×

“Türkçe bir dünya dili”

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında bu yıl 11’incisi yapılan Türkçe Olimpi

Atatürk Stadyumu’nda binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen olimpiyatlara, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve çok sayıda davetli katıldı.İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, dünya çocuklarının çeşitli gösterileriyle devam etti. Daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘TBMM Türk Diline Teşvik Özel Ödülü’nün sertifika ve madalyalarını, 11’inci Türkçe Olimpiyatları’na katılan çocuklara verdi. Ardından sahnede konuşan Çiçek, Taksim Gezi Parkı’ndaki olayları hatırlatarak, “Ne zaman ki bir olmaya çalışıyoruz, ne zaman ki iri olmaya çalışıyoruz, aramıza fitne sokuyorlar, fesat sokuyorlar. Bizi birbirimizle karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Neyi paylaşamıyoruz? Neyi bölüşemiyoruz?” diye sordu.
 
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
 
Türkçe Olimpiyatları’nda emeği geçen herkese teşekkür eden Çiçek, “Çocuklarımız Türkçe sevdasıyla güzel bir tablo ortaya koyuyorlar. Aslında hepimize örnek olabilecek bir tablo. Renkleri, kültürleri, memleketleri farklıda olsa Türkçe sevdalısı olarak, Türkiye’mizin misafir olarak bugün hepimize örnek alacağımız bir tabloyu ortaya koyuyorlar. Başlangıçta sadece yabancılar için Türkçe yarışması diye başlayan ama bugün bir kültür ve dil şölenine dönüşen bu anlamlı etkinliği gerçekleştiren, bu fikri ortaya atan ve aradan geçen 11 yıllık süre içerisinde gerçekten devlet olarak bile yapmakta zorlanacağımız böylesine güzel buluşmayı gerçekleştiren, sebatla, kararlılıkla bu buluşmayı gerçekleştiren tüm kardeşlerimize milletim adına, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına teşekkür ediyorum” dedi.
5 KITADA 300 MİLYON KİŞİ
 
Türkçe’nin 5 kıtada konuşulan bir dil haline geldiğini kaydeden Çiçek, “Türkçe sadece bizim dilimiz değil, sadece Anadolu’da yaşan Türklerin değil, bugün 300 milyona yakın bir coğrafyada 5 kıtada konuşulan bir dünya dili haline geldi. Çabamız, gayretimiz, desteğimiz tüm dünyada konuşulan Birleşmiş Milletlere ne kadar üye ülke varsa oralarda konuşulan bir dil haline gelmesidir. İnanıyorum ki 11 sene içerisinde bu başarıyı gerçekleştiren kardeşlerimiz bu fedakar, bu cefakar kardeşlerimiz inanıyorum ki gelecek yıllarda tüm dünyada Türkçe’yi daha çok bilinen, daha çok konuşulan bir dil haline getireceklerdir. Dil medeniyetimizin vasıtasıdır, kültürümüzün vasıtasıdır, biz dilimizle konuşuruz, biz dilimizle anlaşırız, dilimizle medeniyeti ve kültürü inşa ederiz. Ne mutlu ki ne muhteşem bir kültürümüz ve medeniyetimiz var. Onu yaşatmak, onu gelecek kuşaklarla miras olarak bırakmak hepimizin boynunun borcudur. Onun için bu buluşmalar fevkalade önemli, fevkalade anlamlıdır. Dilimizi iyi kullanmamız lazım. Hem fiziki olarak iyi kullanmamız lazım hem özü itibariyle iyi kullanmamız lazım” şeklinde konuştu. (İHA)