×

Eskişehir’de grip olup iyileşemeyenleri rahatlatacak haber!

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, son dönemde artış gösterdiği belirtilen zatürre vakalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bildirici, hastaneye başvuru sayılarının geçen yıl ile aynı düzeyde olduğunu belirterek önemli konulara da değindi. İşte detaylar...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, son dönemde artış gösterdiği belirtilen zatürre vakaları ile ilgili açıklamada bulundu. Eskişehir’de acil ve poliklinik başvuru sayılarının geçen yılla aynı düzeyde seyrettiğini belirten Bildirici, endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi. 

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte halk arasında “zatürre” olarak bilinen “pnömoni” vakalarındaki artışı değerlendiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, endişe edilecek bir durum olmadığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı’nın İnfluenza Sürveyans çalışmalarını takip ettiklerini belirten Bildirici, Eskişehir’deki hastaneye başvuru sayılarının geçtiğimiz yılla aynı düzeyde olduğunu belirterek, “Bizim gözlemimiz böyle bir şey yok. Dikkat çeken, acil müdahale gereksinim olan, yeni bir personel mobilizasyonu personel planlaması gerektirecek bir durum yok. Bizim ortalama 2 bin civarında bir acil müracaatlarımız var. Yani 17 – 18 bin civarında hastane müracaatlarımız var. 20 -25 bin civarında Aile Sağlığı Merkezi müracaatlarımız var” dedi.

VİRÜS ÜZERİNE VİRÜS 

Zatürre vakalarını açıklayan Bildirici, “Bu daha çok virüs enfeksiyonu. Diyelim ki siz a virüsünü alıyorsunuz, ortalama 5-7 gün bunun iyileşme süreci. O 5 - 7 gün içinde tam iyileşirken bu tür potansiyeli olan ikinci virüse de yakalanıyorsunuz. Bu sefer bir 5-7 gün daha atıyor. Sonra üçüncü virüse yakalanıyorsunuz. Vatandaş, ‘grip olduk, iyileşemiyoruz’ diyor ama o öyle bir şey. İnfluenza virüsü var, Rhinovirüs var, Paramiksovirüsler var. O periyodun içinde kişiler ortak kapalı alanlarda, toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. İş yerine uzun süre vakit geçiriyorlar. Dolayısıyla birbirlerine hızlıca enfekte edebiliyorlar. Diyelim a virüsüyle enfektesiniz. Tam iyileşeceğiniz zamanda başkasından b virüsünü alıyorsunuz. Böylece de hastalığımız uzayarak gidiyor” ifadelerini kullandı. 

GRİP AŞISINI İHMAL ETMEYİN

Grip aşısı konusunda da değerlendirmede bulunan Bildirici, “Grip gri aşısını genelde immün düşkün hastalara yönleniyoruz. Kim bunlar? Kanser hastaları,   kronik rahatsızlığı olanlar, diyalize giren hastalar, konjenital kalp hastaları, bir de 65 yaş üstü bireylere grip aşısını yapmasını öneriyoruz. Zaten bu gruba gri aşısını devlet ücretsiz tedarik ediyor.