×

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'ten Anadolu Üniversitesi'ne özel ders

Anadolu Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi. Yeni akademik yılın ilk dersini veren Danıştay Başkanı Zeki Yiğit öğrencilere seslenerek, “Hak ve adalet duygusunun, dünyanın birçok yerinde sürdürülen zulüm karşısında yoksunluğunu yaşadığımız bu zaman diliminde yeniden hâkim olması için mücadele vermek, adil bir

Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Şenocak ve senato üyelerinin Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başlayan tören, Yunus Emre Salonu’nda devam etti. Törene Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Vali Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İl Emniyet Müdürü Tolga Yılmaz, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Eskişehir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İLK DERS DANIŞTAY BAŞKANI YİĞİT’TEN

2024-25 Akademik Yılı açılış dersini “Hukuk Devleti ve Adalet” başlığıyla Danıştay Başkanı Zeki Yiğit verdi. Anadolu Üniversitesi’nin Türkiye’nin köklü eğitim kurularından biri olduğunu ve Açıköğretim Sistemi ile öncü bir rol üstlendiğini belirten Yiğit, “Değerler dünyamızda önem atfedilen ilmin edinilme süreci olan eğitim, bireylerin toplum içerisinde yer edinmelerini, toplumsal roller üstlenmeleri için gerekli bilgi beceri ve anlayışları elde etmelerini, içinde bulundukları toplumun değer yargılarını edinmelerini sağlar. Anlaşılacağı üzere eğitim belirli bir amaca yönelik gereken bilgileri verme faaliyeti olan öğretimden çok daha kapsamlı bir süreçtir. Aslında eğitim bilgi edinmeyi de içeren daha kapsamlı bir tekâmül sürecidir. Bu sürece sosyal, kültürel, ahlaki değerler kazandırma, mesleki beceri edindirme, sosyal davranış kurallarını benimsetme de dâhildir. Bu alanda üniversite eğitimi önemlidir. Üniversitelerimiz evrensel bilginin üretildiği, yönetildiği en önemli eğitim kurumlarımızın başında gelmektedir” dedi.

EĞİTİM MİLLETİMİZE BORCUMUZDIR

Gençlerin bu ülkenin umudu olduğunun altını çizen Yiğit, “Unutmayınız ki eğitim sadece bireysel bir kazanç değildir. Ülkemize ve milletimize karşı en büyük borcumuzdur. Bilgi edinmekle akademik yetkinliğimizi artırmış olacaksınız. Gerçek hayatta mesleğinizi icra ederken daha zorlu koşullarla karşı karşıya kalacaksınız. Bu zorluklarla başa çıkmaya çalışırken akademik yetkinlik tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun yanında ahlaki ve insani vasıflarınızı da iletişim yeteneğinizi de geliştirmeniz gerekiyor. Ailelerinizin desteğiyle toplumda, iş ve meslek hayatınızda saygın bir yer edineceğinize, içinden çıktığınız vefakâr Türk milletine ve insanlığa hizmet edeceğinize eminim. Konuşmanın önceki bölümlerinde de değindiğim gibi, geçmişte adaletle dünyayı yönetmiş bir milletin ve atalarımızın devamı olarak onlardan devraldığımız bu hak ve adalet duygusunun, dünyanın birçok yerinde sürdürülen zulüm karşısında yoksunluğunu yaşadığımız bu zaman diliminde yeniden hâkim olması için mücadele vermek, adil bir dünya için çalışmak sizlerin ve gelecek nesillerin en büyük sorumluluklarından biridir” şeklinde konuştu.

BİLGİ SİLAHA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Yiğit ayrıca dünya üzerindeki adaletsizliklere değinerek, “Günümüzde medeniyet ve insanlık büyük bir sınav vermektedir. Bilginin silaha dönüştürüldüğü günümüzde aşırı silahlanmanın getirdiği güç dengesizlikleri savaşları ve çatışmaları körüklemekte, bu savaşlarda sergilenen orantısız güç kullanımları insan hakları ihlallerinin çok üstüne çıkmakta ve bir insanlık suçu olan soykırım olarak tezahür etmektedir. İşte bu nedenledir ki sadece ülkemizde değil, dünyada insani değerlerin ve medeniyetin yeniden inşası için siz gençlerin tam donanımlı olarak kendinizi yetiştirmeniz büyük önem taşımaktadır.Üniversite eğitim ve öğretiminin amacı, evrensel değerlere sahip, sorgulayan, özgür, akılcı ve bilimsel düşünen, üreten, etik değerleri geliştiren ve koruyan insan yetiştirmektir. Sizler, hocalarınızın rehberliğinde yetişip bu insanlığa ve ülkemize hizmet edeceksiniz. İyi insan olmanın temelinde empati ve anlayış, saygı, hoşgörü ve sabır, dürüstlüğü, adalet ve yardımseverlik yatar. Unutmayalım ki, küçük adımlar büyük değişimlerin başlangıcı olabilir. Sevgili öğrenciler, sizlerde gördüğüm bu azim ve inanç dolu ışığın milletimizin geleceğini aydınlatacağına yürekten inanıyorum” diyerek ilk dersi noktaladı.

