Uzm. Dr. Betül Ekici, “bu sorunun kısa bir cevabı bulunmamakta” diyerek şunları söyledi:
“Her çocuk hekiminin söylediği gibi ‘Her çocuk özeldir’. Hepsinin kendine özgü bir hikayesi vardır. Çocukların sağlıklı gelişim süreçlerini izlerken sadece doğduktan sonraki süreçleri değil; aile öyküsü, doğum öncesi, doğum anı, doğum şekli, doğum sonrası ilk dakikaları bizim için her zaman sorduğumuz ve izlemi etkileyen faktörlerdir.”
Çocuklarda ilk muayene ne zaman yapılır?
Ekici: “İlk muayene doğumhanede başlar. Bebeklerin özel sağlık bakım gereksinimi harici doğum sonrası normal vajinal doğumda 24 saat, sezaryen ile doğumda 48 saatlik takip sonrası hastaneden taburcu edilir.”Yaşamın ilk 28 günlük dönemine yenidoğan dönemi denilir. Yenidoğanda taburculuk sonrası muayene ne zamandır? Takiplerinde neler yapılır?
Doğumu takip eden 2-4. günde bebekler mutlaka doktor kontrolüne getirilmelidir diyen Uzm. Dr. Betül Ekici:“Her takibinde mutlaka kilo kontrolü yapılmalıdır. Bebeklerin doğumla beraber ilk 7-10 günlük periyotta %10 kilo kaybı olması normal kabul edilmekte, 2 haftaya kadar doğum kilosunu yakalaması beklenmektedir. Bu nedenle ilk kontrole gittikten sonra 2. kontrol için 10-15. günlerde mutlaka kontrole getirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Ülkemizde taraması yapılan diğer önemli hastalıklar nelerdir?
Uzm. Dr. Betül Ekici'nin açıklamalarına göre, ülkemizde yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir gelecek için kapsamlı tarama programları uygulanıyor. Bu sayede birçok hastalık erken teşhis edilerek tedaviye başlanabiliyor:“Doğumdan hemen sonra yapılan işitme testi, bebeklerin duyma sorunlarının olup olmadığını belirlemek için hayati önem taşıyor. Göz muayenesi ve kırmızı refleks testiise görme bozukluklarının erken tespiti için gerçekleştiriliyor. Gelişimsel kalça displazisi taramasıyla ise bebeklerde kalça çıkığı riski değerlendiriliyor. Ayrıca, nabız oksimetre cihazı ile yapılan kardiyak tarama sayesinde kalp sorunları erken dönemde tespit edilebiliyor.”
Çocuklarda boy ve kilo, normal bir gelişim sürecinde nasıl olmalıdır?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Betül Ekici, “Her çocuk farklı bir büyüme hızına sahip olsa da genel olarak belirli bir büyüme eğrisi takip edilir. Sağlıklı bir çocukta, doğum ağırlığı ilk 6 ayda hızla artarak yaklaşık 2 katına çıkar. İlk yılın sonunda ise doğum ağırlığının yaklaşık 3 katına ulaşması beklenir. 2 yaş civarında ise bu oran 4 katına çıkar.Boy uzunluğunda da benzer bir artış gözlenir. Doğumdan itibaren ilk 6 ayda ayda ortalama 2,5-4 cm, 6-12 aylarda ise ayda ortalama 1,5-3 cm uzama görülür. 1 yaşına geldiğinde doğum boyu yaklaşık 1,5 katına, 4 yaşına geldiğinde 2 katına, 13 yaşına gelindiğinde ise 3 katına ulaşır.” dedi.
Eskişehir Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Ekici, çocuklarda göz muayenesinin önemine dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen kontrol dönemleri hakkında bilgi verdi.
Uzm. Dr. Ekici, “Yenidoğan döneminde 0-3 ay arasında kırmızı refle/göz muayenesi yapılması önerilmektedir. Ayrıca, 36-48. aylarda ve 6-7. yaşlarda mutlaka yıllık göz kontrolü yapılmalıdır.” dedi.
Bu gelişim basamaklarının önemine değinen Dr. Ekici, “Çocukluk döneminde nörolojik gelişim ve otizm spektrum bozukluğu açısından normal gelişim basamaklarının takibi büyük önem taşımaktadır. Otizm spektrum bozukluğu, belirtileri yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan, sosyal ve iletişimsel alanda belirgin yetersizlikler, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanları ile seyreden bir nörogelişimsel bozukluktur. Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınabilir.” diye ekledi.