×

60 yıl sonra Eskişehir'in iklimi o kadar değişecek ki...

Eskişehir ile birlikte tüm dünyada iklim değişikliği giderek hız kazanıyor. Bilim insanlarının hazırladığı bu yeni harita, Eskişehir'in 60 yıl sonra ne durumda olacağını gösteriyor.

Eskişehir'in 60 yıl sonraki ikliminin nasıl olacağını hiç düşündünüz mü? Bilim adamlarının hazırlamış olduğu yeni haritaya göre interaktif haritadan istediğiniz şehri seçip, 60 yıl sonrası için tahmin edilen hava durumunu görebiliyorsunuz. Eskişehir için tahmin edilen iklim değişikliği ise tüyler ürpertecek cinsten. Kentimizin 60 yıl sonra içerisinde olması beklenen hava sıcaklığı ve hava durumu, şu anda İran'ın Gülistan Eyaleti sınırlarında yer alan Kelale şehrinde yaşanan iklimle aynı olacak. Kelale şehrinde sie genellikle sıcak bir hava hakimdir.

Bu çalışmayı kim yaptı?

Future Urban Climates / Şehirlerin Gelecek İklimleri adlı harita, evinizin ikliminin nasıl etkileneceğini görebilmenizi sağlıyor. Hükümetlerarası İklim DeğişikliğiPaneli'ndeki verileri kullanan Maryland Üniversitesi'nden mekansal ekolojist Matthew Fitzpatrick, çalışmasında dünya üzerindeki tam 40 bin 581 noktayı, yakınlarında bulunan ve 60 yıl sonraki olası iklimlerini temsil eden yerlerle buluşturdu.

İklim değişikliği nedir?

İnsan faaliyetleri, atmosfere sera gazı salınımına yol açarak Dünya'nın doğal dengesini bozmuş ve küresel ısınmaya neden olmuştur. Bu durum, yıllık ortalama sıcaklıklarda gözlemlenen artış ile kendini gösterir. Küresel ısınma, sadece yaz aylarında değil, yıl boyunca hissedilen bir sıcaklık artışıdır. Bu durum, kış aylarının da daha ılıman geçmesine neden olsa da, beraberinde kuraklık, seller, aşırı hava olayları gibi birçok olumsuz etkiyi de getirir.

Küresel ısınma, sadece yaz sıcaklıklarının artışı olarak değil, daha geniş bir çerçevede ele alınması gereken bir sorundur. Bu problem, tüm mevsimleri ve Dünya'nın iklim sistemini etkileyen karmaşık bir olgudur.