×

Dövme ile güvende kalın: Eskişehir'de 'Sevgi İzi' projesi

Alzheimer Günü'nde Eskişehir'de özel bir etkinlik düzenlendi. Dövme sanatçıları, Alzheimer hastalarının kaybolmaları durumunda daha hızlı bulunmalarını sağlamak amacıyla "sevgi izi" dövmesi yaptı.

Eskişehir’de dövme sanatçıları, Alzheimer Günü’ne özel ücretsiz sevgi izi dövmesi yaparak, Alzheimer hastalarının kaybolduğunda daha hızlı bulunmasını hedefliyor. Dövme sanatçısı Sude Erdem, sevgi izi için “Özellikle alzheimer hastaları kayboldukları zaman geri dönüş yolunu hatırlamadıkları hatta isimlerini bile hatırlayamadıkları zamanlarda bulunmalarını sağlıyor”dedi. 

Eskişehir’de bir dövme stüdyosu, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında ücretsiz "Sevgi İzi" uygulaması düzenledi. Bu dövme projesi, Alzheimer hastalarının kaybolduklarında daha kolay bulunmalarını sağlıyor. Sevgi İzi kapsamında bileğe işlenen bir dizi rakam, hastalık ilerledikçe kaybolma riski artan bireylerin güvende kalmasına yardımcı oluyor.

ÇORBADA TUZUMUZ OLSUN İSTEDİK

“Sevgi izi çok güzel bir proje, Müge Anlı'nın başlattığı bir proje” cümlelerini kullanan Erdem, sevgi izi hakkında bilgiler verdi. Erdem,“Sevgi izi kapsamında bir dizi rakamı bileğin üst bölgesine işliyoruz. Bunun sayesinde özellikle alzheimer hastaları kayboldukları zaman geri dönüş yolunu hatırlamadıkları hatta isimlerini bile hatırlayamadıkları zamanlarda bulunmalarını sağlıyor. Daha çabuk bulunabildikleri için başlarına bir şey gelme ihtimali de azalıyor. Kazasız belasız evlerine dönebilmiş oluyorlar. Bu kapsamda biz de çorbada bir tuzumuz bulunsun istedik. 21 Eylül alzheimer gününü tercih ettik,  daha fazla insana ulaşsın, daha fazla insan bu projeden faydalansın diye. Umarım faydalı olur. Önceden yaptırmak çok daha faydalı. Hastalık çıktıktan sonra artık riske giriyor. Yani bir anda evden çıkıp geri dönememe durumu olabilir. Risk grubundayken yaptırılırsa, hastalığa yakalanmadan yapılırsa daha iyi olabilir çünkü sonrasında  inkar etme durumları olabiliyor, istememe durumları olabiliyor. Umarım diğer stüdyolarda diğer sanatçılar da bu akıma katılıp bu projenin geliştirilmesine fayda sağlamaya özen gösterirler” dedi.

MUTLU AYRILIYORLAR

“Dövme sanatçısı olduğumuz için ancak bu şekilde  katkı sağlayabilirdik” diyen Dövme sanatçısı Gizem İlktan, “Sevgi izinin çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Umarım daha fazla dövme sanatçısı da daha fazla insana ulaşır. Herkes buraya ne kadar önemli bir proje olduğunu bilinciyle gelmiş. O yüzden mutluyum.Yaygınlaşmasını istiyorum bu projenin.  Genel olarak acıyacağını düşünüyorlar dövmenin, korkuyla yaklaşanlar da var. Ama zaten kısa bir işlem, bu kadar mıydı diyerek mutlu bir şekilde ayrılıyorlar” ifadelerini kullandı. 

HERKES YAPTIRMALI

Annesinin de alzheimer hastası olduğunu söyleyen Gülten Sezer, bu tür projelerin ilerletilmesi gerektiğini söyledi. Sezer, “Bugünü çok uzun zamandır bekliyordum.Ekonomik açıdan böyle bir dövme yaptırmamıştım şimdiye kadar. Annem alzheimer hastası, babam da alzheimer hastasıydı. İnstagram’dan görünce hemen arayarak randevumuzu oluşturduk. Ben bu uygulamanın yaygınlaştırılması taraftarıyım. Pekçok alzheimer hastası dışarılarda kayboluyor, evlerine dönemiyorlar. Bu tür projeler ilerletilmeli, büyütülmeli. Bence herkes yaptırmalı” dedi.

Dövmeye sıcak yaklaşmadığını ama bu tür uygulamaların hasta yardımcıları için kolaylık olduğunu söyleyen hasta yardımcısı Emine Düdükçü, “Ama tabi yaşlılarımız için olması çok iyi bir şey. Bu konuda destekliyorum. Gönlüm onların iyi olmalarından yana. Herkes bence yaptırsın. Tavsiye ederim. Yaygınlaşmasını istiyorsunuz. Bizim için de kolaylık” ifadelerini kullandı.

OLMASI GEREKEN UYGULAMALARDAN

Sevgi izi dövmesi için dövme stüdyosuna gelen Şehnaz Nevgin Ergan ise, sevgi izinin önemi hakkında şunları söyledi: “Türkiye'de olması gereken uygulamalardan bir tanesi. Kaybolan veya herhangi bir şekilde kötü bir hale gelen çocuklarımız oluyor, yaşlılarımız oluyor, kadınlar oluyor, erkekler oluyor. Bu sevgi iziyle beraber onları kurtarma şansımız daha fazla oluyor. Şu an da bir rahatsızlığımız yok ama ileride ne olacağımız belli değil. O yüzden bizi belirleyecek bir şey olması gerekiyor. Sevgi iziyle birlikte insanların ailelerimize ulaşması lazım. O yüzden böyle bir uygulamaya katılmak istedim” diye konuştu.