×

Eskişehir'de kurban kesecekler soluğu önce orada aldı

Eskişehir’de bıçak bileme ustaları Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlardan gelen talepleri yetiştirebilmek için yoğun mesai harcıyor.

Ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir'de de Kurban Bayramı nedeniyle çarşılarda yoğunluk başladı. Bayramın yaklaşması ile birlikte kurban kesecek vatandaşlar, bıçak ve satır gibi aletlerini biletmek için ustaların yolunu tuttu. Bıçak satıcıları ve bileyicileri de tam mesai ile artan talepleri karşılamaya çalışıyor. 1 bıçak biletme fiyatının 20 lira olmasından memnuniyet duyan vatandaşlar, sabah saatlerinden dükkan önlerinde kuyruk oluşturdu.

"ET BIÇAĞI DİĞER BIÇAKLARDAN FARKLI OLMALI"

Hem kurbanlık hayvan kesiminde hem de et doğrarken bıçakların keskin olmasının çok önemli olduğunu dile getiren bıçak bileme ustası Erhan Erdoğan, bayram öncesi işlerinin yoğun olduğunu söyledi. Erdoğan, "İşlerimiz her bayram öncesinde olduğu gibi çok yoğun, şehir dışından bile bıçaklarını biletmeye gelen vatandaşlar oluyor. Bilecik, Bozuyük hatta Antalya'dan bile müşterilerimiz geliyor. Bizim işlerimiz bayram öncesinde de oluyor ama bayram öncesi talep artıyor. Vatandaşlar tek bir bıçak kullanarak bütün gıda malzemelerini kesmek istiyor ama sebze, ekmek ve et bıçakları farklıdır. Eti kesebilmek için kullanılan bıçakların daha büyük ve daha kaliteli olması gerekir. Özellikle kurbanlığını kendisi kesecek olan vatandaşlarımız ve kasaplarımız için söylüyorum, hayvan kesmek gibi zor bir iş için bıçağın keskin olması son derece önemlidir. Keskin bir bıçak hem hayvana acı çektirmez hem de kesen kişinin işini kolaylaştırır" açıklamasında bulundu.

Erdoğan bayram öncesi yaşanan yoğunluğu beklemek istemeyen vatandaşlara da önerilerde bulunarak, "Hem bizim işimizi daha kolay yapabilmemiz açısından hem de vatandaşın beklememesi için aslında bıçak biletme işi son güne bırakılmamalı. Vatandaş arefe günü öncesinden bıçaklarını getirip, evde muhafaza edebilir" dedi.

"HAYVANA EZİYET ÇEKTİRMEMEK İÇİN GELİYORUM"

Bıçaklarını biletmeye gelen Ahmet Fidan isimli vatandaş, "Ben kurbanlık hayvanımı kendim keseceğim, bu nedenle 6 bıçak ve 1 satır biletmeye getirdim. Bıçaklarımı hep biletiyorum ki hayvana eziyet çektirmeyeyim. Her yıl muhakkak bıçaklarımı biletirim" diye konuştu.

"YENİ BIÇAK ALMAKTAN DAHA HESAPLI"

Bıçak biletmenin hesaplı olduğunu dile getiren Mevlüt Küçüktaş isimli vatandaş ise, "Ben kendim kesmeyeceğim ama eti doğrarken kolaylık olması açısından 1 bıçak biletmeye geldim. 1 adet de kemikler için satır bileteceğim. Yeni bıçak almaktansa 20 liraya bıçak biletmek daha hesaplı" dedi.