×

Eskişehir'de pazar fiyatları yükselecek mi? İşte detaylar...

Eskişehir'de sebze ve meyve fiyatlarının düşük olduğunu, ancak üreticilerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, “Bu sene üretici yandı, mahvoldu” dedi.

Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, bu yıl sebze ve meyve fiyatlarının ucuz olmasına rağmen üreticilerin zarar ettiğini belirtti. Alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşların pazar alışverişinde zorluk yaşadığını vurgulayan Çiçek, kış aylarındaki fiyatların hava koşullarına bağlı olarak değişeceğini söyledi.

SORUN MEYVE SEBZE DEĞİL

Vatandaşların alım gücünün düştüğü için bol bol sebze ve meyve yiyemediklerini belirten Çiçek, “Maliyetler yükseldiği içinde artık üretici bu sene çok zarar ediyor. Bu sene ektiği ürünün parasını alamıyor. Kavun, karpuz, bedavaydı. Patatesimiz, domatesimiz, biberimiz, soğanımızgeçen seneden daha ucuzdu. İnsanların alım gücü az.  Şimdi sorunu meyve ve sebzeye endekslersek hata yapmış oluruz. Bir emekli maaşı 12 bin. Bir asgari ücret 17 bin lira.Bunun kirası var, elektriği var, suyu var.Yoksa meyvenin, sebzenin Türkiye'de en ucuz olduğu yer Eskişehir” dedi.

FİYATLAR YÜKSELEBİLİR

Sebze ve meyve fiyatlarının arz-talep dengesine bağlı olduğunu belirten Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, kış aylarındaki fiyatların hava koşullarına göre değişeceğini söyledi. Çiçek,“Bunlar arz talep meselesi. Bu yıl sarımsakta Kastamonu sarımsağı başladı, önceden Gaziantep sarımsağımız vardı. Antep sarımsağımız 40 lira ile başladı, 100 lirayla bitti. Kastamonu da sarımsak 170 lira. İnsanlar evine her gün sarımsak alacak diye bir şey yok. 1 kilo sarımsak alıyor 6 ay yetiyor. Ama patates, soğan her gün ihtiyaç. Vatandaşların her gün tüketeceği ihtiyaçlar pazarlarımızda ucuz. Bu sene iklimimiz çok güzeldi. Kış aylarındaki mevsime bağlı olarak fiyatlar şekillenecek. Hava şartları çok kötü giderse kışlıklarda, portakalda, mandalina da fiyatlar yükselebilir. Geçen sene mandalina ve portakala hiç bir yerde kırağa düşmedi. Bedavaydı, çok ucuzdu. Kış  fiyatlarını söylemek için çok erken. Bizim esnafımız yerinden  malını alsa 5 lira maliyeti var. Bu sene üretici yandı, mahvoldu” ifadelerini kullandı.