×

EBTO üyelerinden Sağlık Bakanı’na istifa çağrısı

Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Türkiye’yi derinden sarsan “Yenidoğan çetesi” skandalı ile ilgili basın açıklamasında bulundu. EBTO Başkanı Dr. Nazan Aksaray, “Mevcut iktidar, sağlığı bir hak olmaktan çıkarmış, alınır-satılır meta haline çevirmiş, bunun adına da sağlıkta dönüşüm demiştir.Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir’ demiştik ve maalesef sağlıkta dönüşüm ölüm getirdi” dedi.

Eskişehir'de İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen EBTO üyeleri, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu ve sorumluları istifaya davet etti. Basın açıklamasını gerçekleştiren EBTO Başkanı Dr. Nazan Aksaray, olayın toplumsal bozulma ile birlikte yıllardır yaptıkları uyarıların son noktası olduğunu belirtti. “Burada elbette bir suç şebekesi vardır ve suçlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Ancak olayın özünde bu suçun işlenebileceği ekonomik ve politik bir ortam olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz” diyen Aksaray, “Mevcut iktidar, sağlığı bir hak olmaktan çıkarmış, alınır-satılır meta haline çevirmiş, vahşi piyasa koşullarına teslim etmiş, bunun adına da sağlıkta dönüşüm demiştir. Bu yolla, yıllar içinde kamu sağlık hizmetine ulaşabilmeyi adeta imkansız hale getirmiş, hastaları özel sağlık kurumlarına gitmeye mecbur bırakmıştır. Özel sağlık kuruluşlarını teşvikleriyle desteklemiştir” ifadelerini kullandı.

RAKAMLAR ÇOK VAHİM

Konuyla ilgili verileri paylaşan Aksaray, “Bugün ülkemizdeki yeni doğan yoğun bakım yataklarının 4 bin 738’i kamu hastanelerinde, bin 617’si üniversite hastanelerinde, 7 bin 248’i ise özel sektördedir. Yani yatakların yarıdan fazlası ticari kuruluşlardadır. İstanbul’da durum çok daha vahimdir. Ülkemizde 1000 yenidoğan için yoğun bakım yatağı 4.6 iken, İstanbul’da bu oran kamu hastanelerinde Türkiye ortalamasının altında, 3.8, özel sektörde ise çok üstünde 13.3’tür. Bu veriler iktidarın sağlığı ticarete açtığının somut kanıtıdır” dedi.

GARABETE SON VERİLMELİ

Bu olayın buzdağının görünen kısmı olduğunu belirten Aksaray, “İzlenen politikanın merkezinde sadece para vardır, rant vardır. Bunun uğruna neler yapılabildiğine hep birlikte tanık olduk maalesef. ‘Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir’ demiştik ve maalesef sağlıkta dönüşüm ölüm getirdi bu ülkede. Bu günlerin taşlarını döşeyenler, bu sistemi kuranlardır.Bizler, sağlığın doğuştan hak olduğunu, para ile alınıp satılamayacağını, herkesin eşit, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetine ulaşabilmesinin gerektiğini, yine ve yüksek sesle dile getiriyoruz. Bizim istediğimiz sağlık politikasının merkezinde insan vardır, bilim vardır, emek ve liyakat vardır. Tüm bu nedenlerle sağlıkta dönüşüm denilen, insanlık değerlerini ayaklar altına alan garabete hemen şimdi son verilmelidir” şeklinde konuştu.

BAKAN İSTİFA ETMELİ

Sağlık Bakanı’nın bu olaylar yaşanırken İstanbul Sağlık Müdürü olduğunu hatırlatan Aksaray, “Denetleme mekanizmalarını işletmiş olsaydı, yaşanan olayın daha en başında, kolayca tespit edileceği, hepimizin malumudur.  İstanbul’un sağlığını yönetemeyen Sağlık Bakanı’nın ülkemizin sağlığını yönetemeyeceği açıktır. Kendisini hemen, şimdi istifaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.