×

Eskişehir'de İnönü, Batıkent gibi olacak!

ES TV’de yayınlanan Açıkça programında konuşan İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, “Aslında uzaklık 20 km çok uzak değil bu mesafe. Sultandere ile Köprübaşı’nın uzaklığı ne kadardır sizce? 20 sene sonra İnönü Batıkent gibi olacak. Yazın onu bir kenara” dedi. 

ES TV’de yayınlanan Açıkça programında konuşan İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, “Aslınsa uzaklık 20 km çok uzak değil bu mesafe. Sultandere ile Köprübaşı’nın uzaklığı ne kadardır sizce? 20 sene sonra İnönü Batıkent gibi olacak. Yazın onu bir kenara” dedi.
 İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, ES TV ekranlarında yayınlanan Açıkça programında Ali Baş, Meltem Karakaş ve Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı.

ESKİ SEÇİM HEYECANI YOK
İnönü’de eski seçim heyecanının olmadığını söyleyen Bozkurt, “Eski seçim heyecanları ben ilçem için söylüyorum bunları. Eskisi gibi değil. İnsanlar işinde gücünde akşam televizyonlarda çıkan haberlere göre değerlendirmeler yapıyorlar. Ama bizim gençliğimizde şaşalı seçim süreçleri yok. Önce bir tarih belli olsun. Ondan sonra kim nereden nasıl aday olacak o belli olsun. Ondan sonra biz oturalım değerlendirelim havasında gidiyor İnönü’de. Çok aktif olarak hiçbir siyasi parti grubunun aktif çalışması yok. Yatırım olarak var. Bir takım sosyal politikalar üretiliyor, insanlarla konuşuluyor. Seçim heyecanı ya da seçim ortamı şu an gözükmüyor ilçede” diye konuştu.

ERDOĞAN’A OY ÇIKAR İLÇEMİZDEN

“Sayın Erdoğan’a oy çıkar ilçemizden” diyen Bozkurt, “Bugüne kadar yapılan genel seçimlerin hepsinde İnönü yüzde 60-70 bandında çıkmıştır. Ben bunu koruyacağını düşünüyorum. Belki daha yukarıya da çıkabilir. Ama bunun değişmeyeceğini tahmin ediyorum ben. Seçim tarihi telaffuz edildi. Sayın cumhurbaşkanımız 14 Mayıs olmalı dedi.  Şimdi insanlar bekliyor. Bazıları da belki 14 Mayıs değil diyor. Belli değil diyor. Bunlar belli olduktan sonra, seçim kurulu seçim takvimini yayınladıktan sonra bu heyecan başlar. Hele küçük yerlerde o zaman başlayacaktır” şeklinde konuştu.

SİYASET TEŞKİLATIN İŞİ
Siyasetin teşkilatın görevi olduğunu kendisinin daha çok hizmet ürettiğini söyleyen Bozkurt, “Ben AK Parti’nin belediye başkanı olarak İnönü Belediyesi’nde görevliyim. Biz de teşkilat yapımızda herkesin yapabileceği iş bellidir. Benim görevim belediyede belediye başkanlığı yapmak. Seçimle ilgili teşkilat yapar. Ben bilmem. O teşkilatın bileceği iş. Çok siyaset yapmam. Beni hizmet etsin diye seçtiler. Bana bu görevi verdiler. Ben de elimden geldiği kadar insanların yararına olan hizmetleri üretmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

TÜM MİLLETVEKİLLERİYLE İLİŞKİM İYİ
Eskişehir’in tüm milletvekilleriyle ilişkisinin çok iyi olduğunu belirten Bozkurt, “Ben sadece AK Parti İl Başkanlığı ya da AK Partili milletvekilleriyle değil tüm milletvekilleriyle ilişkimiz iyi. İyi olmak zorunda zaten. Bir sebep var mı kötü olmak için? Ben geçen akşam MHP Milletvekili Sayın Sazak ile beraberdim. Meclise gidiyoruz CHP’li vekilleriyle karşılıyoruz, görüşüyoruz. Herkesin bir görevi var. Ama sonuçta biz insanız. Ve biz insanca yaklaşmak zorundayız. Aynı şeyi ben büyükşehir için de söyleyeceğim. Benim büyükşehir belediye başkanıyla aramızda buzlu dağlar var sanıyorsunuz ama hiç öyle değil. Bir hizmet var. Bunu ikiye ayırmak lazım. Ben elma severim, sen portakal seversin. Buna saygı duymamız lazım. Ama halk size bir görev verdiği vakit görev sizin sevdiğiniz s-şeyden öne çıkar. Biz önce bu görevi yapmak zorundayız. Eskişehirliyiz. Eskişehir için İnönü için neler yapabilirim onu düşünürüm. Siyaseti pek düşünmem ben” dedi.