KENTİMİZİ TANIMAYA ZAMAN AYIRIN

Programda konuşma gerçekleştiren Vali Aksoy, Eskişehir’e ve Anadolu Üniversitesi’ne gelen öğrencilere hoş geldiniz diyerek, “Eskişehir sadece üniversitede okuduğunuz bir şehir değildir, bilim kültür ve sanat alanlarındaki zenginlikleriyle her yönden sizi mutlu edecek bir gençlik şehridir. Bu nedenle sizden bu şehirde okurken aynı zamanda şehri de tanımak için zaman ayırmanızı istiyorum. Mutlu mezunlar olarak üniversitemizden ve şehrimizden ayrıldığınızda hem üniversitemizin hem de şehrimizin elçileri olacağınıza yürekten inanıyorum. Kültür, turizm, eğitim gibi alanlarda çok Eskişehir on binlerce öğrencisine eşsiz deneyimler sunmaktadır. İlimizdeki üniversitelerin kamu kurumları, sanayi ve STK’lar ile olan işbirlikleri ve etkileşimleri Eskişehir’in pek çok alanda potansiyelini artırmaktadır. Nitelikli üniversite şehirlerindeki en önemli konulardan biri şehrin huzur ve güvenliğidir. Bir şehrin huzur ve güvenliği ne kadar üst seviyede ise o şehrin eğitim kalitesi de üst seviyededir. İlimizde ilk, orta ve yüksek öğretimde tüm öğrencilerimizin huzur ve güvenliği için her türlü tedbirin alındığını, denetimlerin yapıldığını ve devletimizin tüm gücüyle her daim yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Ayrıca ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlar, özel işletmeler, öğrenci dostu bir hizmet anlayışıyla hareket ederek eğitim şehri Eskişehir kimliğine katkı sunmaktadır. Değerli katılımcılar, sevgili gençler 2023 yılında Anadolu Üniversitemizin kendi alanlarında öncü 14 akademisyeni Dünyanın en etkili bilim insanı listesine isimlerini yazdırarak ilimizin ve ülkemizin gurur kaynağı olmuştur. Bu başarılar ilimizin eğitimdeki değerini yansıtmaktadır. Yeni akademik yılda da üniversitelerimizin ulusalve uluslararası alanlardaki başarılarını sürdüreceklerinden şüphem yoktur. Anadolu Üniversitemize ve diğer üniversitelerimize şehrimize katkı sağlayacak olan tüm çalışmalarda gereken desteği vereceğiz ve birlikte projeler üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTEMİZİ İLERİ TAŞIYACAĞIZ

Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Şenocak ise, Anadolu Üniversitesi’nin örgün öğretim programları, devlet üniversiteleri arasında taban puanlara göre yapılan sıralamalarda en üst basamaklarda yer aldığını belirterek, “Üniversitemiz, eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerinde mükemmeliyeti hedefleyerek uluslararası düzeyde rekabet edebilmeyi kendine görev edinmiştir. Bu doğrultuda, bilimsel çalışmaların sonuçlarını toplumun ihtiyaçları doğrultusunda faydaya ve ekonomik değere dönüştürmeyi, girişimci ve yenilikçi mezunlar ile araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sizlerin özverili çalışmaları ile üniversitemiz, ülkemiz ve insanlığın ortak refah ve mutluluğu için bilgiyi değere dönüştüren, topluma öncülük eden saygın bir yükseköğretim kurumu olarak hedeflerine kararlılıkla ilerlemektedir. Bu hedef doğrultusunda, başarılarımızı artırarak, bilimsel çalışmaları ve yenilikçi yaklaşımları toplumun hizmetine sunmayı sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarılar, sadece üniversitemiz için değil, ülkemiz ve insanlık için de önemli bir değer taşıyor. Ancak unutmayalım ki bu başarıların devamı, değişen dünya dinamiklerine uyum sağlayabilmemizle mümkün olacaktır. Bu nedenle, yeni akademik yılda da disiplinler arası iş birliğini güçlendirmeye, yenilikçi fikirleri desteklemeye ve küresel sorunlara yerel çözümler üreterek dünya genelinde fark yaratmaya devam edeceğiz. Bu yolda attığımız her adım, üniversitemizi daha ileriye taşıyacak ve hep birlikte, geleceği şekillendiren bir kurum olma vizyonumuzu gerçeğe dönüştüreceğiz” ifadelerini kullandı.