×

Bel fıtığı ameliyatı ne zaman olmalı?

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Ekici...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Ekici, bel fıtıkları hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. 

Beyin ve sinir cerrahisinde Lomber Disk Hernisi’nin halk arasında bel fıtığı olarak tanımlanan bir kavram olduğunu belirten Dr. Ekici, “Normalde insan omurgasını oluşturan omur olarak bilinen kemikler arasında bulunan yük dağılımını ve omurga mobilite-esnekliğini sağlayan doku olan lomber disklerin olması gereken yerden dışarı çıkarak-fıtıklaşarak nöral (sinir) dokusuya baskı oluşturması neticesinde ortaya çıkan klinik-radyolojik bir tanımlamadır” şeklinde konuştu.

BEL FITIĞI BELİRTİLERİNE DİKKAT
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Ekici, sağlıklı bireylerde omurgaya binen yükleri amortisör görevi üstlenerek esneterek dengeleyen lomber disklerin, çeşitli (bunlar aşırı zorlanma, ağır kaldırma, travma, enfeksiyon, yaşlanma, bazı konnektif doku rahatsızlıkları gibi) nedenlerle doğal yapılarını kaybetmeleri neticesinde kapsüllerinde oluşan çatlaklardan dışarı doğru yer değiştirmeleri neticesinde sinir dokularına baskı yaptıklarını dile getirdi. Sinir elemanlarına olan baskı nedeniyle rahatsızlığa sahip bireylerde bel ağrıları, bacak ağrıları ve krampları, bacaklarda his kaybı-uyuşmalar, yürümede güçlük, idrar kaçırma, idrar yapamama, sık sık idrara çıkma gibi belirtiler görüldüğünü aktaran Dr. Ekici, “Erkeklerde impotans (cinsel güçsüzlük), perianal anestezi-hipostezi (makat bölgesinde his kusuru), bacak ve ayaklarda hafiften tam felce kadar değişen kuvvet kayıpları ve his kusurları ortaya çıkabilir” dedi.

AMELİYAT GEREKTİREN DURUMLAR
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı bel fıtıklı hastayı hekime getiren bel ve bacak ağrıları, yürüme güçlüğü, his kusurları, uyuşuk şikâyetleri ve muayane bulguları sonrası yapılan lomber MR görüntüleri eşliğinde bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulabileceğini kaydetti. Doç. Dr. Mehmet Ali Ekici “Bel fıtığı tanısı alan tüm hastalar ameliyat edilmeli mi” sorusunu da şöyle yanıtladı: 
“Bu sorunun cevabı tabi ki hayırdır. Lomber MR tanıya ulaşmada yardımcı bir araçtır, tedavinin en önemli aşaması; hastanın nörolojik muayenesinde var olan bulguların radyolojik bulgularla örtüşüp örtüşmediğidir. Muayenesinde aşırı derecede dayanılmayacak ağrısı olan (antialjik postur) ve bacağa yayılan ağrı uyuşması, idrar kaçırması, bacak ve ayaklarda kuvvet kaybı olan hastaların ameliyat edilme olasılıkları yüksektir. Eğer şüphe varsa bel fıtığı ile karışabilen böbrek hastalıkları, jinekolojik rahatsızlıklar, romatizmal hastalıklar, kas hastalıkları muayene, demiyelizan hastalıklar yardımcı tanısal testler ve laboratuar bulguları ile ekarte edilmelidir.”

AMELİYAT KARARI NASIL ALINIR
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Ekici “Ameliyat kararında en temel hareket noktası hekimin yaptığı nörolojik muayenedir, lomber MR tetkikinde disk hernisi (bel fıtığı) olan her hasta ameliyat edileceği anlamına gelmemektedir” diye konuştu. Doç. Dr. Ekici şöyle konuştu: 
“MR tetkikinde fıtığı tespit edilen dayanılmaz derecede ve ilaçlara cevap vermeyen ağrısı olan, buna eşlik eden bacak ve ayaklardaki kuvvetsizlik, idrar kaçırma ve yapamama, perianal his kusuru olan hastalar cerrahiye adaydır. Bahsedilen şikâyetleri olmayan ve muayenesi normal olan bel fıtıklı bireyler medikal olarak ilaçla tedavi edilir ve fizik tedavi programına yönlendirilirler. Özetle bel ağrısı, bacak ağrısı, bacaklarda uyuşukluk-güçsüzlük, idrar kaçırma ya da yapamama şikayeti olan bireyler bel fıtığı tanısı açısından uzman hekimlerce değerlendirilmeli yapılan muayenesi neticesinde çekilen lomber MR tetkiki ile tanıya ulaşılmalıdır. Mevcut muayene ve lomber MR bulguları ışığında ameliyatın artısı-eksisi, sonuçları hasta ile konuşularak birlikte ameliyat kararı verilebilir. Ameliyat için geç kalınan durumlarda gerçekleşmesi ya da düzelmesi mümkün olmayan şikayetler üzerinde açık ve anlaşılır cümlelerle hasta ve hasta yakınları bilgilendirilir.”