×

Eskişehir Barosu, ÇED sürecinin hukuki boyutlarını tartıştı

Eskişehir Barosu, çevre hukuku ve sürdürülebilir kalkınma konularındaki farkındalığı artırmak amacıyla düzenlediği "Uygulamada ve Yargı Kararlarında ÇED Süreci" etkinliğiyle, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreçlerinin hukuki boyutlarını masaya yatırdı.

Eskişehir Barosu tarafından düzenlenen “Uygulamada ve yargı kararlarında ÇED süreci” etkinliği açılışında konuşan Baro Başkanı Barış Günaydın, “Eskişehir Barosu olarak çevreye ve doğaya saygıyı temel ilkemiz kabul ediyor, bu alandaki hukuk farkındalığın artırması için çalışmaya da devam ediyoruz” dedi.

Baro Hizmet Binası Cemre Parmaksız Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Çevre Mühendisi Ozan Devrim Yay, Av. Bayram Can Çapar, Av. Hasan Ozan Orpak ve Av. Ozan Ötnükonusşmacı olarak katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Baro Başkanı Barış Günaydın, çevresel etki değerlendirmesi olarak bilinen ÇED sürecinin hukuki boyutlarını ele almak için bir araya geldiklerini söyledi. Çevre hukukunun doğayla barışık bir yaşam ve sürdürülebilir kalkınma için vazgeçilmez bir araç olduğunu belirten Günaydın, “Tabii bu süreçlerin hukuki ve idari uygulamaları, bazen çevresel değerlerin yeterince korunamadığı, toplumsal katılımın sağlanamadığı eleştirileriyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu noktada hukukçular olarak bizlere de büyük bir sorumluluk düşmekte. Bu şekilde de tabii ki ÇED süreçlerini hem hukuka uygun hem çevresel ve toplumsal faydayı gözeten bir şekilde işletmesi gerekmekte. Baromuzun özellikle bu alanda çevre hukuku alanındaki meslektaşlarımızın bilgi birikimlerini artırmayı hedefleyen ve güncel düzenlemeleri tartışmayı ele alarak çok değerli konuklarımızın bilgi paylaşımında bulunacağı bu etkinlikte emeği geçen herkeseçok teşekkür ediyorum. Bugün uzman konuşmacılarımızın katkılarıyla ÇED süreçlerinde karşılaşılan bu hukuki sorunları ve çözüm yollarını hep beraber birlikte değerlendireceğiz. Tabii ki ÇED sürecinde şeffaflık, halkın katılımı ve çevresel hassasiyetlerin korunması noktasında hukuki düzenlemelerin yeterliliği veya uygulamada yaşanan aksaklıklar gibi konularda ele alınacak. Eskişehir Barosu olarak çevreye ve doğaya saygıyı temel ilkemiz kabul ediyor, bu alandaki hukuk farkındalığın artırması için çalışmaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.



HUKUKİ SÜREÇLERİN TAKİPÇİSİYİZ

Eskişehir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu Başkanı Özlem Özsakci ise komisyon olarak yaptığı faaliyetleri anlattı.  Eskişehir’de yürütülen tüm maden faaliyetlerinin hukuki süreçlerinin takipçisi olduklarını belirten Özsakci, “Kaymaz’daki 3’üncü atık barajının yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen yapılmasına ilişkin, ilgililerinin sorumluluklarının yerine getirmemesi konusunda hukuki süreçlerin başlatıldığını duyuruyorum. Ayrıca Bilal Habeşi Mahallesi’nde gerçekleştirilen maden faaliyetine ilişkin de açılmış olan davalara müdahillik talebinde bulunduk. Yürütmeyi durdurma kararları kesin olarak verilmiş olup şu aşamada herhangi bir iptal söz konusu değildir. Umuyoruz ki devam eden süreçte de ÇED gerekli değildir kararlarının iptalleri söz konusu olur. Alpagut bölgesinde gerçekleştirilen maden faaliyeti ile ilgili halkın katılımı toplantısına ilişkin tutanaklar hiçbir kuruma teslim edilmemiştir. Buna ilişkin Bakanlığa başvurduk ama Bakanlık olumsuz yanıt vermiştir. Bunun itiraz süreci ile ilgili de gerekli işlemleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.