×

Eskişehir Büyükşehir'den köklü değişim: Sayıları 8'e düştü!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde 2019 yılında başlattıkları köklü değişiklikleri ve şirketlerin bugün geldiği noktayı, düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kentaş, Halk Ekmek ve Belkent Şirketleri’nin yapısal değişiklikler sonrası, bir taraftan yeni Halk Ekmek Fabrikası, Plastik Kasa Fabrikası gibi büyük yatırımlar yaparken, aynı zamanda 2023 yılı kurumlar vergisi rekortmenleri sıralamasında yer almasının gururunu yaşadıklarını açıklayan Kaplan, 2019 yılından bu yana söz konusu şirketlerde şeffaf, hesap verebilir bir anlayışla hareket ettiklerini belirtti. Kentaş Genel Müdürü İbrahim Çolak’ın da katıldığı toplantıda 12’den 8’e düşürülen şirket sayısının farklı noktalarda yönetim merkezleri olan 5 şirketi tek çatı altında topladıklarını bu sayede personel giderlerinde tasarruf sağlandığını vurguladı. Toplantı, meclis kararı ile Büyükşehir Belediyesi’nden kiralanan ve odalara bölünen, 5 şirketin yönetim operasyonlarının gerçekleştirildiği Şarkiye Katlı Otopark binasında gerçekleşerek, binanın basın mensuplarına tanıtımı ile sona erdi.

PERSONEL GİDERLERİNDE CİDDİ TASARRUF

Çalışmalara, aynı alanda hizmet üreten şirketleri birleştirerek başladıklarını vurgulayan Kaplan, yönetici bazında çalışan sayısının azaltıldığını dile getirirken işçi sayısının ise artırıldığını ifade etti. Kaplan, “Şirketlerimizin faaliyetlerini sadeleştirdik. 12 olan şirket sayımızı 8’e düşürdük. Bu şirketlerden de, şehrin farklı noktalarında yönetim merkezleri olan 5’ini tek çatı altına topladık. Bu 5 şirketi insan kaynaklarından satın almaya, finans biriminden bilgi işleme aynı yapı içine aldık. İnsan kaynakları ya da finans gibi bir birim sorumlusu tek bir şirketten maaş alırken, 5 şirketinde ilgili biriminden sorumlu hale geldi. Bu durum, müdürler ya da yönetim kurulu için de aynı şekilde uygulanmaya başlandı. Böylece personel giderlerinde önemli tasarruf sağlamış olduk” dedi.

DENETLENEBİLİRLİĞİ ARTIRDIK

Tüm şirketlerde ortak kullanılan DİA ERP programı ile hangi noktada, saat kaçta ve hangi ödenek şekli ile ödeme yapıldığı noktasında faturalandırma sürecinin takip edilebildiğinden bahseden Kaplan, sistem sayesinde kayıp kaçak oranının sıfırlandığını belirtti. Kaplan, “Bu süreçte otoparklarımızdan, kafeteryalara tüm hizmet alanlarımızın operasyonel teknik altyapısını yeniledik. Ödeme sistemlerinden stok takip sistemlerine birçok alanda yeniliğe gittik. Örneğin, halk ekmek şirketimizin büfelerden tahsilat sürecinin tamamını, kapalı otoparklarımızdaki aboneliklerin ödemelerinin tamamını banka üzerinden yönetmeye başladık. Tüm şirketlerde ortak bir DİA ERP programı (satın almadan muhasebeye insan kaynaklarından bilgi işleme aynı program) kullanmaya başlayarak ortak bir dil oluşturduk. Hizmet ve alımlarda talep-teklif-onay-sipariş-mal kabul-faturalandırma sürecinin her aşamasıyla denetlenebilirliğini artırdık, raporlama sürecini hızlandırdık ve birçok noktada maliyetlerimizi düşürdük” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLARA OLANAK SAĞLANDI

Yapılan köklü değişiklilerle sağlanan güçlü finansal yapının yeni yatırımlar için de olanak sağladığının altını çizen Kaplan, “Mali yapımız güçlendikçe yatırımlarımız da artmaya başladı. Bu dönemde yeni halk ekmek fabrikamız ile plastik kasa fabrikamızı hizmete açtık. Ekmek üretimi için robot teknolojisi başta olmak üzere ciddi yatırımlar yaptık. ‘Otomatik Simit Hattı’ kurduk. Pide hattı için de çalışma başlattık. Halk süt tesislerini satın aldık. Yeni kafeterya ve otopark alanlarının demirbaş yatırımlarını yaptık” şeklinde konuştu.
Bu dönemde İç İşleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği ile Sayıştay Başkanlığı olmak üzere birçok kurum tarafından denetime de tabi tutulduklarını hatırlatan Kaplan tüm denetimlerden en ufak bir olumsuz durumla karşılaşmadan başarı ile çıktıklarını da vurguladı. 
ŞİRKETLER VERGİ REKORTMENİ SIRALAMASINDA
2019 yılından 2024 yılına şirketlerde yapılan değişiklik ve düzenlemelerin getirdiği sonuçları da basın mensuplarıyla paylaşan Kaplan, şirketlerin yapmış olduğu ödemeleri de dile getirdi. Kaplan, “Kentaş Ltd. Şti. 2023 yılında toplam 12 milyon 757 bin 240 lira TL vergi, 9 milyon 263 bin 515 lira SGK ödemesi yapmıştır. Eskişehir’deki kayıtlı 8 bin 601 vergi mükellefi içinde 190’ıncı sırada yer almıştır. Kentaş Ltd. Şti. geçen yıl Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne 2 milyon 633 bin 276 lira kira ve hasılat payı ödemesi de yapmıştır. 2024 yılı sonuna kadar ödeyeceği kira ve hasılat payının yaklaşık 4 milyon 231 bin 379 lira olması beklenmektedir. Eskişehir Halk Ekmek A.Ş. 2023 yılında toplam 3 milyon 481 bin 84 lira vergi, 6 milyon 810 bin 339 lira SGK ödemesi yapmıştır. 8 bin 601 vergi mükellefi içinde 226’ıncı sırada yer almıştır. Halk Ekmek A.Ş. 2023 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne KDV dahil toplam 252 bin 141 lira kira ödemesi yapmıştır. 2024 yılı sonuna kadar yapacağı toplam kira ödemesinin 647 bin 679 lira olması beklenmektedir. Belkent A.Ş. ise 2023 yılında toplam 3 milyon 799 bin 203 lira vergi, 2 milyon 965 bin 149 lira TL SGK ödemesi yapmıştır. Eskişehir’deki kayıtlı 8 bin 601 vergi mükellefi içinde 344’üncü sırada yer almıştır. Belkent A.Ş. 2023 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne 2 milyon 633 bin 276 lira kira ödemesi yapılmıştır. 2024 yılı sonuna kadar ödeyeceği kira bedelinin 3 milyon 437 bin 905 lira olacağı öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

HALKTAN GELEN HALKA DÖNÜYOR

Kaplan ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kentaş, Halk Ekmek ve Belkent Şirketleri’nin, güçlenen mali yapısının çeşitli sosyal yardım ve sponsorluklara da olanak verdiğini söyledi. Şehit Aileleri Derneği’nden Eskişehirspor’a, başarılı milli sporcularımızdan 6 Şubat depreminden etkilenen şehirlere bir çok sosyal yardım ve sponsorluk gerçekleştirdiklerini ifade etti