Alzheimer hastalığı çağımızın en çok görülen, zihinsel ve ileride fiziksel kısıtlamalara yol açan kronik beyin hastalığıdır. Bu nedenle tüm dünyada bu hastalığa dikkati çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, Türkiye nüfusu içinde şu an toplam nüfusun yüzde 8,7’sini oluşturan 65 yaş üstü nüfusun hızla arttığını, buna karşın diğer yaş gruplarının bu hızda bir artış göstermediğini belirtti. Bu nedenle Alzheimer hastalarının sayısında hızlı bir artış izlendiğini anlatan Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, “Halen dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var ve 2030’da 76 milyon ve 2050’de ise 135.5 milyon hasta olması bekleniyor. Türkiye’de ise 600 bin aile bu hastalıkla mücadele devam etmektedir. Alzheimer sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Tek kişilik bir hastalık değildir. Bununla ifade etmeye çalıştığım hastanın bakım verenlerinin ve yakınlarının da eğitilmeleri, psikolojik ve fiziksel olarak destek almaları gerekmektedir. Bu hastalığın sıklığı her geçen gün artmaktadır. Alzheimer ülkemizde de çok yaygın görülen bir hastalık olmasına rağmen halen bu konudaki toplumsal bilinç yetersiz seviyededir. Hala Alzheimer’ın normal yaşlanma sürecinin bir parçası olduğunu ve bellek kaybından ibaret olduğunu düşünenler var. Evet, Alzheimer unutkanlıkla başlar ama kesinlikle bundan ibaret değildir. Alzheimer’a yakalanan kişilerin yakınlarını bekleyen çok zor bir süreç vardır ve herkes kendini bir gün bu durumda bulabilir. 10-15 yıl sürebilen hastalıkta orta evrelerden itibaren hasta yakınının en önemli görevlerinden biri bakım vermektir. Gece ve gündüz aralıksız, dikkat ve anlayış ve de sevgi ile bu bakımı vermek çok zorluklar taşıyan bir iştir ve hasta yakınlarının alacağı her destek ve onlara uzanacak her bir el önemlidir. Bunu bilerek, bu hastalık konusundaki toplumsal farkındalığı artırmak için bir şeyler yapmak son derece değerlidir” diye kaydetti.
“Hastalığın tanı ve takibi, tıbbi rehabilitasyonu, hastanın sosyal hayat içinde tutulması, bakım verenlerin rehabilitasyonu ve eğitiminin bu hastalıkta çok önem taşıdığını ifade eden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Yaşlanma ve Bellek Merkezi”
“Hastalığın en çok görülen ve en dikkat çeken bulgusu unutkanlık ve bellek sorunlarıdır. Bu hastalar genellikle geç ve yanlış tanı alabilmekte veya bu şikayetleri normal yaşlanmaya bağlandığından tedavide geç kalınmaktadır. Bundan ötürü hastalara daha kolay ulaşabilmek , tek merkezden koordineli bir şekilde hastaların tanı ,tedavi ve takiplerini gerçekleştirmek amaçlı Acıbadem Eskişehir Hastanesi bünyesinde “Yaşlanma ve Bellek Merkezi” kurulmuştur. Merkezimizde konusunda deneyimli nörolog ve psikiyatri uzmanlarınca hastalarımız değerlendirilmeye alınacak, çeşitli kan, idrar, MR, EEG, nöropsikolojik testlerden oluşan bir süreç sonrasında hastalığın erken tanısı, tıbbi takibi, medikal ve sosyal rehabilitasyonu sağlanacaktır. Merkezimizde, ailelerinde Alzheimer hastalığı olanlarında, hastalığın kendilerinde ortaya çıkma risk analizleri de yapılmaktadır. Riskli olan bireylerin, hastalığı önleyici hususlar konusunda bilgilendirmesi yapılmakta bu kişiler düzenli olarak takip edilmektedir.”