Tüm Emeklilerin Sendikası Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, 2025’te emekli olacakların maaşlarında büyük düşüşler yaşanacağını belirtti. Şanlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın 2025’te emekli olacakların maaşlarının, 2024’te emekli olanlara göre yüzde 30 daha düşük olacağını duyurduğu açıklamayı değerlendirdi. Şanlı, Bakanlığın daha önce yaptığı açıklamaya rağmen çalışanların bu durum hakkında yanlış bilgilendirildiğini ifade etti.
Emeklilik İçin Son Şans: 10 Ocak
Şanlı, emekli olmak isteyenlerin 10 Ocak'a kadar başvurularını tamamlamaları gerektiğini vurgulayarak, bu tarihten sonra maaşların belirlenmesi ve kıdem tazminatında önemli kayıplar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Geçtiğimiz yıl sendika tarafından yapılan uyarılara rağmen çalışanların çoğunun bu durumu göz ardı ettiğini belirten Şanlı, 2024 yılında yapılacak düzenlemeyle emeklilik maaşlarının ciddi şekilde etkileneceğini söyledi.
Çalışanlar ve Emekliler Yanıltıldı
Şanlı, Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara rağmen çalışanların tedirginliklerinin devam ettiğini ve bu durumun özellikle memurlar, asgari ücretliler ve özel sektör çalışanlarını olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti. Bakanlığın, işverenlerin taleplerine uygun hareket ettiğini ve emekli maaşı ile ücret artışlarında sermaye çevrelerinin çıkarlarını göz önünde bulundurduklarını ifade etti.
Emekli Maaşları Yoksulluk Sınırının Altında
Şanlı, en düşük emekli maaşının, en düşük memur maaşıyla eşitlenmesi gerektiğini savunarak, 2024'te belirlenen en düşük memur maaşının 35 bin TL olmasına rağmen, hükümetin hedeflediği rakamların 18-20 bin TL civarında olduğunu belirtti. Bu rakamların yoksulluk sınırının bile altında olduğunu söyleyen Şanlı, 2025 için en düşük emekli maaşının 45 bin TL'ye çıkarılması gerektiğini ifade etti.
Yaşam Maliyetleri Uçuyor: Cumhurbaşkanı’na Çağrı
Şanlı, Eskişehir’de bir ailenin günlük harcamalarının sadece çay ve simit ile 132 TL’yi bulduğunu, bunun aylık olarak 8 bin TL’ye kadar çıktığını belirterek, düşük maaşlarla yaşamın sürdürülemez olduğunu vurguladı. Elektrik, su, ısınma gibi temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda, 12 bin 500 TL’lik maaşların bile yetersiz olduğunu söyledi. Şanlı, Cumhurbaşkanı’na, geçmişte yaptığı çay-simit hesabını hatırlatarak, bugün bir aile için ne kadar harcama yapılması gerektiğini yeniden hesaplamasını önerdi.