×

Eskişehir'de 1 Aralık öncesi kötü haber: Fiyatları cezadan daha yüksek!

Ticari araçlar için 1 Aralık'ta başlayacak olan kış lastiği zorunluluğu öncesi sürücüler, lastik değişimi için lastikçilere akın etti. Ancak, kış lastiği fiyatlarının cezai uygulamalardan daha yüksek olması dikkat çekiyor. Detaylar haberimizde.

Ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başlayacak. Düzenleme öncesinde sürücüler lastikçilere akın ederken, lastik fiyatları ise cep yakıyor. Lastik başına bin 700 TL’den başlayan lastik fiyatları ebadına göre değişkenlik göstererek 4 bin TL’ye kadar çıkıyor.



En uygun lastiklerden satın alan bir sürücünün toplamda 6 bin 800 TL ödeme yapması gerekiyorken, lastiğini değiştirmeyen araç sahiplerine ise 4 bin 69 TL ceza uygulanacak olması dikkat çekiyor. Sürücüler birden fazla ceza uygulanmaması halinde lastik değişiminin daha maliyetli olduğunu düşünürken özel bir lastik firmasında şirket sahibi olan Sebahattin Ünal ise sürücülere önemli tavsiyelerde bulundu. Ünal, “Yağış veya don olmasa dahi 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda muhakkak kış lastiği kullanılmalı” dedi.

KIŞ LASTİĞİ GÜVENLİĞİ ARTIRIR

Kış lastiği taktırmanın can ve mal güvenliği açısından öneminde değinen Ünal, fiyatlar karşısında sürücülerin yanlış kararlar vermemesi noktasında uyarılarda bulundu. Ünal, “1 Aralık itibarıyla kışlık ve yazlık lastik değişim dönemi başlıyor. Tüm sürücülere kış lastiklerini taktırmalarını tavsiye ediyoruz çünkü bu, can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu bulunuyor ve taktırmamanın cezası 4 bin 69 TL. Lastik fiyatları, ebadına göre lastik başına bin 700 TL’den başlayıp 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ancak bu duruma ‘Cezalar lastik fiyatlarından daha ucuz’ olarak bakmamak gerekiyor. Çünkü kış lastikleri, yazlık lastiklere göre farklı bir yapıya sahiptir. Lastik 168 maddeden oluşur. Kışlık lastiklerin kauçuk oranları yüksektir, bu da onların soğuk havada esnek kalmasını sağlar. Tıpkı kışlık ayakkabılar gibi, kış lastikleri de zemine daha iyi tutunur. Bu özellik sayesinde kayma riskini azaltır ve fren mesafesini kısaltır. Yağışlı ve soğuk havalarda güvenliği artırır” ifadelerini kullandı.

LASTİK KULLANIM ÖMRÜNE DİKKAT!

Ünal, yeni lastik almak yerine eski lastiklerini kullanmak isteyen sürücülere de dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulayarak yazlık lastiklerin saklama koşullarıyla ilgili de bilgi verdi. Ünal, “Lastiklerin belirli bir ömrü vardır. Bu ömür genelde 4-7 yıl arasında değişir. Ancak lastiğin yaşı kadar kullanım şekli, kilometresi ve bakım koşulları da önemlidir. Örneğin, hava basınç değerlerine uygun şekilde kullanmak ve lastikleri uygun saklama koşullarında muhafaza etmek ömrünü uzatır. Eğer lastikler yıpranmışsa, diş derinliği azalmışsa veya çatlaklar oluşmuşsa, değiştirilmesi gerekir. Kış lastiklerine geçtiğinizde, yazlık lastiklerinizi doğru şekilde saklamalısınız. Lastikleri güneş ışığından, aşırı sıcaktan veya soğuktan korumak gerekir. Kapalı bir alanda, dik konumda raf sisteminde saklamak deformasyonu önler. Dış ortamda bırakılan lastikler yağmur ve kardan zarar görebilir” diye konuştu.

7 DERECENİN ALTINDA MUTLAKA KIŞLIK LASTİK KULLANILMALI

Son olarak sürücülere lastik değişimini son güne bırakmadan randevu ile gelmeleri gerektiğini hatırlatan Ünal, şunları söyledi: “1 Aralık itibarıyla ticari araçlar için kış lastiği zorunlu olduğundan, işlerimizde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Son güne bırakmadan, randevu alarak değişim yaptırmanız zaman kaybını önler. Bu dönemde hem can ve mal güvenliğiniz hem de trafik akışını olumsuz etkilememek için kış lastiklerinizi bir an önce taktırmanız önemli. Önümüzdeki hafta kar yağışı bekleniyor ancak yağış ya da don olmasa bile hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanılması gereklidir.”