2024 Adli Tatil Ne Zaman Balayıp, Bitiyor?
Hukuki süreçlere dahil olan ya da mahkemeye gitmeye hazırlanan pek çok vatandaş 2024 adli tatilinin kesin başlangıç ve bitiş tarihlerini merak ediyor. Adli tatil, hâkim ve savcıların yıllık izinlerini kullandıkları zamanı işaret ediyor ve toplum belirli tarihleri öğrenmek için sabırsızlanıyor. İşte o tarih: 2024 adli tatili, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesi uyarınca 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eriyor.
Adli Tatilde Hangi Davalar Görülür?
Adli tatil süresince, mahkeme süreçleri nöbetçi mahkemelerde devam eder ve belirli türdeki dava ve işlemler yasalara uygun olarak görülmeye devam eder. Bunlar arasında ihtiyati tedbir ve el koyma kararları gibi geçici hukuki koruma tedbirleri, deniz raporlarının toplanması ve dispeççi atanması talepleri ile bunlara karşı yapılan itiraz ve temyiz başvuruları yer almaktadır. Adli tatil süresince devam eden diğer dava ve işlemler arasında her türlü nafaka davasının yanı sıra soybağı, velayet ve vesayetle ilgili dava ve işlemler de yer almaktadır. Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi ve dava edilmesi de iş sözleşmeleri veya hizmet sözleşmelerine dayalı olarak işçiler tarafından açılan davalar gibi adli tatil yargılamaları kapsamındadır.
1. Hakaret ve özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi kişisel hakların korunmasına ilişkin davalara mahkeme süreçlerinde öncelik verilir.
2. Tutuklama emirleri veya acil durumlar gibi acil eylem gerektiren ceza davalarına da öncelik verilir.
3. Çocuk velayeti, evlat edinme ve vesayet ile ilgili davalara da hassas yapıları nedeniyle öncelik verilmektedir.
4. İş uyuşmazlıklarıyla ilgili davalara, özellikle de toplu işten çıkarmalar veya toplu iş sözleşmeleriyle ilgili olanlara, işçilerin haklarını korumak amacıyla öncelik verilir.
5. Patent veya telif hakkı ihlali gibi fikri mülkiyet uyuşmazlıklarına ilişkin davalara, karmaşıklıkları ve ekonomi üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle öncelik verilmektedir.
6. İş ortamının istikrarını sağlamak amacıyla sermaye şirketleri ve kooperatiflerin iflas ve konkordato anlaşmaları yoluyla yeniden yapılandırılmasına ilişkin davalara da öncelik verilmektedir.
7. Yasal süreçte herhangi bir gecikme yaşanmaması için mahkemelerin tatile girdiği dönemlerde beklemeye alınan denetimlere de öncelik verilmektedir.
8. Tahkim şartlarının yetki alanına giren davalara yasal hükümlere uygun olarak öncelik verilir.
9. İhtilaflı olmayan hukuki meselelere de hızlı bir çözüm sağlamak amacıyla öncelik verilmektedir.
10. Mahkeme tarafından veya taraflardan birinin talebi üzerine acil kabul edilen davalara, yasal sürecin hızlandırılması amacıyla öncelik verilir.