×

20 BİN SİBER UZMAN ARANIYOR

HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık, "Eylül ayı içinde inşallah kendi bulut çözümümüzü kullanıma açacağız. İsmini daha belirlemedik. Onu servise vereceğiz" dedi.

HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık, Türkiye'de siber güvenlikte eleman açığının olduğunu belirterek, yaklaşık 20 bin siber güvenlik elemanına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Bağrıaçık, Türkiye'nin siber güvenliğin öneminin farkına yeni varmaya başladığını ve siber güvenlik konusunda ciddi düzeyde eleman açığı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de siber güvenlik pazarının 450-500 milyon dolar civarında olduğunu anlatan Bağrıaçık, bunun yüzde 97-98'inin yurt dışından gelen çözümler olduğuna işaret etti.

Bağrıaçık, belediye tesisleri, su arıtma tesisleri, enerji tesisleri, doğalgaz tesisleri gibi alanların teknolojiyle ilerlediğini anlatarak, "Her şey internete bağlı, güzel ama işin bir de siyah tarafını kontrol etmek gerekiyor, bunu etmediğiniz zaman her türlü saldırıya açık hale geliyorsunuz." diye konuştu.

"SİBER GÜVENLİK ELEMANI AÇIĞI VAR"
Türkiye'de siber güvenlikte eleman açığının bulunduğunu dile getiren Bağrıaçık, Türkiye'nin 15-20 bin siber güvenlik elemanına ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Bağrıaçık, geçen hafta Siber Operasyon Merkezi'nin açılışını yaptıklarını anımsatarak, merkezde siber saldırıları önlemek, karşı koymak, gerektiğinde yurt dışından alınan ürünlerin testlerini gerçekleştireceklerini kaydetti.
Bağrıaçık, "Bu ürünlerde arka kapı var mı, zararlı yazılım içeriyor mu? Bütün bunları test etmek üzere de bu merkezi kurmamız lazımdı. Orada en büyük olay yerli çözümlerdi, gerçekleştirebilmemiz lazım." dedi.



YERLİ FIREWALL GELİYOR
Askeri çözümlerin yanında Türkiye'de gerçekleşmiş bütün büyük kamu projelerinin altında HAVELSAN imzasının bulunduğunu belirten Bağrıaçık, "UYAP, TAKBİS, seçim sistemi gibi, hepsinin altında HAVELSAN mühendislik gücü var. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz programların içinde doğal olarak bir siber güvenlik koruma zırhı var." diye konuştu.

Bağrıaçık, yapmaya çalıştıkları şeyin o programların içindeki zırhları alıp yerli milli çözümlere ulaşmak olduğuna işaret ederek, "Eylül ayı içinde inşallah kendi bulut çözümümüzü kullanıma açacağız. İsmini daha belirlemedik. Onu servise vereceğiz. Yerli firewall'u (güvenlik duvarı) geliştiriyoruz kendi içimizde. 60'a yakın mühendisimiz var o işte, o sayıyı artırıyoruz şimdi." şeklinde konuştu.

SİMÜLASYON MERKEZİ DÜNYADA İLK 10'DA
Dünyadaki 10 büyük "Level B" dedikleri simülatör sertifikasyonunda Türkiye'de tek kurumun HAVELSAN olduğunu anlatan Bağrıaçık, "Uçak, helikopter, paraşüt simülatörleri gibi. Bunları yapıyor ve ihraç ediyoruz. İnanılmaz derecede simülasyon eğitim teknolojilerinde gidişat var. Biz ne yapacağız, oradaki teknolojimizi bilgi birikimimizi sağlık, siber güvenlik alanına, sivil havacılık alanına ve kritik tesis alanına yaygınlaştırmayı düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

HAVELSAN'ın yazılım yoğun bir firma olduğunu, ASELSAN'ın yürüttüğü kent güvenliği yönetim sistemi konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Bağrıaçık, ikiz plaka engellenmesi, yüz ve plaka tanıma sistemlerinin hepsinin merkezi halde üretileceğini sözlerine ekledi.