EN ÇOK EMİNE NUR GÜNAY GELİYOR
“İnönü’ye en çok gelen milletvekili Emine Nur Günay” diyen Bozkurt, “Şöyle bir yanlış anlama var. Sayın Emine Nur Günay’ın Kadir Bozkurt ile arası çok iyi. Evet iyi. Ama Emine Nur Günay Hoca’nın görevi dış ilçelerden sorumlu milletvekili. Sadece İnönü ile değil Sivrihisar’dan da sorumlu, Mihalgazi’den sorumlu. Yani burada şöyle bir görev ayrımı yapıldı zamanında. Emine Hanım dış ilçelerden görevli, Harun Bey Tepebaşı’ndan görevli. Nabi Hocamız da Odunpazarı’ndan görevli. Herkes görev alanı işçinde çalışması gerekiyor. Emine hoca da çok doğal geliyor. Karşılıklı iş anlayışımızda çok büyük bir uyum var Emine Hoca ile” diye konuştu.

BİR SIKINTIMIZ YOK
Bozkurt, “Geçen hafta Ahmet Ataç yanımdaydı. Geliyorlar görüşüyoruz. Bir sıkıntımız, derdimiz yok. Ben de gidiyorum. Onlar geliyor. Artık bizim o partinin, bu partinin, bu ittifakın vs böyle şeyin kalkması lazım. Bana kalsa şu seçim var ya pazar sabah 08.00’de başlasa akşam 17.00’da bitse en güzeli. Ama maalesef bir yol katetmemiz lazım” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZ SAYESİNDE DUYULDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İnönü’den manda yoğurdu gönderdiklerini anlatan Bozkurt, “Cumhurbaşkanımızın Eskişehir’e ziyareti ile başladı bu olay. Sayın cumhurbaşkanımıza yöresel neler taktim edilir sordular. Ben de el işi ürünlerimiz yok ama İnönü’nün meşhur manda yoğurdu, manda kaymağı var. Onları isterseniz hazırlarız dedik. Cumhurbaşkanımız devamını talep etti. O günden bugüne kadar bu gidiyor. Ama cumhurbaşkanımızın bir başka ildeki toplantısında Eskişehir’de bir ilçeden bana hala manda sütü, manda yoğurdu, manda kaymağı geliyor. İçine bal koyuyoruz, şifa kaynağıdır. Herkese tavsiye ederim cümlesinden sonra bizim kaymak yoğurt patladı. Ne yapabiliriz dedim. Hemen çalışmaya başladık. Önce Tarım Bakanlığı ile çalışma yaptık. Sonra özel sektörden bu işi yapanlar var. Buraları inceledik. Geldik bizim bölgedeki üretici insanların çiftlikte neler olması gerekiyor bunları araştırdık. Bize dediler İtalya bu konuda çok iyi. Onlarla da görüşüldü. Onların tesisleri incelendi. Şu anda hem İtalya’daki hem Türkiye’deki özel sektördeki hem Tarım Bakanlığı’ndaki tüm çiftliklerdeki olan düşünülmeyen şeyler bu projede ortaya kondu. Proje yapıldıktan sonra tarım bakanlı ile görüştük. Dedik ki böyle bir proje yapmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız böyle dedikten sonra bu gelişti. Bize birkaç yer önerildi. Bu önerilen yerlerde biz incelemeler yaptık. Yapabilirsek çiftliğe 300 baş manda alacağız. Manda oteli projesi bu.fakat bu geçen seneki fiyatlarla 47 milyon liraya mal oluyordu manda hariç. Şimdi herhalde 50 milyon olmuştur. Ama tahmini söylüyorum” şeklinde konuştu.

3 KİLOGRAM MANDA YOĞURDU 110 LİRA
3 kilogram manda yoğurdunun 150 lira civarında olduğuna söyleyen Bozkurt, “Geçen sene Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konuyu görüştük. Bir bakalım dedi. Sanayi Teknoloji Bakanlığı’ndan 25 milyon lira çıktı. Biz bu 25 milyonu alırsak bunun yüzde 50’si biter. Kalır. Bunu birden yapmamız lazım. Bu paraya biz bunu yapamıyoruz. Tamam bu seneyi işaret ettiler. 2023 yılından tekrar bunu gözden geçirelim dediler. Bölge koordinatörümüz Tarım Bakanlığı’ndan randevu talebi var. O talep gerçekleşince tekrar görüşeceğiz. Önümüzdeki günlerde bu tekrar görüşülecek. Yapacağız inşallah. Bizim orada manda kaymağı tabakta olur. O tabak 600, 700, 800 gram arasında gelir. Şu an 150 lira civarında. Yoğurtlarda 3 kg var. O da 110 lira civarında. Cumhurbaşkanımıza götürdüğümüz bizim İnönü’nün köy ekmeği, bal ormanında üretilen bal, yoğurt, kaymak ve pancar pekmezi. Bu ürünlerin tamamı gider” ifadelerini kullandı.

