×

Eskişehir’de kiralık daireler boş bekliyor, çünkü...

Eskişehir, öğrenci kenti olarak bilinse de bu yıl üniversitelerin açılmasıyla birlikte beklenen emlak hareketliliği yaşanmadı. Özellikle yüksek kiralar nedeniyle binlerce apart daire boş kalırken, öğrenciler ekonomik zorluklarla başa çıkmakta zorlanıyor. Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, artan kira fiyatlarının birçok öğrencinin okullarını dondurmasına neden olduğunu belirterek, bu durgunluğun ardında ekonomik sıkıntıların olduğunu ifade etti.

Öğrenci kenti Eskişehir’de emlak piyasası hiç olmadığı kadar durgun günler geçiriyor. Okulların açılmasına rağmen binlerce apart daire henüz kiralanmadı. Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, bunun nedeninin ekonomik olduğunu belirterek, “Genelde ev fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı bazı öğrencilerin okullarını dondurduklarını gördük” dedi.

Eskişehir’de üniversitelerin açılmasıyla birlikte hareketlenmesi beklenen emlak piyasası durgun günler yaşıyor. Geçtiğimiz yılların aynı dönemlerinde öğrenciler kiralık daire bulmakta zorlanırken, bu yıl emlak sitelerinde hâlâ kiralanmayı bekleyen binlerce daire duruyor. Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, bu yıl ev krizi yaşanmadığını ancak sektörde büyük durgunluk olduğunu söyledi. Bunun sebebinin ekonomiden kaynaklandığını belirten Çelik, “Genelde ev fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı bazı öğrencilerin okullarını dondurduklarını gördük” dedi.

AİLELERİN BÜTÇESİNİ AŞIYOR

Eskişehir’deki kiralık daire fiyatlarının özelliklerine göre değiştiğini ifade eden Çelik, “Fiyatlardairenin büyüklüğüne, okula yakınlığına göre değişiyor. Bugün Eskişehir’de bir öğrenci arkadaşımız eşyalı bir apart kiralamak isterse fiyatlar ortalama 12 bin lira ile 20 bin lira arasında değişiyor. Eşyasız olursa 10 bin lira ile 17 bin lira arasında apart daireler mevcut. Bu bazı ailelerin bütçesini aştığı için öğrenci arkadaşlarımızın KYK’ya kayıt olduklarını gördük. Bazı öğrencilerimiz de okulu dondurduklarını, şanslarını başka zaman deneyeceklerini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

YÜZDE 200 ZAM YAPMAK İSTİYORLAR

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanması sonrasındakira ve işyerlerine uygulanacak tavan zam oranı da yüzde 63,47 oldu. Bazı ev sahiplerinin bu oranın dışında zam yapmak istediğinin altını çizen Çelik, “Buna uyan vatandaşlarımız var, uymayıp yüzde 100, yüzde 200 zam yapmak isteyenler de var. Bizi arayıp soruyorlar, biz de devletin verdiği oranı geçmemeleri gerektiğini söylüyoruz” açıklamasını yaptı.