Eskişehir'deki boşanma davasına Yargıtay'dan şok karar!
Eskişehir'de 2020 yılında boşanma davası açarak kazanan Şakir Özçelik, Yargıtay’ın 4 yıl sonra verdiği ilamı bozma kararıyla şoke oldu
1981 yılında evlenen Şakir Özçelik eşiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle 2020 yılında evden ayrılarak 2021 yılı şubat ayında da eşi G.Ö’ye boşanma davası açtı. Eşinin kendisine küfür ve hakaretler ettiğini mahkemeye beyan eden Özçelik davayı kazandı. Davacı taraf kararı istinafa taşısa da İstinaf Dairesi de şerh düşmeden mahkeme kararını kabul etti. Son olarak davalı tarafın kararı temyize taşımasıyla birlikte süreç tamamen tersine döndü. Yargıtay’ın ilamı bozma kararı almasıyla Özçelik, boşandıktan yıllar sonra farklı şehirlerde yaşadığı G.Ö. ile yeniden resmi olarak evli hale geldi.
4 SENEDİR AYRI ŞEHİRLERDE YAŞIYORLAR
Davacının avukatı Yasemin Arıkan Çoruk, kararı öğrenince adeta şoke olduklarını belirterek, “Karşı taraf boşanmak istemediği için temyiz istemi üzerine dosyamız Yargıtay’ın ilgili hukuk dairesine gitti. Bu arada 4 sene kadar bir zaman geçti. Biz Yargıtay’ın bozma ilamından sonra resmen şoke olduk. Çünkü Yargıtay, bozma ilamında şunu demiş: Eşlerin ortak hayatı birlikte sürdüremeyecekleri ispat olunmamıştır. Evlilik birliğinin temelden sarsıldığı ispat olunamamıştır. 40 yıllık evlilik bu şekilde bitmez. İspata muhtaçtır.’ Oysaki taraflar 2020 yılında açtığımız bu davayı 4 yıldır ayrı şehirlerde, ayrı evlerde, birbirlerinin yüzünü dahi görmeden, sesleri dahi duymadan yaşamaktadırlar. Bu bizim beyanımız tanık beyanıyla da ispatlı” dedi.
“OTURUN OTURDUĞUNUZ YERDE” DEDİ
Karşı tarafın da ortak tapulu ev için müvekkiline kira davası açtığını vurgulayan Çoruk, “2021 yılı şubat ayından 2023 yılı aralık ayına kadar kesinleşmiş mahkeme kararlarımızda zaten bu çiftin ayrı yaşadıkları ve birbirlerinden kira istedikleri de mahkeme kararlarıyla sabit. Bu bozma ilamından sonra biz yerel mahkemeden direnme talep ettik ama hakimimiz de değişmişti o yüzden dosyamıza çok haiz değildi. Direnme kararı vermedi, Yargıtay bozma ilamına uydu. Biz tekrar temyize gideceğiz. Bu da boşanma davasının en az 1, 1 buçuk sene daha uzaması demek. Aynı daireye gidecek. Bizim yine endişelerimiz var. Özetle, ‘Beni asla boşamayazsın. Seni davalarda süründürürüm. Ölünce de maaşını çatır çatır yerim’ diyen davalının beyanını Yargıtay destekledi. ‘40 yıllık evlisiniz oturun oturduğunuz yerde’ dedi. İstinaf Dairesi’nin tamamen hukuka uygun bulduğu kararı Yargıtay Dairesi’nin hiçbir şerh düşmeden tamamen bozmasını biz hukukçular olarak işin içinden çıkamıyoruz” ifadelerini kullandı.
KAMUNUN VİCDANINA BIRAKIYORUZ
Yargıtay’ın kararında, “Taraflar arasındaki davalı kadına miras kalan bir evin satılıp yazlık ev alınıp alınamayacağı yönünde tartışma bulunduğu, bu tartışma sonucu gelişen olayların bir kısmından sonra tarafların evliliklerinin devam ettiği ve bu vakıaların affedilmiş veya en azından hoşgörü ile karşılanmış sayılacağı, bir kısım olayların ise tepkisel nitelikte olduğu, bu sebeple yaklaşık 40 yıl süren bir evliliğin sona erdirilmesine yeterli olacak nitelikte olmadığı” ifadelerinin yer aldığını belirten Çoruk, “Bu şekilde emsal bir karar yok, bulamazsınız. Bir Yargıtay Hukuk Dairesi’nin bozma ilamının bu kadar gerekçesiz, bu kadar objektiflikten uzak olmasını Yargıtay’ın veremeyeceği bir karar olarak değerlendirdik. Yeni bir hukukçu bile bu kararı yazmazdı. Kamunun vicdanına bırakıyoruz” şeklinde konuştu.