VAAT ETTİKLERİMİZDEN FAZLASINI YAPTIK
“Vaat ettiklerimizden fazlasını yaptık” diyen Bozkurt, “Göreve gelir gelmez bir belediye hizmet binası yaptık. Ondan sonra hemen onun yanına kapalı Pazar yeri yaptık. Yaklaşık 2000 metrekarelik bir yer. Kapalı Pazar yerinin yanına sivil toplum örgütlerini bir araya getireceğimiz tesisler yaptık. Sulama birliği, ziraat odası başkanlığı gibi sivil toplum örgütlerinin insanlar gittiğinde kolayca hem pazarına gitsin hem oradaki işlerini halletsin diye bu tür sosyal tesis yaptık. 350 kişilik de konferans salonu yaptık. Bizde hamam kültürü, çamaşırhane kültürü fazla. Bir hamam sözümüz vardı. Bunu yerine getirdik. Onun hemen yanı başına İnönü’de Türk Hava Kurumu var. Türk Hava Kurumu’na da sürekli insanlar geliyor. İnönü’de otel yoktu. Misafirhane yaptık. Spor merkezi istediler. Spor merkezi inşa ettik. Bunların hepsi toplu ve bütün bütün yerler. Bir insan spora gidiyorsa hamam karşısında. Bunlar insanların sürekli ihtiyaçlarını gidereceği yerler. Köylere sosyal tesis yaptık. Sosyal tesislerimiz basit ve kullanışlı” dedi.

DOĞALGAZ İÇİN GEREKLİ MÜRACAATLARI YAPTIK
“Doğalgaz için gerekli müracaatları yaptık” diyen Bozkurt, “Köyün girişine kadar yaptık bitti. Bu sene sokakların dağıtımına başlıyoruz. Evlerin dağıtımına başlıyoruz. Sokakları kazmaya başlıyoruz. Merkez hattından Oklubalı’nın girişine kadar iki buçuk kilometrelik hattı döşedik. Kapandı bitti. Şimdi havalar soğudu Allah nasip ederse Nisan, mayıs aylarından sonra bu sene Oklubalı hemşerilerim kömür almayacak. Müjde değil olacağı söylüyorum” diye konuştu.

KONUT İHTİYACI ÇOK FAZLA
İnönü’de konut ihtiyacının çok fazla olduğunu ifade eden Bozkurt, “Fakat İnönü ilçemizin mücavir alan sınırları çok az. Şimdi hepinizin bildiği gibi büyük sanayi kuruluşları bizim orada. Onlar birçok yeri almışlar kendileri için. Asfaltın alt tarafı da kuzey tarafı da sit alanı koruma alanı altına alınan ovalar içerisinde. Dolayısıyla konut yapacağımız yer yok. TOKİ ile yapmış olduğumuz görüşmelerde bir alan tespit ettik. 80 bin metrekarelik bir alan. Bunu TOKİ’ye verdik TOKİ geldi inceleme yaptı. Uygun gördü. İnşaata başladı temeller kazındı fakat bu fiyat artışlarından dolayı Cumhurbaşkanının kararnamesi çıktı. İsteyen müteahhit işi bırakabilir diye müteahhit kapattı gitti.  Ama olacak. Belki yeniden ihaleye çıkacak. İlk etapta 128 konut ama toplam 300 daire olacak” şeklinde konuştu.

FABRİKA MÜDÜRLERİYLE GÖRÜŞÜYORUZ
Her ay sanayi kuruluşlarının müdürleriyle bir araya geldiklerini söyleyen Bozkurt, “Başka fabrika gelemez çünkü yer yok. Olan yerlere ilave tesisler olacak. Otomotiv sektöründe kamyon sektöründe çok güçlü bir kuruluş 1 buçuk ay önce 1 günde 52 adet kamyon üretiyordu. Şimdi 702’e çıktı. Ve bu gelişecek. Bizim İnönü’deki yere ilave tesisler geliyor. Aynı zamanda seramik dallarında da birçok fabrika var. Onlarda da ilave tesisler var. Netice de çok fazla arazi yok. Ben bir belediye başkanıyım. Benim yapmış olduğum bir uygulama var. Her ay büyük bir ihtimal ayın 10’uncu günü bütün sanayi kuruluşlarının müdürleriyle bir akşam beraber oluruz yemekte. O sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarını o toplantıda söylerler. Atıyorum il tarım müdürünü getirir misiniz onla dertlerimiz var. Her toplantıya da devletimizin o sorumlu müdürünü getiririz. Bunu her ay yaparız. Kuruluşların yapacakları planları, belediye olarak neler yapabiliriz, siyasi olarak nelerde faydalı olabiliriz bunların tamamını her ay konuşuruz” ifadelerini kullandı.

