×

Eskişehir Büyükşehir kentsel dönüşümde vites artırdı: Tam 50 bin bina...

Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çalışmaları kapsamında kentin yapı stokunun envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi için başlatılan çalışmalarda sona geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Orkun Kılıç, “50 bin binanın da saha çalışmasını tamamladık. Önümüzdeki 2 ay içerisinde tamamen bitmiş olacağını düşünüyoruz” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şubesi arasında imzalanan protokol kapsamında 50 bin incelemesi tamamlandı. Konu ile ilgili konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, “Protokol kapsamında inceleyeceğimiz 50 bin bina vardı. Bunların 43 bini tamamen bitti. 7 bin civarında binanın da saha çalışmaları bitti, ofis çalışmaları devam ediyor. 50 bin binanın da saha çalışmasını tamamladık. Önümüzdeki 2 ay içerisinde en geç tamamen bitmiş olacağını düşünüyoruz” dedi.

BELEDİYELERİN ÖNÜNDE 2 SEÇENEK VAR

Çalışmalar tamamlandıktan sonra belediyelerin önünde iki yol olduğunu belirten Kılıç, “Belediyelerin kentsel dönüşüm yapabilmesi için bir Kentsel Dönüşüm Strateji Planı hazırlayıpKentsel Dönüşüm Strateji Belgesi alması gerekiyor. Bunun için de yapı envanterini çıkartması gerekiyor. Bu yapı envanterinin de 6306 sayılı kanun ekindeki yönteme göre İMO ile yapabilir diye söylüyor. Belgeyi belediyeler bu yüzden çıkartıyorlar. Eskişehir’de 100 bin bina var. Biz yapı stokunu tamamladığımız zaman ama biz 50 bin binayı incelemiş oluyor. Bunlar zaten riskli olduğunu düşündüğümüz bölgedeki 50 bin binayı incelemiş oluyoruz. Biz 2 etap olarak inceledik. 3 etaba gidilip kalan binalar da incelenebilir ya da bu 50 bin bina strateji belgesi için yeterli diye düşünülüp, belge için çalışmalara devam edilebilir. Belediyelerin önünde 2 seçenek bulunuyor. 50 bin binanın üzerine bir miktar daha ekleyerek, Eskişehir’deki binaların tamamını incelemeyi hedefleyecekler ya da 50 bina Strateji Belgesi çalışmamız için yeter diyerek bu belgeyi almaya yönelik Strateji Planı hazırlamak için diğer işlemleri yapıp Bakanlığa ulaşacaklar” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ ZAMLARI MALİYETLERİ ARTIRACAK

İnşaat maliyetlerinin artmaya devam ettiğini vurgulayan Kılıç, “İnşaat maliyetleri özellikle 3 - 4 yıldır yüzde 500 ila 900 arasında korkunç artışlar gösterdi. Çoğu şeyde artış var, ekonomi de bu yönde. Şu an metrekaresi arsa hariç 15 – 20 – 25 bin lira civarında değişiyor. Geçtiğimiz günlerde doğal gaza konutta yüzde 38 zam geldi. Doğal gaz dediğimiz zaman çimentoda, seramikte, PVC üretiminde de kullanılıyor. Çok ciddi enerji kaynağı… Elektriğe de zam gelmişti zaten. Bir de doğal gaza zam gelince bizim malzemelerimize şu anki enflasyonist ortamdan ötürü gelen zamların yanına ek olarak bir de bu doğal gaz zamları eklenecek. Önümüzdeki dönemde inşaat maliyetleri daha da artacak” şeklinde konuştu.

FAİZLER YÜKSEK SATIŞLAR DÜŞÜK

Orkun Kılıç, daire üretimi sürse de satışların düşüklüğüne dikkat çekti. Faizlerin yüksek ve sıcak paraya erişimin zor olduğunu söyleyen Kılıç, “İnşaatlar yapılsa da daire alabilen yok. Çünkü faizler çok yüksek, parası olanlar parasını faizde tutuyor. Parası olmayan da kredi çekemiyor. Bunun getirdiği bazı etkiler var. Daire üretimi azalıyor. Bazı müteahhitler çekilmek durumunda kalıyorlar veya çok parası olan müteahhitler de parasını faizde tutmayı tercih ediyorlar. Çünkü daireden kazanabileceği paranın çok daha fazlasını oradan elde ediyor” diye konuştu.

KONUT FİYATLARI YÜKSELİYOR

Önümüzdeki süreçte konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini ifade eden Kılıç, “Önümüzdeki dönemde ekonomi biraz düzelir de piyasalar kıpırdanmaya başlarsa konut talebi ve az olan bir konut arzıyla karşılaşacağız. Konutsuzluk ortamı olacağı için yine fiyat artışlarının olacağını düşünüyorum ben. Hem maliyeti artışlarından hem de arz – talep dengesizliğinden dolayı artış olacak. Parasını faizde tutan vatandaşlarımızın bu günlerde daire alma yönünde tercih etmeleri aslında onların menfaatine diye düşünüyorum. Bir yerden sonra işler tersine dönmeye başlayacak. Faiz getirileri daire fiyatını karşılamamaya başlayacak. O döneme de girdiğimizi düşünüyorum ben. Bu tarihlerden eylül ve ekim gibi olan aralık daire almak için doğru tarihler” açıklamasını yaptı.

DAİRE ALACAKLARA TAVSİYELER

Daire almayı düşünen vatandaşlara da önemli tavsiyelerde bulunan Kılıç, “Piyasada farklı fiyatlar var. Daire almak isteyen vatandaşlar, bölgeyi çok iyi analiz etmeliler. Her farklı fiyat doğru ama düşünce tarzı farklı. Bazı müteahhit ‘ben bu daire kaça bitiririm’ diye düşünüyor. Plasman maliyeti ve gelecek zamlara göre miktar belirliyor. Başka bir müteahhit ‘elimdeki daireyi uygun fiyata elimden çıkarıp işimi döndüreyim’ diye uygun bir fiyat belirliyor. Başka bir müteahhit ‘işim durmasın yeter, önümüzdeki inşaatlardan kazanırız’ diyerek kâr marjını düşürüyor. Daire almayı düşünene vatandaşlar bilindik sitelerden takip edip, fiyatları belirledikten sonra uygun fiyatlı daireleri alabilirler. Böyle yaparlarsa kâr da elde ederler” dedi.