×

Eskişehir'de "Fermuar Sistemi" acil durumlarda hayat kurtaracak

“Fermuar Sistemiyle Hayata Yol Ver” kampanyasının lansmanında konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “Fermuar Sistemi gibi uygulamaların hayata geçirilmesi, yaralı veya hastaların yaşama tutunma oranını %40 oranında artırabilmektedir.Bu yüzden trafik akışında ambulansların geçişine öncelik verilmesi hayati bir konudur” dedi.

Trafikte ambulansların öncelikli geçişini sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Fermuar Sistemiyle Hayata Yol Ver” kampanyasının lansmanı Valilik Yunus Emre Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, uygulamanın hasta ve yaralıların yaşama tutunma oranını %40 artırabileceğini vurgularken, kampanyanın toplumsal farkındalığı artırarak acil sağlık hizmetlerinin etkinliğini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

ESKİŞEHİR İYİ SEVİYEDE

112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin ülkemizin en kritik hizmetlerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Aksoy,“24 saat kesintisiz çalışan bu birim, yaralı veya hastaları en hızlı şekilde hastaneye ulaştırarak adeta zamanla yarışmaktadır.Şu anda vakalara ulaşma ve hastayı hastaneye intikal ettirme süremiz, Türkiye ortalamasının altında oldukça iyi bir seviyede. Ancak bunu daha da nasıl kısaltabileceğimizi ve hastalarımızı en hızlı şekilde nasıl ulaştırabileceğimizi sürekli değerlendirmekteyiz” diye konuştu.

FERMUAR SİSTEMİ BİR KAZANIM

Fermuar Sistemi’nin hastaların yaşama tutunması konusunda önemli bir kazanım olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Araştırmalar göstermektedir ki, Fermuar Sistemi gibi uygulamaların hayata geçirilmesi, yaralı veya hastaların yaşama tutunma oranını %40 oranında artırabilmektedir.Bir dakikalık bir gecikme bile hastalarımızın hayatını kaybetme riskini artırabilir. Bu yüzden trafik akışında ambulansların geçişine öncelik verilmesi hayati bir konudur” şeklinde konuştu.

VAKALARA HIZLI ULAŞIYORUZ

Bakanlığın açıkladığı vakalara ulaşım sürelerini Eskişehir’e göre değerlendiren Bildirici, “Sağlık Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda, kentsel alanlarda vakalara ulaşım süresi 10 dakika, kırsal alanlarda ise en fazla 30 dakika olarak belirlenmiştir.Kentselalanlarda vakalara ilk 10 dakika içinde ulaşma oranımız yaklaşık %98 seviyesindedir ve ortalama ulaşım süremiz 5,7 dakikadır.Kırsal alanlarda ise vakalara 30 dakika içinde ulaşma oranımız %90’ın üzerindedir ve ortalama ulaşım süremiz 15,7 dakikadır.Bu başarı, gerek sahada görev yapan ekiplerimizin etkin çalışmaları gerekse ilimize sağlanan sağlık altyapısı imkanları sayesinde mümkün olmaktadır” dedi.

TEMEL HEDEF GEÇİŞ KORİDORU

Kampanya kapsamında altı ay sürecek çalışmalarınplanlanmış olduğuna dikkat çeken Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Ersin Işıldı, “Ambulansların karayollarında en hızlı şekilde hareket etmesini sağlamak amacıyla fermuar sistemi uygulaması geliştirilmiş ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır.Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen bu projede, ambulans, itfaiye, polis ve AFAD gibi araçların siren ve ışıklarını fark eden diğer araç sürücülerinin geçiş üstünlüğüne özen göstermesi ve fermuar sistemiyle acil geçiş koridoru oluşturması temel hedeflerden biridir. Bu yöntem, hasta ve yaralıların en kısa sürede hastanelere ulaştırılmasını sağlamak adına hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.