×

Eskişehir'de 32 yıldır bu işi yapıyor

Eskişehir'de, 1983 yılında tapu kadastro memurluğu görevini yürütürken hobi olarak kabak...

Eskişehir'de, 1983 yılında tapu kadastro memurluğu görevini yürütürken hobi olarak kabak kemane yapmaya başlayan Galip Güvençoğlu, Türkiye'deki birçok sanatçıya yaptığı bu müzik aletini çalmanın inceliklerini de öğretiyor.

Galip Güvençoğlu (68), yaptığı açıklamada, kadastro memuruyken 32 yıl önce siyah-beyaz televizyonda gördüğü kabak kemanenin nasıl yapıldığını merak ederek bu işe başladığını söyledi.

Araştırmalar sonucunda kabak kemane yapmaya başlayan Güvençoğlu, 18 yıl önce emekli olduktan sonra kendini tamamen bu işe verdiğini anlattı.
 
 
 

Güvençoğlu, TRT İstanbul ve Ankara Radyosu sanatçıları için kabak kemane ürettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özelikle İhsan Mendeş ve Emin Aldemir gibi sanatçıların tavsiyeleriyle 'en iyi' kemaneyi yapmaya çalıştım. Kimseyi örnek almadım. Radyoda kabak kemaneyi iyi çalanlara sordum. Her yaptığımı onlara göstererek üretim işini ilerlettim. Yapımın ardından çalmayı da öğrendim. Birçok koroda bu sanatı icra etmeye çalıştım ama asla ticari bir gaye gütmedim. İstanbul Radyosu'ndan İhsan Mendeş'e yaptıklarımı gösterdim, onlar da eksikliklerimi tamamladı. Ben yaptım, o çaldı."

Bu aletin Türkiye'de yaygın olmadığını ve Teke Yöresi'nde yörükler tarafından yapıldığını belirten Güvençoğlu, şöyle devam etti:

"Benim yaptığım, radyo standartlarına daha uygun. Kabağı Antalya'dan gidip kendim alıyorum çünkü kabağın güneşte, dalında kuruması gerekiyor. Kabak kemanede en iyi başlangıcı ben yaptım. Daha sonra beni örnek olan birçok kişi oldu, onlara yardımcı oldum. İşin tüm inceliklerini öğrettim. Şu an benim öğrettiklerim arasında benden daha iyi yapanlar bile var."

Güvençoğlu, herkesin bir hobiyle uğraşması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kolon kanserine yakalandım. Moralimi yüksek tuttum ve kendimi kabak kemane işine verdim. Bu sayede hastalığı aklıma bile getirmedim. Müzikle uğraşmak morali düzeltiyor ayrıca özellikle emekli arkadaşlarıma ve birçok kişiye burada kemane çalmayı öğretiyorum. İlkokuldayken kendisine çalma konusunda yardımcı olduğum Cafer Nazlıbaş şu an Türkiye'nin en iyi kabak kemane sanatçıları arasında yer alıyor."aa