1 Nisan itibarıyla Türkiye’de, binalarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik yeni bir düzenleme devreye giriyor. Türk Standardları Enstitüsü (TSE), binalarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla "TS 825-Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı"nı revize etti. Yeni düzenleme ile enerji faturalarında yüzde 25’e varan düşüş sağlanması hedefleniyor.
Yeni yalıtım standartları ile ısıtma maliyetleri düşecek
Revize edilen TS 825 standardı, ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşürülmesi, enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanmasını amaçlıyor. Yeni düzenlemeyle binalarda uygulanacak yalıtım hesaplamaları, bölgesel iklim şartlarına göre yeniden yapılacak. Böylece, enerji verimliliği artırılacak ve karbon salınımı azaltılacak.
Yalıtım bölge sayısı arttı
Daha önce 4 bölgeye ayrılan yalıtım sınıflandırması, iklim koşullarına göre 6 bölgeye çıkarıldı. Bu değişiklik, daha verimli enerji kullanımını sağlayarak, her yıl inşa edilecek yeni binalarda 2,5 teravat saat enerji tasarrufu ve çevresel sürdürülebilirlik adına önemli bir kazanım elde edilmesine yardımcı olacak.
Yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanacak
Yeni düzenlemeyle, binalarda konfor koşulları korunarak enerji faturalarında yüzde 25'e varan bir düşüş sağlanması bekleniyor. Ayrıca, karbon salımının yılda 600 milyon ton azaltılması hedefleniyor. Bu değişiklikler, yalnızca bireysel kullanıcıların maliyetlerini azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda ülke genelinde enerji verimliliğini artıracak ve dışa bağımlılığı azaltacak.
Yeni düzenlemelerin ülke ekonomisine de önemli katkı sağlaması bekleniyor. Isı yalıtımının artırılması ile enerji verimliliği sağlanarak dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Aynı zamanda vatandaşlar daha düşük enerji faturaları ödeyerek ekonomik açıdan rahatlayacak.