KABAHAT BİZ DE İNSANLARDA DEĞİL
“İnönü fabrikalarında toplam çalışan insan sayısı 7 bin civarı. Bu insanlar İnönü’de yaşamıyor maalesef” diyen Bozkurt, “Kabahat biz de insanlarda değil.  Hem konut yok hem birazcık daha bu ilçenin dezavantajlarından bir tanesi Bozüyük ve Eskişehir çok yakın. Ben çok samimi olduğum arkadaşlarımla konuşuyorum sen bana söyle neden Eskişehir’de yaşıyorsun? Diyor alışveriş merkezine gidiyorum 3,4 defa. Ben şunu söylüyorum sen her gün gelip gitmektense araba var gideceğin zaman 3 defa araban bin git alışveriş merkezine alışverişini yap. Genelde insanlar büyük yerlerde yaşamayı seviyorlar. Ne zamana kadar? İnsanların trafikte havasında büyük kentin sorunlarını yaşaması lazım. İnsanlar bıkmaya başladı. Bıktıkça da emekli olunca da gelir İnönü’ye. Bizim burada yapacağımız tek şey TOKİ işini getirebilirsek hemen olacak. Ama biraz zaman bekliyoruz” dedi.

20 SENE SONRA BATIKENT GİBİ OLACAK
“Nüfusu artırmak gibi bir hedefiniz var mı?” sorusunu da yanıtlayan Bozkurt, “2017 yılında o zaman Sayın Binali Bey başbakandı. Eskişehir’i ziyarete geldi. Valilikteki toplantıda bizden talepleri dinliyor. Efendim dedim bir kanun çıkmış bu kanun çok önce çıkmış nüfusu köyde olup da başka yerlerde yaşayan köye gitmek isteyenlere arsa araziler verilmiş. Herkes almış ama bunun bir tetkiki var. Borcunu ödeyeceksin 5 sene içerisinde oturacaksın sonra satabilirsin. Ama bu süreler bitmiş geri alınması lazım. Buna bir af çıkarabilir miyiz? Bakalım dediler kanun hükmünde kararnameye af çıktı. Sonra İnönü’de çok sıkı bir uygulama ve takip ile İnönü’de boş arsa kalmadı. Herkes geldi. Herkes geldi ama sorunumuz şu gelen çok yakın ben cumartesi çıkıp çocuklarla kahvaltı yaparım Pazar dönerim diyor. Geliyorlar hafta sonu kalıyorlar. Sürekli kalmaları lazım. Bunun için de insanlarında herkes şehirde nasıl ana arterlerde oturmak istiyorsa. Herkes ilçede de ana arterde oturmak istiyor. Aslınsa uzaklık 20 km çok uzak değil bu mesafe. Sultandere ile Köprübaşı’nın uzaklığı ne kadardır sizce? 20 sene sonra İnönü Batıkent gibi olacak. Yazın onu bir kenara” diye konuştu.

ÇOK BÜYÜK BİR RAHATLAMA OLACAK
Bozkurt konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu fabrikalarda insanlar Eskişehir ve Bozüyük’ü tercih ettiği için özellikle fabrika giriş çıkış saatlerinde aşırı bir trafik oluyor bu bir. İkincisi çalışacak insanlara verilecek malzemelerde karayoluyla taşınıyor. Bugün 70 tane kamyon imal ediliyorsa o kamyonlar geliyor. Civatasıydı bilmem nesiydi lastiğiydi. Çok aşırı bir yoğunluk var. Ulaştırma Bakanlığımıza bildirdik. İki sene önce proje bitti. Eskişehir’den çıkıyorsunuz Çukurhisar’a girmiyorsunuz devam ediyorsunuz çimento fabrikasının oradan güzergâh başlıyor ta Kütahya yolunun ayrımına kadar birleşiyor. O yola taşınıyor. İki çevreyolu birleşmiş oluyor. Orada tahmin ediyorum 3 sene içerisinde başlarlar. O yapıldığında çok büyük bir rahatlama olacak. Süre de kısalacak.”