun. Kendi icat ettiğin bir laikliği bana dayatıyorsun. Bu olmaz. Üniversiteye başörtüsüyle gitmek isteyen çocuğu ikna odalarına almayı laiklik gereğiyle yaptınız. Kendi ideolojik bakış açılarını bize dayatmak isteyen birileri evrensel tanımlamalarla asla örtüşmeyen kavramları bize dayatıyorlar ve bizi bunun üzerinden eleştiriyorlar" açıklamasını yaptı.
İLK GÜNDEN BERİ HEDEF ALIYOR
Tekin’in sözlerine tepki gösteren Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, göreve geldiği ilk günden bu yana eğitimde laiklik ilkesini hedef alan çok sayıda uygulamayı hayata geçirmiş, tarikat ve cemaatlerle iş birliğini savunarak eğitimi çağdışı bir anlayışa sürüklemiştir. Bakan Tekin’in açıklamaları, iktidarın eğitimi kendi siyasal ve ideolojik hedeflerine göre şekillendirme çabasının açık bir göstergesidir” dedi.
TİPİK SİYASAL İSLAMCI AÇIKLAMASI
Laikliğin toplumun temel taşı olduğunu söyleyen Demirkol, “Laiklik, demokratik ve çağdaş bir toplumun temel taşıdır. Din düşmanlığı değildir. Din ve inanç istismarlığı da değildir. Eğitim sistemimizin amacı; düşünen, sorgulayan, bilimsel yöntemlerle bilgiye u
laşan bireyler yetiştirmektir. Ancak Bakan Tekin’in, tipik bir siyasal İslamcı söylemle yaptığı açıklamalar, laik ve bilimsel eğitime doğrudan bir saldırıdır. Bu yaklaşım, eğitimi bilimsellikten uzaklaştırarak, dogmatik ve tek tip bir nesil yetiştirme çabasını ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Laik ve bilimsel eğitimin özgür düşünene bireyler yetiştirmeyi hedeflediğini söyleyen Demirkol, “Eğitimde laiklik ilkesinden taviz verilmesi, toplumsal barışı ve demokratik değerleri zedeleyerek toplumu daha da kutuplaştıracaktır. Siyasal İslamcı ideolojinin eğitim sistemi üzerindeki bu tür çarpıtıcı müdahaleleri kabul edilemez. Laik ve bilimsel eğitim, toplumun her kesimini eşit ve adil bir şekilde kucaklamalı; özgür düşünen bireyler yetiştirmeyi hedeflemelidir.Bu nedenle Eğitim Sen olarak, Bakan Yusuf Tekin’in laiklik karşıtı söylemlerini şiddetle kınıyor, Tekin’i bu çağdışı politikaları terk etmeye davet ediyoruz. Tüm eğitim emekçilerini ve kamuoyunu, laik ve bilimsel eğitimi savunmaya çağırıyoruz. Birlikte mücadele ederek, bu gerici anlayışa karşı duracağız” açıklamasını yaptı.