×

Eskişehir'de kritik açıklama: Mazot 50 lirayı görürse...

Eskişehir'de minibüs ücretlerinin 20 lira olduğunu ve bu seviyede kalmasını istediklerini belirten Minibüsçüler Odası Başkanı Coşkun Güvenç, “Mazot 50 lirayı görürse zam yapmak zorunda kalacağız” dedi.

Eskişehir'de Minibüsçüler Odası Başkanı Coşkun Güvenç, minibüsçü esnafının yaşadığı güzergah ve maliyet sorunlarını değerlendirdi. Güvenç, mazot fiyatlarının hızla yükselmesinin minibüsçüleri zor durumda bıraktığını ve yeni zamların gündeme gelebileceğini söyledi.

ESNAFI UZLAŞTIRMAK ZOR OLDU

21 yeni güzergahın açılmasının iki yıllık zorlu bir süreç olduğunu belirten Güvenç, şehirde hala eksik güzergahların olduğunu belirtti. Güvenç, “Duraklarla toplanıp istişareler yaptık. Bu istişareler neticesinde esnafı uzlaştırmak bayağı bir zor oldu. Çünkü menfaatler çakıştığı için bazı yerlerde itirazlar oldu. Bu süreçler bu nedenle iki yıl süreyle uzadı. Eksik güzergahlarımız hala var. Emniyet ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şehir trafiğinden sorumlu olduğu için, bazı güzergahlarda istediğimiz düzenlemeleri yaptıramadık. Bu sorunu da ilerleyen zamanlarda düzeltebileceğimize inanıyoruz. 21 güzergah açılışı çok büyük bir çalışmaydı. Eksik güzergahların da kısa zamanda biteceğini düşünüyorum” diye konuştu.

MALİYETLER ARTIYOR

Mazot fiyatlarının minibüsçü esnafını en çok etkileyen gider olduğuna vurgu yapan Güvenç, maliyetlerin artığına dikkat çekti. Güvenç, “Bizim birinci kalemimiz mazot. Fakat mazotun haricinde parça giderleri, sanayi maliyeti, ustalık giderleri haliyle gün geçtikçe artıyor. Biz yaklaşık 3-4 ay önce bir zam aldık. Şu anda 20 lirayla hizmet veriyoruz. Bu fiyatta da durmasını istiyoruz. Vatandaşın binim gücü de bizim için önemli. Biz orta kesim ve dar gelirli kesimlere hizmet ediyoruz. İnşallah akaryakıt ve maliyetler bu seviyede de artık durur” dedi.

İPİN UCUNU KAÇIRDILAR

Güvenç, mazot fiyatlarındaki dalgalanmaların zam ihtiyacını artırdığını ifade ederek şunları söyledi: “Yılbaşından sonra asgari ücrete zam geleceğinden dolayı ve ne hikmetse mazotta da kışın yükselişler olduğundan dolayı 50 lira seviyelerini göreceğini tahmin ediyorlar yorumcular. Eğer o seviyeleri görürse biz de tekrar zama başvurmak zorunda kalacağız. Artık mazotu takip edemiyoruz. İpin ucunu kaçırmış durumdalar. 1 hafta içinde 1 lira artıyor, tekrar 50 kuruş geri geliyor, matematiksel hesabı kaçırdık.