×

Eskişehir'de esnafın beli büküldü: Yüzde 25 zam geliyor!

Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, 2024 yılına dair değerlendirmelerde bulunarak, kahveci esnafının gelen zamlarla birlikte zor günler geçirdiğini belirtti. Kira giderlerinin yüksekliğinden ve artan maliyetlerden dert yanan Çoban, özellikle emekli müşterilerinin artık kahveye gitmek yerine işe gitmeye başladığını vurguladı.

2024 yılında kahveci esnafının umduğunu bulamadığını söyleyen Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, gelen zamların bellerini büktüğünü söyledi. Müşterilerinin daha çok emekli kesimden oluştuğunu vurgulayan Çoban, “Artık emekliler kahveye değil işe gidiyor” dedi.

Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, 2024 yılıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, yeni yılda da kahveci esnafını zor günler beklediğini söyledi. “2024’te kahveciler umduğunu bulamadı. Gelen zamlar belimizi büküyor” diyen Çoban, “Kira giderlerimiz acımasız bir şekilde, dükkan sahipleriyle uğraşıyoruz. Bin üyemiz var, bunun yüzde 25’i dükkan sahipleriyle ya mahkemelik ya da aralarında husumet var. Bütün bu zamlar bir bardak çayın içinden çıkıyor. Tabii ki 2024 yılında bir hayli kahveci esnafı el değiştirdi. Eskiden 30-40 yıl kahvecilik yapılırdı, şu anda bir kahve 5 kere el değiştiriyor. Bizde kapama çok az yaşanıyor çünkü alan esnafımız şansını deniyor ama 6 ay dayanan oluyor, 1 sene oluyor… Kirası uygun olan ya da kendi yeri olan, emekli maaşı da alanlar bir uğraş olsun diye çalışıyor, para kazanma açısından değil. Biz tabii ki bunların takipçisiyiz” ifadelerini kullandı.  

YÜZDE 25 ZAM DÜŞÜNÜYORUZ

Uzun zamandır zam almadıklarını, almak da istemediklerini belirten Çoban, “Kahvelerimizde müşterilerimiz ile zaman zaman tartışıyoruz sanki zammı biz yaratıyoruz gibi oluyor. Tabii ki bizim tuvalet kağıdından tut aydınlatma olsun, ısınma olsun, işçi gideri, SSK, çay, şeker, meşrubat günden güne artıyor. Hemen hemen senede yüzde 100’ü geçen zamlar oluyor. Meşrubattan zaten para kazanmıyoruz. Özel sektör zamları kafalarına göre yapıyorlar. Böyle olunca kahveci esnafımız zor durumda kalıyor. Merkezde olan, kirası yüksek olan, belediyelere işgaliye ödeyen yerler bu fiyatlara dayanmıyor. Biz bunu yönetim kurulu olarak düşündük. Asgari ücret yüzde 30 zamlandı ama biz bunun altında, yüzde 25 gibi bir zam düşünüyoruz. Uygulamada zorluk çekiyoruz ama uygulayan esnafımızı da mağdur etmemeye çalışıyoruz. Şehrimizde kahveciler kenar semtlerde sıkıntı çekerken, merkezi yerlerde markalı kahveler işin kaymağını yiyor, onlar para kazanıyor. Ama bizim çoğu kahvemizde çay 7 buçuk, 8 lira. Ona bile sıkıntı çıkıyoruz. Ama biz yönetim olarak üyemizin yanındayız” şeklinde konuştu.

YENİ MODA ALMAN USULÜ

Müşterinin emekli kesim ağırlıklı olduğunu vurgulayan Çoban, “Şimdi emekliler kahveye değil işe gidiyor. Tabii ki geleneğimizde yanımızda oturan arkadaşımıza bir şeyler ikram ederdik. Maalesef o da kalktı. Alman usulü gibi herkes cepten ödüyor. Emeklileri de kaybettik böylelikle. Kahveye çıkamıyorlar. Bu maaşlarla kahvelerde zaman geçirmesi biraz zor” dedi.