Kütahya’da yaşayan Harun ve Esra çiftinin 24 haftalık prematüre ikiz bebeklerinden Enes Babacan 650, ikizi ise 480 gram olarak Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde dünyaya geldi. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde geçirilen uzun süreçten sonra Enes bebek, uygulanan tedavilere olumlu yanıt verdi. İkizi 480 gram ile dünyaya gelen bebek ise hayata sadece 10 gün tutunabildi. Enes bebek, doğumundan 106 gün sonra bin 900 gram ağırlığında sağlıklı bir şekilde hastaneden taburcu oldu.
“ZORLU SÜREÇLERDEN SONRA SAĞLIĞINA KAVUŞTU”
Enes’in hayata tutuna bilmesi için yapılan çalışmalar hakkında konuşan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Köse, “Babacan bebeğin zorlu süreçleri, tecrübeli ve eğitimli yenidoğan sorumlu hekimleri ve hemşirelerinin özveri ve titizlikle takibi sonunda son buldu” dedi.
Beyin kanaması ve buna bağlı gelişen, beyinde su toplanması olarak bilinen hidrosefali öykülerine prematüre bebeklerde sık rastlandığını belirten Köse, “Enes Babacan’da da bu sorun görüldü. Bebek, Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kağan Tun’un yakın takip ve müdahaleleri ile hidrosefaliyi de atlattı” şeklinde konuştu.
“HAYATTA KALMA ŞANSI GİDEREK ARTIYOR”
Normal bir gebeliğin süresi 40 hafta sürdüğünü ve normal bir bebeğin yaklaşık 3 bin 500 gram olması gerektiğini ifade eden Köse, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Ancak birçok farklı nedenle gebelikler, normal süreden daha erken sonlanabiliyor. Doğum haftası 37 haftadan önce bebekler prematüre, doğum haftası 24-31 hafta arasında olanlar ise ileri derecede prematüre bebek olarak tanımlanıyor. Prematüre bebeklerde ölüm ve sakatlık oranlarını etkileyen en önemli nedenler, oksijensiz kalma, akciğer gelişimini tamamlayamama, enfeksiyon ve kafa içi kanama olarak sıralanıyor. Bunun yanı sıra vücut ısısını ayarlamada yetersizlikler, kan şekeri düşüklüğü, sarılık ve göz problemleri gibi sorunlar da yaşanabiliyor. Maalesef Enes bebeğin 480 gram olarak dünyaya gelen ikizi de buna benzer sebeplerden dolayı doğumundan 10 gün sonra hayatını kaybetti. Erken doğan bebeklerin bu sağlık sorunları nedeniyle uzun süre yoğun bakımda ve kuvöz içinde izlenmeleri, bazıları ise solunum cihazına bağlanmaları gerekiyor. Gebelik haftası ve doğum kilosu ne kadar düşükse, yenidoğan döneminde karşılaşılan sorunlar o kadar çok ve yaşam şansı o kadar az oluyor. Ancak teknoloji ve deneyimler geliştikçe bebeklerin hayatta kalarak sağlıklı olma şansı yükseliyor. Yoğun bakım ihtiyacı olan bebeklere her türlü teknolojik donanım ve güncel bilgilerle tedavi alması çok önemli. Bu nedenle özellikle riskli gebelik geçiren annelerin doğum yapacakları hastaneyi ve yenidoğan hizmetlerini iyi araştırması gerekiyor.”
“SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYORUZ”
3,5 ay boyunca zor ve sıkıntılı günler yaşadıktan sonra bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına aldıklarını belirten anne Esra ve baba Harun Babacan ise Acıbadem Eskişehir Hastanesi yönetimi, hekimleri ve hemşirelerine minnette bulunduklarını ifade etti. 2008 yılında evlendikten sonra uzun yıllar boyunca tedavi gördüğü halde gebe kalamayan Esra Babacan, Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nin tüp bebek merkezinde gördüğü tedavi ile bebeğine kavuştuğunu söyledi. Anne Esra Babacan, “Burada herkes Enes ile bir anne özverisiyle ilgilendi. Devamlı olarak anne sütü ile ilgili bilgilendirmeler yaptı. Enes’ime sağlıklı bir şekilde kavuştuğum için yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bizimle özenle ilgilenen Dr. Halil Köse’ye, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kağan Tun'a, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren’e, sorumlu hemşirelere ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi yönetimine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
fotoğraf temsilidir