×

Eskişehir'deki gerçekler TÜİK ile çelişiyor: Satışlar kötü...

TÜİK verilerine rağmen Eskişehir’de konut satışlarının durma noktasında olduğunu dile getiren Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, “Konutta neredeyse 3’lerden aşağı kredi çekemiyor vatandaşlarımız. Kredi olmayınca, sıcak paraya da erişemeyince konut satışlarında durgunluk yaşıyoruz” dedi.

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, TÜİK’in Eskişehir’de 2024 Ekim ayında konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75,6 artığını açıklamasına rağmen, kentte konut satışlarının durma noktasına geldiğini söyledi. Çelik, ekonomik zorluklar, yüksek kredi faiz oranları ve inşaat maliyetlerindeki artışın hem vatandaşları hem de emlakçıları zor durumda bıraktığını belirtti.

SICAK PARAYA ERİŞİM ZOR

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan, Eskişehir’de 2024 Ekim ayında konut satışının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,6 artması verilerini değerlendiren Çelik, konut satışlarının kentte en alt seviyede olduğunu söyledi. Çelik, “Bunun hepimizin bildiği gibi sebepleri var. Ekonomik bir sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye önemli bir dönemden geçiyor. Sıcak paraya erişim gerçekten çok zor. Banka faiz oranlarının yüksek olduğunu görüyoruz. Konutta neredeyse 3’lerden aşağı kredi çekemiyor vatandaşlarımız. Kredi olmayınca, sıcak paraya da erişemeyince konut satışlarında durgunluk yaşıyoruz” diye konuştu.

ZOR DURUMDAYIZ

Geçmiş konut fiyatlarını bugünle kıyaslayan Çelik, emlakçıların zor durumda olduğunu belirtti. Çelik, “Fiyatlar hepinizin bildiği gibi 4-5 katına çıktı. Sadece emlakçı değil, vatandaşlarımız da zor durumda. Biz aracı bir kurumuz. Neticede gayrimenkul yatırım yapmak isteyen, ihtiyacı olan, almak isteyenlerde sorun yaşıyor. Vatandaşların paraya erişimi olmuyor. İnşaat üretiminde, inşaat girdi malzemelerinin fiyatlarının yüksek olması, inşaat maliyetlerinin artması da bu durumun etkenlerinden” dedi.

ŞARTLAR İYİLEŞMELİ

Çelik, emlakçılığı satış yapamadıkları gerekçesiyle bırakan meslektaşlarının olduğunu söyleyerek, “Sektöre giren yeni arkadaşlarımızla durumu dengelemeye çalışıyoruz. Ama kendini yenilemeyen, kendini sisteme uyduramayan meslektaşlarımız da ayrılmak zorunda kalıyor. Çözüm yolunu ülkemizin bu kısır döngüden kurtulmasında buluyorum. Şartlarımızın iyileşmesi gerekiyor. Ekonominin iyi gitmesi gerekiyor. Bizim işimiz birebir ekonomiye bağlı ilerliyor. Ekonomiye güven olması gerekiyor” şeklinde konuştu.