Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Mustafa Elagöz, “Türk Yargı sisteminin ve halkın adalete olan inancının güçlenmesinin tek yolu bağımsız, tarafsız ve liyakat sahibi yargı mensuplarının varlığıdır. Bu sağlanmadığı müddetçe ve adalet sistemi olması gerektiği gibi tahkim edilmediği sürece ülkemizde hiçbir sorunun çözülebileceğine inanmıyorum. Her şeyin başı adalettir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Toplum ve devlet yaşamında adalet olmazsa olmaz bir kavramdır. Devletin varlığı ve gücü dağıttığı adalet anlayışıyla ölçülebilir. Bir devlet yapısı içinde adaletin adil ve doğru bir şekilde dağıtılması ise ancak ve ancak bağımsız ve tarafsız bir adli sistem içinde mümkündür. Bunu sağlayacak olan da devletin kendisidir. Bu bağlamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Cumhuriyetimizi kurarken adaletin bağımsızlığına ve gücüne önem atfederek “ Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, Devlet halinde varlığı kabul olunamaz” sözüyle adalete olan ihtiyacı ve adaletin ne şekilde olması gerektiğine de vurgu yapmıştır”
Hukukun olmağı yerde devletin varlığından bahsedilemeyeceğini söyleyen Elagöz, “ Kurucu liderimizin bu anlayışı karşısında 100 yılını geride bırakan Cumhuriyetimizde, gelinen aşamada halk, adalete olan inancını kaybetmiştir. Bir ülkede halk adalete inancını kaybetmiş ise orada yargının bağımsız ve tarafsız davranmadığı olgusu ön plana çıkmaktadır. Yargı bağımsızlığı, toplumun adalete olan inancı ile doğru orantılıdır. Bir hukuk devletinde olması gereken hukukun evrensel değerleri ile yazılı hukuk kurallarının harfiyen uygulanması olmalıdır. Bu kurallara uyuluyorsa ortada bir hukuk devletinin varlığından bahsedebiliriz. Devlet ancak hukuk devletine uygun olarak yönetiliyorsa adalet dağıtabilir. Şeklen var olan ama fiilen uygulanmayan kuralların varlığı bizi hukuk devleti yapmaz. Devlet hukuka saygılı olmak zorundadır. Bireyin hak ve hukukunu gözetmek devletin varlık sebebidir. Yurttaşının hak ve hukukunu gözetemeyen bir devlet, devlet olma vasfından da uzaktır. Devlet halk için vardır. Halkın huzur ve refahından devlet sorumludur. Yurttaşın devletine aidiyet bağının güçlenmesi ancak ve ancak hak ve hukukunun devleti tarafından korunuyor olmasına bağlıdır. Bu sağlanamıyorsa, adalet kavramı yok edilmiş ise, yurttaş çaresiz bırakılmış ise ortada bir devlet de yoktur. Devlet yoksa kaos vardır. Kaosun olduğu bir ortamda hiçbir güvenliğiniz de yoktur” ifadelerini kullandı.
Anayasanın tanınmadığı bir süreçte yeni adli yıl açılışını buruk bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirten Elagöz, yeni adli yılın yeni hukuksuzluklara gebe olduğunu söyleyerek, “Maalesef adil olmayan bir düzende ve kaotik bir ortamda yaşıyoruz. Halkımız adalete olan inancını yitirdi. Adalet dağıtmakla görevli olanlar adalet dağıtamaz duruma geldi. Bu olumsuzlukların sebebi ise; hukuk devleti kavramına inanmayan, hukuku araçsallaştıran bir anlayışın devlet üzerindeki hakimiyetidir. Hukuk devleti anlayışından uzaklaşan yöneticilerin olduğu bir devlet düzeninde kişi hak ve hürriyetlerinden, insan haklarından, demokrasiden ve adaletten bahsedemezsiniz. Adli yıl açılışı münasebetiyle sizlere 6. ve son kez hitap ediyorum. 6 yıl boyunca her adli yıl açılış töreninde Türk yargı sistemi ve mesleğimizin sorunları adına yaptığım tespit ve eleştiriler karşısında her yeni adli yılda tespit ve eleştirilerimin üzerine maalesef yenileri eklendi. Bizler barolar olarak bugüne kadar bir yandan mesleğimizin ağır sorunlarına çözüm aramak için mücadele ederken öte yandan insan hakkı ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkından, olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemelerden, keyfiliğe karşı liyakatten, cezasızlığa karşı kanun önünde eşitlikten, darbe ve darbe girişimlerine karşı demokrasiden, şiddete karşı mağdurdan, baskı ve engellemelere karşı özgürlükten yana olduk. Demokrasinin en önemli unsuru olarak seçmenin iradesine saygı duyulmasını, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, anayasal düzenin de bir gereği olarak AYM kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk. 2024-2025 Adli Yılı’nı, yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda olmadığımız, adil, tarafsız ve bağımsız bir yargı sisteminin olduğu ve bu haliyle biz avukatların görevlerini rahatça yapabildikleri, yurttaşın hak ve hukukun gözetildiği bir adli yıl olması heyecanıyla karşılamak isterdik ama mevcut konjonktürde bunun pek mümkün olmadığının da farkındayız” diye konuştu.
Elagöz, hukuk sistemindeki kangren olmuş yaraların ve buna bağlı olarak çıkan adaletsizliklerin tüm ülkeyi sardığını söyleyerek “Yargı ve hukuk sistemimiz maalesef bilerek ve isteyerek sistemli bir çalışmanın sonucu olarak bu hale getirildi. Hiç kimsenin, hiçbir kurumun ve yapının kendilerine ayak bağı olmasını istemeyen, denetlenmeyen ve hesap verebilir olmayan bir yapı bilerek ve isteyerek inşa edildi. Denetlenmeyen ve hesap verebilir olmayan bir yapı kurulabilmesi ve bu yapının başarılı olabilmesi de ancak ve ancak yargının bertaraf edilmesine bağlıydı. Bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminde hangi sıfata sahip olursanız olun Cumhuriyetin Savcıları ile Devletin Hakimleri gereğini yapabilirdi. Bu gereklerin yapılmaması için de yargı yürütmeye bağlı bir araç haline getirilmeli ve tam da bunun için yargı bağımsızlığının yok edilmesi gerekliydi. Bugün adalet sistemimizin çökmesinin ana sebebi budur. Ülkemizin hukuk devleti anlayışından uzaklaştığının delilleri saymakla bitmez. En son yaşadığımız Anayasa Mahkemesi kararlarının yürütme organı tarafından tanınmaması ve uygulanmamasına ek olarak yasama organının da aynı yanlışta ısrar etmesi gelinen aşamada ülkemizde hukukun ve anayasamızın askıya alındığının göstergesidir. Bu kadar hukuksuzluk karşısında en acısı da halkımızın ardı arkası kesilmeyen bu hukuksuzlukları kanıksamış olması, bu hukuksuzluklara karşı sesini yükseltememesidir. Unutulmamalıdır ki; Adalet bir gün herkese lazım olacaktır” ifadelerinde bulundu.