×

Anadolu Üniversitesi Rektörü Adıgüzel'den Atatürk tablosu tartışmalarına yanıt

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, üniversitenin geleceğiyle ilgili önemli hedeflerini basın mensuplarıyla düzenlediği kahvaltıda paylaştı.

Basın mensuplarıyla düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen Anadolu Üniversitesi Rektörü Yusuf Adıgüzel, üniversitenin bilimsel araştırma, toplumsal katkı ve deprem güvenliği konularındaki hedeflerini açıkladı. Göreve geldiğinde değiştirilip küçültülen Atatürk tablosuyla ilgili eleştirilere de yanıt veren Adıgüzel, “Bu eser, bir kişinin, o kişi rektör bile olsa sadece kendi odasında sergileyebileceği bir tablo olamayacak kadar değerlidir” dedi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, kentteki basın mensuplarıyla Anadolu Üniversitesi Personel Lokali’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Rektör Adıgüzel, üniversitenin eğitimdeki öncü rolünden deprem riskine karşı alınacak önlemlere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

ÖNCÜ BİR ÜNİVERSİTEYİZ

Anadolu Üniversitesi’nin ülkenin en köklü üniversitelerinden biri olduğunu vurgulayan Adıgüzel, üniversitenin temel misyonunlarına değinerek, “Anadolu Üniversitesi birçok alanda Türkiye’de öncülük yapmış bir üniversite. Türkiye’nin sektörel ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılayacak bir üniversite. Burası bir eğitim kurumu olduğu için temel amacımız, öğrencilerimize en yüksek katkıyı sağlayarak çağın gereklerine uygun, sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek mezunlar yetiştirmektir. Bu misyonu en üst düzeyde yerine getirirken, bilimsel yayın ve araştırmalara da büyük önem veriyoruz” diye konuştu.
 

PERFORMANSIMIZI YÜKSELTMELİYİZ

“Üniversite olarak bilimsel yayın ve araştırma performansımızın, hak ettiği seviyenin biraz altında olduğunu üzülerek belirtmek durumundayız” diyen Rektör Adıgüzel, “Teknik bilimlerde araştırma yapmak daha kolayken, sosyal bilimlerde bu zorluk daha belirgindir. Ancak, akademisyenlerimiz bu zorlukları aşma konusunda önemli bir potansiyele sahip. Kısa sürede Türkiye’de sosyal bilimler araştırmalarıyla önde gelen üniversitelerden biri olmayı hedefliyoruz.Bilimsel araştırma projeleri ve dış kaynaklı projelerde, özellikle TÜBİTAK gibi fonlarla daha fazla çalışma yapmamız gerektiğinin farkındayız. Ayrıca, bilimsel yayıncılık anlamında uluslararası bir yayınevi kurmayı planlıyoruz” dedi.
 

TOPLUMSAL ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ

Kültür sanat şehri olan Eskişehir’de, toplumsal katkı bağlamında çalışmalar yapacaklarını kaydeden Adıgüzel, “Birkaç yıldır kesintiye uğrayan Eskişehir Film Festivali’ni bu yıl Mayıs ayında yeniden düzenlemeyi planlıyoruz. Bildiğiniz üzere Türkiye’deki üniversiteler içerisinde sadece bizim üniversitemizin Senfoni Orkestrası var. Orkestramız da yeni projelerle karşınızda olacak. Üniversite bünyemizde ki tiyatronun da önemli gösterileri olacak. Bünyemizde kapalı olan Sinema Anadolu’yu da aktif hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.
 

TABLO ESKİŞEHİR’LE BULUŞTU

Rektör Adıgüzel, makam odasında bulunan Atatürk tablosunun küçültülerek değiştirilmesiyle ilgili olarak, “O tablo, Türkiye’de klasik resmin öncülerinden olan Yusuf Çallı’nın yapmış olduğu bir sanat eseridir. Bu eser, bir kişinin, o kişi rektör bile olsa sadece kendi odasında sergileyebileceği bir tablo olamayacak kadar değerlidir.Boyut konusuna takılarak küçüklük ya da büyüklük üzerinden bir tartışma başlatmak, konuyu sığlaştırmaktan başka bir şey değildir. Tablonun Eskişehir ve sanatla buluşması gerektiğine inanıyorum” dedi.
 

İYİ NİYETİMİZ YANLIŞ YERLERE ÇEKİLDİ

“Burası bir kamu kurumu ve bütün kamu kurumlarında benzer kurumsal tablolar bulunduğunu biliyoruz” diyen Adıgüzel, “Bu yalnızca bizim tercih ettiğimiz bir durum değil. Devlet kurumlarına baktığınızda standart tablo boyutlarının uygulandığını görürsünüz. Aynı şekilde siyasi partilerde de mevcut başkan ile Atatürk portrelerinin belirli bir standartta olduğunu görebilirsiniz.Şu anda tablo, Anadolu Üniversitesi’ne bağlı Cumhuriyet Tarihi Müzesi’nde sergileniyor. Eğer şehirle üniversiteyi birleştireceksek, bu tür adımların önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. Ancak iyi niyetle yapılan bu düzenlemenin yanlış yerlere çekilmesi üzücü. Bu şekilde gündeme gelmek benim tercih edeceğim bir durum değil” şeklinde konuştu.
 

ŞEHRİN AKTÖRLERİNE İHTİYACIMIZ VAR

Rektör Adıgüzel, Eskişehir’in ikinci derece deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak üniversitenin binalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Adıgüzel, “Ben göreve gelmeden önce üniversite bir deprem taramasından geçmiş. Bu tarama sonucunda kampüs içerisinde bazı binalar boşaltılmış durumda. Bunlardan biri de bünyemizde bulunan Atatürk Kültür Merkezi. Bu merkezin güçlendirilmesi gerekiyor.Şehirdeki aktörlerin desteğine ihtiyacımız var. Üniversite olarak Atatürk Kültür Merkezi’ni hayata geçirerek festivallerimizi burada yapmak istiyoruz. Bunun için bu merkezi hızlı bir şekilde kullanıma açmamız gerekiyor. Önceliğimiz, binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek olmalı” dedi.