×

Eskişehir Baro Başkanı Günaydın açıkladı: "Hukuk fakülteleri kaliteyi düşürüyor"

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavlarındaki düşük başarı oranlarına dikkat çeken Baro Başkanı Barış Günaydın, “Hukuk fakültelerinin sayısının doğru bir planlama olmaksızın artırılması sonucuna, öğretim üyesi kadrolarının yetersiz olması da eklenince böyle bir tablo ortaya çıktı” dedi.

Eskişehir Baro Başkanı Barış Günaydın, ES TV’ye yaptığı açıklamalarda, hukuk mesleklerine giriş sınavlarındaki düşük başarı oranlarına dikkat çekti. Türkiye genelinde hızla artan hukuk fakültesi sayısının nitelikli eğitim sağlamada yetersiz kaldığını belirten Günaydın, bu durumun meslekte ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti.

ENDİŞELİYİZ

“Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarı oranının %42,67, İdari Yargı Ön Sınavında ise sadece %1,2 olması, hukuk eğitimine dair endişeleri beraberinde getiriyor” ifadelerini kullanan Günaydın, “Bu sonuçlar, mezunların temel hukuk bilgisi ve mesleki yeterlilik konusunda eksiklikler yaşadığını göstermekte. Hukuk fakültelerinin sayısının doğru bir planlama olmaksızın artırılması sonucuna, öğretim üyesi kadrolarının yetersiz olması da eklenince böyle bir tablo ortaya çıktı. Yeni fakülteler açmak yerine mevcutların öğretim kadrosunu güçlendirmek ve bazı fakülteleri birleştirmek, mesleğimizin geleceği için zorunlu hale geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.

MESLEĞE HAZIRLANAMIYORLAR

Hukuk fakültelerinin sayısının hızla artması ve öğretim üyelerinin sayısının bu artışı karşılayamamasının nitelikli eğitimi zorlaştırdığını da kaydeden Günaydın, “Eğitim kadrosundaki yetersizlik, öğrencilere bireysel rehberlik ve kaliteli eğitim sağlanamamasına, dolayısıyla mesleğe tam hazırlanamamalarına yol açıyor. Akademik kadro eksikliği, pratik bilgilerin yeterince aktarılamaması, hukuk eğitimini yüzeysel bir seviyede bırakmaya yol açıyor; bu da öğrencilerin meslekte karşılaşacakları sorunlarla başa çıkmalarını zorlaştıracak bir sorun” ifadelerini kullandı.

AVUKAT ENFLASYONU VAR

Günaydın, ülkede bir avukat enflasyonu kavramı olduğuna dikkat çekerek, “Son yıllarda hukuk fakültesi mezunlarının sayısındaki artış, davalar ve iş yükü sayısına kıyasla avukat sayısında bir ‘enflasyon’ yarattı. Bu durum, avukatlık mesleğinde ciddi bir rekabet yaratırken, aşırı rekabet avukatlık mesleğinin toplumdaki saygınlığının azalmasına da yol açmakta. Bu anlamda aşırı bir arz, mesleki hizmet kalitesini düşürebilir ve kamusal anlamda da güvencenin azalmasına sebep olabilir. Bu nedenle, avukatlık mesleğinin itibarı ve kalitesinin korunması için mezun sayısının ve eğitim kalitesinin dengelenmesi büyük önem taşımakta” dedi.