Sağlık hizmetlerinin giderek yaygınlaştığı, hekime ulaşabilirliğin arttığı ve koruyucu hekimlik anlayışının ön plana çıktığı günümüz dünyasında her doğan bebeğin, ilk 6 ay içerisinde bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Bu sayede doğuştan görülen bazı hastalıkların tanısı zamanında konularak tedavi edilebiliyor. Özellikle yeni doğan erkek bebeklerde görülen inmemiş testis, kasık fıtığı, hidrosel başta olmak üzere 7 hastalığa dikkat çeken Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdullah Özel, fiziki muayene ile hızlıca teşhis edilip tedavisine başlanabilen bu hastalıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
"KASIK FITIĞININ, TANI KONULDUKTAN SONRA ZAMAN KAYBETMEDEN AMELİYAT EDİLMESİ GEREKİYOR"
Özellikle erkek bebeklerde görülen hastalıklarla ilgili bilgiler veren Dr. Abdullah Özel, toplumda yüzde 1 oranında görülen inmemiş testis tanısının fiziksel muayene sonucunda koyulabildiğini ifade etti. Hastanın takibinin ya da ameliyat kararının yalnızca uzman hekimce verildiğini kaydeden Özel, “İnmemiş testiste, hastaların bir kısmında ilerleyen aylarda testis normal yerine kendiliğinden inebilirken, bir kısmında bu mümkün olmuyor ve cerrahi tedavi gerekiyor. Burada hastanın takip edilmesi ya da ameliyat kararını yalnızca uzman hekim veriyor. Böylelikle erken tanı ve uygun tedavi ile kısırlık başta olmak üzere ileride karşılaşılması muhtemel birçok istenmeyen sonucun önüne geçilebiliyor. Erkek bebeklerde daha sık görülen kasık fıtığının, tanı konulduğu ve şartlar uygun olduğu anda zaman kaybetmeden ameliyat edilmesi gerekiyor. Bebeğin büyümesi ya da kilo alması için beklemek veya zamanla geçeceğini düşünmek doğru görülmüyor. Çünkü kasık fıtığı bir kez ortaya çıktıktan sonra ameliyatsız tedavisi mümkün olmuyor. Zaman kaybedildiği takdirde fıtık kesesi içerisine giren karın içi organlar sıkışarak kangrene ve hayati tehlike oluşmasına yol açabiliyor. Testislerin etrafında sıvı birikmesiyle oluşan hidroselde ise, su fıtığı olarak da biliniyor. Bebeklerde çok sık karşılaşılan hastalıkta ağrı ya da huzursuzluk gibi şikayetleri olmuyor. Hidrosel çoğunlukla kendiliğinden düzeliyor, nadiren ameliyat gerekiyor. Ancak hidrosel 2 yaşından sonra ortaya çıkmış ise ameliyat şart oluyor” dedi.
"FİMOZİS ADIYLA BİLİNEN HASTALIĞIN EN UYGUN VE KESİN TEDAVİSİ İSE SÜNNET"
Yeni doğanlarda sık görülen göbek fıtıklarının büyük çoğunluğunun 6 ay - 1 aş arasında kendiliğinden düzeldiğini aktaran Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdullah Özel, bu hastalıkta geleneksel tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığını aksine cildi hassas bebeklerde alerjiye neden olduğunu vurguladı. Özel, diğer hastalıklar hakkında şunları dile getirdi:
“Fimozis, erkek bebeklerde sünnet derisinin idrar yapımını engelleyecek kadar dar olması, ağlayarak ve kesik kesik idrar yapmalarına sebep oluyor. Fimozis adıyla bilinen hastalığın en uygun ve kesin tedavisi ise sünnet. Bunun dışında dar olan sünnet derisini masajla açma yöntemi çok ağrılı bir işlem olması ve sorunu kesin olarak ortadan kaldırmaması sebebiyle bazı istisnai durumlar dışında önerilmiyor. Halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipospadiasın zamanında fark edilmesi önem teşkil ediyor. Bu bebekler sünnet edilmesi kesinlikle önerilmiyor. Çünkü sünnet derisi, daha sonra geçireceği operasyonda kullanılıyor. Ayrıca peniste eğrilik, kamburluk, şekil bozukluğu, gömüklük gibi durumların olup olmadığının da çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ilk muayenede değerlendirilmesi gerekiyor. Bebeklerde sık görülen anal darlık, tanısı düşünülmediği için genellikle gözden kaçan bir patoloji. Anal darlığı olan bebekler tipik olarak 2-3 hafta dışkısını normal şekilde yaptıktan sonra, kıvam cıvık olmasına rağmen zorlanmaya başlıyor. Tanısı rektal muayene ile kolayca koyularak genişletme tedavisi uygulanan hastalıkta doğru tanı koyulmadığı takdirde kabızlık ya da bağırsak düzenleyici ilaçların faydası olmuyor.”