×

Eskişehir'deki başkan uyardı: Yüksek limitli kredi kartlarına dikkat!

Eskişehir Tüketici Destekleme Derneği Başkanı Süleyman Bakal, yüksek limitli kredi kartı kullanımındaki tehlike üzerine önemli uyarılarda bulundu. İşte detaylar...

Eskişehir Tüketici Destekleme Derneği Başkanı Süleyman Bakal, yüksek limitli kredi kartlarının tehlikelerine dikkat çekerek, “Tüketiciler, kredi kartı alırken bütçelerini göz önünde bulundurmalı” ifadelerini kullandı. Bakal, kredi kartı limitlerinin tüketicilerin gelir düzeyine uygun olması gerektiğini vurguladı. Bankaların, yüksek limitli kredi kartları sunarken tüketicilerin ödeme güçlerini hesaba katmadığını belirtti.

BORÇ SARMALINDAN KAÇINMALIYIZ

Kredi kartı verilmeden önce, kişinin gelirine bağlı olarak bir limit belirlenmesi gerektiğini dile getiren Bakal, “Tüketicilere, ödeyemeyecekleri yüksek limitli kredi kartları verilmemeli. Bu konuda acil düzenlemeler yapılmalı. Tüketicilerin isteyerek borç batağına girmelerinin önüne geçilmelidir. Kredi kartı alırken bütçeye uygun limitler tercih edilmelidir. Eğer hali hazırda yüksek limitli kredi kartları mevcutsa, bu limitlerin bankacılık uygulamaları aracılığıyla düşürülmesi önemlidir. Yüksek limitli kredi kartları sadece ödeme güçlüğü yaratmakla kalmaz, aynı zamanda kartın kaybolması, çalınması veya dolandırıcılık gibi durumlarda da büyük zararlar doğurabilir” diye konuştu.

YAPILANDIRMADA OLUMLU ADIMLAR

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bireysel kredi kartlarına yönelik yeni yapılandırma düzenlemeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakal, kredi kartı aidatlarının kaldırılması gerektiğini vurguladı. Bakal, “Kredi kartı yapılandırmalarını olumlu buluyoruz. Ancak bu düzenlemelerin yalnızca 26 Eylül itibarıyla geçerli olduğu ifade ediliyor. Bu sürecin uzatılması gerekmektedir. Gelecekte ödeme zorluğu çekebilecek olan tüketicilerin de bu kapsamda değerlendirilmesi önemlidir. Kredi kartları iki gruptur: Birincisi, avantaj sağlamayan ve aidatı bulunmayan standart kartlardır. Diğerleri ise tüketicilere taksit imkanı sunan kartlardır ve bunlar aidat içerir. Bankaların kâr oranları göz önüne alındığında, bu konuda oldukça yüksek rakamlar dikkat çekiyor” şeklinde görüşlerini dile getirdi.