×

Çocuklarda yaz ishaline dikkat

Özel Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Karaçayır, yaz aylarında çocuklarda sıklıkla görülen ishal sorununa ışık tutarak neler yapılması gerektiğini anlattı. 

Son günlerde ishal vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Özel Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Karaçayır, bazı mikropların sıcak havalarda yayılma ve bulaşma olasılığının artması, çocukların yaz aylarında havuza daha sık gitmesinin de bu bulaşma riskiyle daha fazla karşı karşıya kalmasının vaka artışında önemli etken olduğunu dile getirdi. İshale neden olan faktörlere değinen Dr. Nihal Karaçayır, en fazla enfeksiyöz nedenli ishallerin görüldüğünü belirtti. Dr. Karaçayır, “Fazla şekerli gıda tüketimine bağlı antibiyotiğe bağlı ishaller de olabilir. Enfeksiyöz nedenler, virüsler, bakteriler ve tek hücreli canlılar olabilir. Virüsler en sık çocuklarda özellikle de 2 yaş altı grupta kış aylarında ishal salgınlarına neden olur. Bugünlerde ise özellikle de 5 yaş altındaki çocuklarda kusma, ateş, karın ağrısı ile seyreden amip mikrobu ile oluşan ishallerde artış görüyoruz. Bu enfeksiyon iyi yıkanmamış meyve-sebze, kirli sulardan, havuzlardan bulaşabilir. Bu enfeksiyon sırasında çocuklarda ateş, kramp tarzında karın ağrısı bazen kanlı dışkı oluşur. Antibiyotik tedavisi ile düzelir” diye belirtti.

SIVI KAYBINA DİKKAT
İshalde temel tedavinin çocuğun sıvı dengesinin sağlanması olduğunun altını çizen Dr. Karaçayır, tedavi yöntemi ve önlemler konusunda ise şu önerilerde bulundu:
“Mikrobik bir ishalse antibiyotik tedavisi bunların yanı sıra bağırsak florasının tekrar düzenlenmesi için probiyotik ve çinko vitamini takviyesi veririz. İshalli bir çocukta dışkı sayı ve miktarı fazlaysa kusma varsa, ateşi yüksekse, ağızdan sıvı gıda tüketimi azalmışsa, çocuk sürekli uyumak istiyor ve halsizse serum tedavisi gerekir. Virüs ishallerinde antibiyotik gereksizdir. Hafif ishaller ise evde tedavi edilebilir. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilmesini öneriyoruz. Daha büyük çocuklarda muz, elma, yoğurt, ayran, elma suyu ve su verilmesi önerilir. Lifli ve aşırı şekerli yağlı gıdalardan kaçınılmasını öneriyoruz. İshalden korunmak için ise bebekler anne sütü ile beslenmeli, tuvaletten çıkınca eller bol su ve sabunla yıkanılmalı, besin hazırlama ve emzirme öncesinde eller iyice yıkanmalı, havuza girilecekse suyun temiz olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca, içme suları çocuklarda özellikle de 18 aylık olana kadar kaynatılarak verilmelidir. Besinler sıcakta bekletilmemeli. Çocukların ishal ile ilgili koruyucu aşılarının da yaptırılması önem taşıyor.”