Yavuz Selim Küçük, mesajında, Türkiye ve dünya nüfusunun giderek yaşlandığını, bu nedenle demans’ın (bunama) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığının önem taşıdığını aktardı. 21 Eylül tarihinin hastalığa dikkat çekmek adına, Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Küçük, “Alzheimer; hafıza ve konuşmayı etkileyen, unutkanlıkla kendini gösteren, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi sorunlara yol açan, geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalıktır. Alzheimer hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte kalıtsal faktörler, beyin hücrelerinin ölümü, beyin hücrelerindeki sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler hastalığın ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Alzheimer hastalığı, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kadın ve erkeklerde görülmekle beraber kadınlarda görülme oranı biraz daha yüksektir” dedi.
"Alzheimer hastalığı günlük hayatı etkileyecek kadar unutkanlık ortaya çıkartıyor"
Alzheimer hastalığının günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olmayı ortaya çıkarttığı belirten Küçük, “Günlük işleri yapamama, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, insanları suçlama, sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma, sorumluluktan kaçma, basit kelimeleri bulmada, pratik düşünmede, yargı ve karar vermede güçlük çekme, ruh hali, davranış ve karakterde değişiklikler gibi belirtilerle seyretmektedir. Alzheimer hastalığının tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve hasta üzerindeki bedensel, ruhsal ve sosyal olumsuz etkilerini azaltarak, hastanın yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir” ifadelerini kullandı.
"Her unutkanlık Alzheimer belirtisi değildir"
Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük, hastanın bakımdan sorumlu aile bireylerinin, hastanın cesaret ve özgüven duygusunu desteklemesi ve hislerini paylaşmasının önem taşıdığına dikkat çekti. Her unutkanlığın Alzheimer belirtisi olmadığına vurgu yapan Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:
“Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkat edilmesi, uğraşları ve sosyal etkinlikleri konusunda desteklenmesi, yapılacak işleri için mümkünse not almasının sağlanması, hastalık ilerlemeden hastanın ilerideki bakım durumunun görüşülmesi, çevresel tehlikelerden ve kazalardan korumaya yönelik gereken önlemlerin alınması da hastalığın olumsuzluklarını azaltan ve aile bireylerine düşen sorumluluklar arasında yer almaktadır. Her unutkanlık Alzheimer hastalığı belirtisi değildir. Ancak yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı varsa sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşımaktadır.”