Hem emlak hem de kira gelir vergilerinin ilk taksiti 1 Mart'ta ödenmelidir. Emlak vergileri için ilk taksit ödemelerinin Mayıs ayı sonuna kadar yapılması gerekirken, kira gelir vergileri için beyanname ile birlikte 1 Nisan'a kadar ödenmesi gerekmektedir. Hem emlak vergisi hem de kira gelir vergisi için ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başlıyor. Emekliler vergi ödemek zorunda mı? Hangi durumlarda hangi muafiyetler var? İşte ayrıntılar. Hem emlak vergisi hem de kira gelir vergisi ilk taksit ödemelerinin beyanname ile birlikte sırasıyla 1 Mayıs ve 1 Nisan'a kadar yapılmasını gerektiriyor. Hem emlak hem de kira vergilerindeki muafiyetler özellikle emekliler açısından en sık sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte sorularınızın yanıtları.
Emekliler Emlak Vergisinden Muaf Mı?
Emekli bireyler hangi vergilerden muaftır? Tek bir mülkü olan emekli bireyler emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ödemekten muaftır. Ancak kira geliri elde eden emekli bireyler diğer vergi mükellefleri gibi kira vergisinden muaf değildir. Kira geliri 2023 yılına kadar 21.000 Türk Lirasını aşarsa, diğer vergi mükellefleri gibi vergi beyannamesi vermeleri gerekmektedir.
EYT'liler Ne Yapacak?
Emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlar? Muafiyet, emekliliği takip eden yıldan itibaren başlar. EYT emeklileri uygunluk kriterlerini karşılıyorlarsa bu yıl emlak vergisi ödemeyeceklerdir. Muafiyetten yararlanmak isteyen EYT emeklilerinin belediyeye başvurması gerekiyor. Bu yıl emekli olanlar için muafiyet 2025 yılında başlayacaktır.
Emlak Vergisi Muafiyeti İçin Şartlar Ne?
Emlak vergisi muafiyeti için gerekenler nelerdir? Sahip olunan tek mülk 200 metrekareden az olmalıdır. Mülk sadece yılın belirli bir döneminde yazlık veya tatil evi olarak kullanılıyorsa, muafiyet için uygun olmayacaktır. Tek mülkünü kiraya veren ve kiralık mülklerde yaşayan emekliler de muafiyet için uygundur. Ayrıca emeklilerin çalışmıyor olması gerekmektedir. Mevduat faizi veya kâr payı gibi kaynaklardan 2023 yılında toplam 150.000 Türk Lirasından fazla gelir elde edenler bu yıl muafiyetten yararlanamazlar.
Kira Geliri Alınıyorsa Ne Olacak?
Kira geliri elde eden bireyler ne yapmalı? Eğer 2023 yılı kira gelirleri toplamı 21.000 Türk Lirasını aşıyorsa, mükellefin beyanname vermesi gerekiyor. Beyannamenin kolaylıkla verilebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mobil uygulamasında yer alan Hazır Beyan Sistemi kullanılabilir. Burada hiç gider yoksa veya çok az gider varsa iki gider yönteminden biri seçilir.
Mülkünüzü kiraya vermek söz konusu olduğunda, bilmeniz gereken bazı vergi sonuçları vardır. Öncelikle, kira geliriniz üzerinden ödeyeceğiniz vergi miktarı, giderlerinizin kira gelirinizden düşülmesiyle belirlenecektir. Bu giderler onarım, bakım, sigorta ve eğitim masraflarının yanı sıra mülkü satın almak için kredi aldıysanız ipotek ödemelerini de içerebilir.
Emekliyseniz ve başka bir kiralık mülkte yaşarken mülkünüzü kiraya veriyorsanız, 'gerçek giderler' yöntemini tercih edebilir ve kira giderlerinizi kira gelirinizden düşebilirsiniz. Bu, yaptığınız harcamaların miktarına bağlı olarak daha düşük bir vergi faturası veya hatta hiç vergi alınmaması ile sonuçlanabilir. Ancak yine de damga vergisi ödemeniz gerekecektir.
Mülkünüzü bir aile üyesine tahsis ettiyseniz, kira geliri üzerinden herhangi bir vergi ödemeniz gerekmeyecektir. Bu, güvenlik nedeniyle mülkte kira ödemeden yaşayan birinci dereceden aile üyeleri için geçerlidir. Ancak, mülkü birinci dereceden olmayan bir aile üyesine veya bir arkadaşınıza tahsis ettiyseniz, kira gelirini beyan etmeniz ve mülkün piyasa kira değerine göre vergi ödemeniz gerekecektir.
Mülkünüzü kiraya vermenin çeşitli vergi sonuçları olduğunu akılda tutmak önemlidir ve gerekli tüm düzenlemelere uyduğunuzdan ve doğru miktarda vergi ödediğinizden emin olmak için profesyonel tavsiye almak her zaman en iyisidir.